131019098
7 Mayıs 2024, Salı

YEŞİL BİR TAVŞAN ADASI İÇİN

17 Mayıs 2017, Çarşamba 06:42

     


Aliağa Amatör Balıkçılar Derneği (ALDER), Tavşan Adası'nı daha yeşil ve yaşanılır bir ada yapmak için çalışmalarını sürdürüyor. Pazar günü Ada'ya giden yaklaşık 100 kişilik bir ekip, tavşanlara yiyecek götürdü, yüzlerce delice zeytini aşıladı, çevre temizliği yaptı. Artık Tavşan Adası'nın Atatürk Mahallesi'nin bir semti olduğunu belirten Dernek Başkanı Naci Biçer, Adaya yapılacak bakım ve onarımla Aliağa'nın doğal güzelliğinin de ortaya çıkarılacağını söyledi. Aliağa'da denize ve amatör balıkçıların kurduğu Aliağa Amatör Balıkçılar ve Deniz Sporları Derneği (ALDER), daha güzel bir Aliağa için sosyal faaliyetlerine aralıksız devam ediyor. Bu güne kadar bilinçli balık avcılığı için çok sayıda seminer ve çok sayıda sosyal etkinlik düzenleyen dernek, bu yıl da faaliyetlerine devam ediyor. Üyeleri ile birlikte iki hafta önce Kyme Antik Kenti'nde kıyı ve deniz temizliği yapan ALDER, Pazar günü de Tavşan Adası'ndaki delice zeytinlere açılar yaptılar, eskiden aşılanan ve dikilen ağaçlara bakım yaptılar.

Dernek Başkanı Naci Biçer, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyesi çok sayıda amatör balıkçı, sabahın erken saatlerinde Avcı Ramadan Mevkii’ndeki derneğe ait barınaktan teknelerle hareket etti. Amatör balıkçılar, adaya giderken tavşanlar için Cumartesi Pazarı'ndan topladıkları yeşillikleri ve adadaki delice zeytinleri aşılamak üzere kalem aşılar ve bol miktarda suyu da yanlarında götürdüler. Yaklaşık bir saatlik yolculuğun ardından adaya ulaşan amatör balıkçılar, adanın muhtelif yerlerine bulunan delice zeytinleri aşıladı. Balıkçılar ayrıca daha önceki yıllarda diktikleri fidanlara bakım yapıp, etrafını temizlediler, tavşanların zarar vermemesi için fidanları korumaya alaraksuladılar. Adada aşılama, ağaç bakımı yaparak tavşanlara su ve yem veren ALDER üyeleri, daha sonra yaktıkları ateşte sardalye mangal yaparak hem günün yorgunluğunu çıkardılar, hem de güzel havada toplu bir piknik yaptılar. Günün sonunda kapsamlı bir mıntıka temizliği de yaptıktan sonra adadan ayrıldılar.

EN BÜYÜK SORUN SU

ALDER üyelerine modern bir balıkçı barınağı yaparak, onların sorunlarının çözümünde hep yanlarında olan Belediye Başkanı Serkan Acar, adada onları yalnız bırakmadı. Sürat teknesi ile adaya gelip bir saati aşkın ALDER üyeleri ile birlikte olan Acar, onların sorunlarını dinledi, çalışmaları hakkında bilgiler aldı. Adanın en büyük sorununun su olduğunu bildiğini belirten Başkan Acar, Tavşan Adası’nda doğal yaşamın sürmesi için su sorununu çözmek amacıyla belediye olarak çaba harcayacaklarını sözünü verdi.

ALDER ADALARI TEMİZLİYOR

SERKAN KARPUZOĞLU (ALDER Denetim Kurulu Üyesi)

"Bugün Ada'da yaklaşık 200 tane ağacımızın aşıları yapıldı, budamaları yapıldı, zeytin dikildi. Hayvanlarımızı besledik, su yalaklarına sular bıraktık. Adanın kıyı ve deniz temizliği yapıldı. Nerdeyse bir tekne dolusu çöp topladık. Amacımız hem doğal hayatı korumak, hem de daha güzel yeşil bir adaya sahip olmak. Derneğimizin 250 üyesi bulunmakta. Bugün nerdeyse tamamına yakını etkinliğimize katıldılar. Çok güzel bir etkinlik gerçekleştirdik. Bundan sonra da yönetimimizden böyle etkinliklerindevam etmesini istiyoruz."

NACİ BİÇER (ALDER Başkanı)

Uzun yıllardır bizim için değerli, kıymetli ve önemli olan Tavşan Adası'na bu yıl da düzenlediğimiz bu etkinlikle adanın kıyı temizliği, ağaçların aşılanması, bakımı yapıldı, tavşanların ve martıların aç kalmaması için bırakılan yiyecekler, sular konarak gerekli önlemler alındı. Grup halinde kalabalık bir katılım oldu. Tüm üyelerimize teşekkür ederim. Bugün çok sayıda ağaca aşı yaptık. 15 gün sonra gelip aşıların bandını açacağız. Tutmayan aşılar tekrar yapılacak. Aliağa için güzel bir mesire yeri olan, artık Atatürk Mahallesi'nin bir semti olarak kabul edilen Tavşan Adası daha rantabl olacak. Belediye Başkanımız, Kaymakamımız, diğer kamu kurum ve kuruluşların destekleri büyük. Şahsım ve üyelerim adına onlara teşekkür ederim.

'YASAKLAR VARDI'

Adanın en büyük sorunun su olduğunu, teknelerin yanaşabilmesi için zorluklar yaşandığını ve daha bir çok altyapı sorunu olduğunu hatırlatmamız ürerine; ALDER Başkanı Biçer, daha önce bazı yasaklar olduğu için Ada ile ilgili herhangi bir şey yapılamadığını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Biz de bu adalarda bir şey yapamıyorduk. Belediye Encümen Kararıyla Tavşan Adası, Prasa ve İkizce Adaları Aliağa Atatürk Mahallesi'nin. Muhtarımızla görüştük, bugün buraya Belediye Başkanımız Serkan Acar'da geldi. O da buruları gördü.Yaz aylarında vatandaşlarımızın ailecek gelip denize girebileceği, dinlenip eğlenebileceği bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Bu tabii kolay değil."

ALİAĞA'NIN SANAYİSİNİN YANISIRA DOĞUL GÜZELLİĞİDE VAR

Aliağa'nın sanayisinin yanısıra doğal güzelliklerinin de bulunduğunu bunların ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizen Naci Biçer, "Aliağa'nın denizi, kumu, doğal güzellikleri var. Bunlar bizim için çok önemli. Bunları ortaya çıkarıp, bunlardan halkımızın yararlanması gerekir. Biz hiç bir maddi imkan beklemeksizin yöremizin güzelliklerini insanlarımızla paylaşmak isteyen bir derneğiz." şeklinde konuştu. Yıllardır diktikleri fidanların çoğunun tuttuğunu belirten Biçer, Ada'yı ziyaret eden her kesin, bir avuç su, bir demet yeşillik getirmesini, kirletmeden de ayrılmasını isteyerek, herkese bir daha teşekkür etti. (ŞAHAP AVCI) 

http://cdn-35007.cdn.habersistem.biz/JvCcSVRiNkiZLCEtrPPHGUDmgcVpUiIyMXREaKpUIFpuALxMZWhJRwzepUUGjtJY.pdf







 
Son Eklenen Haberler