131019098
7 Mayıs 2024, Salı

KAYMAKAM DR. YILMAZ, “KURUM KÜLTÜRÜ”NÜ YAZDI

20 Eylül 2017, Çarşamba 06:52

     


Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, ‘Kurum Kültürü’ konulu çalışmalarını kitaplaştırdı. Yılmaz’ın ‘Kurum Kültürü (Petkim Örneği)’ adını verdiği kitapta, kurumların işleyiş tarzını gösteren düzenleme ve faaliyetlerle ilgili akademik bilgilerin yanı sıra, Petkim’in kurumsal iletişim faaliyetlerinin kurum kültürünün oluşumuna etkileri anlatılıyor.

Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, 4 yıllık çalışmalarının ürünü olan ‘Kurum Kültürü’ konulu çalışmalarını kitap haline getirerek bastırdı. Kaymakam Yılmaz’ın ‘Kurum Kültürü (Petkim Örneği)’ adını verdiği 3 bin adet basılan kitabın içeriğinde, kurumların işleyiş tarzını gösteren düzenleme ve faaliyetlerle ilgili akademik bilgiler ile 1985 yılından itibaren Aliağa’da faaliyet gösteren, 2008 yılında özelleştirilen Petkim’in özelleştirme öncesi ve sonrasında kurumsal iletişim faaliyetlerinin kurum kültürünün oluşumuna etkileri yer alıyor.

“AKADEMİK ÇALIŞMALARIMI GÜNCELLEDİM”

Kitabın birinci baskısının yapılmasının ardından süreç hakkında açıklamalarda bulunan Kaymakam Dr. Bayram Yılmaz, kurum kültürünün uzunca bir süredir merak saldığı bir konu olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Kurum kültürü, kurumsal başarı, kurum imajı, kurum misyonu ve vizyonu, içinde bulunduğu toplumla kurumların etkileşimi öteden beri dikkatimi çeken bir konuydu. Kamu yöneticisi olmamız hasebiyle sık sık karşılaştığımız konular. Bu kapsamda değerlendirebileceğimiz konularla karşılaşıyoruz sıklıkla. Dolayısıyla Bakanlığımızın dergileri ile bazı akademik dergilerde yazdığım yazılar da oluyordu. Bir birikimin sonucu olarak doktora eğitimim sırasında da bu çalışmayı yapmıştım. Son 6 aydır bunu güncelledim, şekillendirdim, kitap formatına dönüştürdüm. Esasen akademik bir çalışmaydı, kitap formatına dönüştürdüm ve kitap olarak basılması nasip oldu. 18 Eylül itibariyle de elime geçti.” dedi.

“KENDİ BİRİKİMLERİMİ DE HARMANLAMA İMKANI BULDUM”

Kitabın hem akademik bir nitelik taşıdığını, hem de kendisinin mesleki birikimlerini yansıttığını, basılmasında ticari bir amacın olmadığını söyleyen Yılmaz, “Çalışmaların içinde kendi birikimlerimi de harmanlama imkanı buldum. Kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde; kurum, kürüm kültürü, kurumsal iletişim, genel anlamda kültürün ne manaya geldiğini, hangi unsurlardan oluştuğunu, içinde bulunan toplumla etkileşimini akademik bilgiler yer alıyor. Kültür zaman zaman toplumda yanlış ifade edilmekle birlikte toplumun yaşam tarzıdır. Doğumundan ölümüne kadar içinde bulunduğu toplumla paylaştığı değerler, normlar, örfler, adetler, mimari yapı, inançlar, dil, yani insanı ilgilendiren, toplumu ilgilendiren bütün unsurlar kültürün içine giriyor. Kültürün unsurlarını oluşturuyor. Dolayısıyla kurumların da kendine göre aynı toplumların yaşam tarzı gibi bir yaşam tarzı, işleyiş tarzı var. Bunlar da yine mesleğim itibariyle sıkça karşılaştığım hususlardı. Akademik bakışla da örtüşünce ortala böyle bir kitap çıktı.” diye konuştu.

“PETKİM’İN KURUMSAL İLETİŞİM VE KURUM KÜLTÜRÜ FAALİYETLERİNİ İNCELEDİM”

Kitabın ikinci bölümünün içeriği hakkında da bilgiler veren Kaymakam Yılmaz, “İkinci bölümde de esasen bir kurumu düşünüyordum. Bir belediyeyi düşünüyordum, dönüştürülen köy hizmetleri, özel idare gibi bir kurumu düşünüyordum ama kolay ulaşılabilir olması nedeniyle Petkim daha cazip geldi. Petkim’in kurumsal iletişim ve kurum kültürü faaliyetlerini inceleme imkanım oldu. Malzeme bulmak da kolay oldu. İkinci kısımda bu akademik bilgilerin Petkim’e uygulanması diyelim. Petkim’in 1985’te ilk üretime başladığı tarihten itibaren 2008 yılına kadarki kamu işletmesiyken sergilediği görüntü ile 2008’de özelleştirildikten sonra sergilediği görüntüyü hem ayrı ayrı, hem de karşılaştırmalı olarak inceledim. Dolayısıyla ortaya böyle bir şey çıktı. Bu bir başlangıçtır, bu alanda Petkim ile ilgili başka çalışmalar vardır ama belki kurum kültürü bazında bu bir ilktir. Bizden sonra bu konuda çalışma yapacaklara da bir kaynak ve yol haritası teşkil edecek bir çalışma oldu. Bu çalışmayı Petkim yöneticileri ile mutabakata vararak, onların bilgisi dahilinde, onların bilgi paylaşımları ile yaptım. Daha çok yazılı kaynakların taranması ve yerine göre Petkim’den emekli olanların ve Petkim’le bağlantılı olan kişilerin görüşlerini alarak oluşturduğum bir kitap oldu.” ifadelerini kullandı.

“ÜÇÜNCÜ BİR KİTAP HAZIRLIĞIM VAR”

Kaymakam Yılmaz, bu kitabın kendisi için de bir başlangıç olduğunu belirterek, “Daha önce halkla ilişkiler konusunda da yayınlanmış bir kitabım var. O da yeni oluşan bir kurumu inceliyordu. Akademik manada halkla ilişkiler disiplinini incelediğim gibi onun yanında da onu bir kuruma uygulamıştım. O kitabın ismi de ‘Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Halkla İlişkiler Faaliyetlerinin Mükemmel Halkla İlişkiler Değişkenleri Kapsamında İncelenmesi’ydi. Bu kitabı ajans kendi bastırmıştı. Kurum Kültürü (Petkim Örneği) benim ikinci kitabım oldu ama benim için daha kitap görünümlü oldu. Sırada da üçüncü bir kitap hazırlığım var. Malzemem hazır, onu şekillendiriyorum. O da benim tamamen mesleki tecrübelerimden oluşan, herhangi bir kurumla ilgili değil, genel bir kitap olacak.” dedi.

PETKİM’E TEŞEKKÜR

Bu tür yayınları görünce insanın kendinde daha fazla üretme cesareti bulduğunu söyleyen Kaymakam Yılmaz, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı “Akdeniz Üniversitesi’nden bir doçentimiz kitabı hazırlarken bana format konusunda yardımcı olmuştu. Ben ona da teşekkür ettim kitapta. Ayrıca Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ve şirket yetkililerinden Halig Mustafayev’e de çalışmalarımda bana göstermiş oldukları kolaylık ve destekler için teşekkür ettim. Teşekkür edilecek çok fazla insan var ama onlara yüz yüze teşekkür ediyorum. Çok sayıda insanla görüşmüştüm. 18 Eylül itibariyle kitap elime geçmiş oldu. Bu çalışma benim için fikir bazında 4 yıllık bir çalışmanın ürünü. Akademik boyutu çok daha eski. Petkim boyutu da Aliağa’ya geldikten sonraki aşaması.”

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler