131019098
7 Mayıs 2024, Salı

SOSYAL MEDYADA ÖNERGE TARTIŞMASI

21 Kasım 2016, Pazartesi 06:28

     


Türk Ceza Kanununda, Cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme Aliağalı siyasiler arasında da tartışmalara yol açtı.

Meclis Genel Kurulu'na sunulan tasarı üzerindeki önergeye göre; 16 Kasım'dan önce "cebir, tehdit hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın" işlenen cinsel istismar suçlarında mağdurla evlenen saldırganların cezası ertelenebilecek. Tasarının tümünün yasalaşması için Genel Kurul’da iki kez oylama yapıldı ancak iki oylamada da toplantı yeter sayısı bulunamadı. Bu nedenle tasarı yasalaşmadı. Tasarının, yasalaşması için 22 Kasım Salı günü tekrar oylama yapılacak.

ÖNERGE BÜYÜK TEPKİ ALDI

Önergenin meclis gündemine gelmesi, genel siyasette olduğu gibi yerelde de tartışmalara neden oldu. Aliağa’daki birçok tanınmış isim, önergeye karşı çıktı. Böyle bir önergenin yasalaşmasının kabul edilemeyeceğini savunan birçok siyasetçi ve vatandaş, önergenin geri çekilmesi için sosyal medyada imza kampanyaları oluşturdu, konuyla ilgili tepkilerini dile getiren paylaşımlarda bulundu.

DURMAZ, “KADINLAR KENDİNİ KORUSUN”

AK Parti'li bazı milletvekillerinin, cinsel istismar failinin cezasını mağdurla evlenmesi halinde erteleyen önergeyi meclis gündemine getirmesine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz sert tepki göstererek, “Bu önerge ile tecavüz pratik olarak suç olmaktan çıkarılıyor. Ülkenin bütün kadınları kendini korusun" dedi.

AYDEMİR, ÖNERGEYİ VEREN VEKİLLERİ PAYLAŞTI

MHP Aliağa ilçe Başkanı Abdurrahim Aydemir, sosyal medya hesabında önergeye tepki olarak yayınladığı mesajda, “18 yaş altı çocukların tecavüzcüsüyle evlendirilmesi mecliste torba yasayla geçirilmeye çalışıldı. MHP ve CHP önergeye karşı çıktı. AKP, toplantı yeter sayısı olan 184'ü bulamadığı için, oylama salı gününe kaldı. Önergeyi veren kimmiş bakın.” ifadelerini kullanarak, altında milletvekillerinin imzası bulunan önerge metninin görselini paylaştı.

KOÇOĞLU, “KİMSE KORKMASIN TECAVÜZCÜ ARTMAYACAK”

Sosyal medya hesabında bir paylaşımda bulunarak, önergenin yanlış yorumlandığını savunan Aliağa Belediye Meclisi Başkan Vekili, AK Partili Zülküf Koçoğlu’na ise paylaşımının altına yapılan yorumlarda sert tepkiler geldi. Koçoğlu, yaptığı paylaşımda “YUH BE ARKADAŞ YUH. Hadi vatandaş hukuku bilemeyebilir de sen bir hukukçu olarak nasıl böyle yorumlayabiliyorsun bu yasa maddesini? Provoke ederek neyi amaçlıyorsun? Yasanın neyi öngördüğü açık, kimse korkmasın tecavüzcü artmayacak. Aksine bir takım mağduriyetler giderilecek.” ifadelerini kullandı.

OĞUZHAN, “TASARI DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ”

Koçoğlu’nun bu paylaşımının altına yorum yapan meslektaşı Avukat Özlem Şan Oğuzhan, “15 yaşındakinde rıza mı arayacağız yani? Vallahi Zülküf ben ve birçok hukukçu bu işi anlamadı. Kaldı ki geçmişe yönelik uygula şimdi uygulama. Kanun koyucu bu şekilde kanun çıkarmamalı. Kanımca bu tasarı derhal geri çekilmeli. Zira ülkemizin çok daha önemli sorunları var. Bu husus sadece geçmişi kapsıyor doğru, önünü açmıyor ama olanı aklıyor. Yanlış olan budur. Yarın yine bir düzenleme yapılıp bugün olanların aklanabileceği anlamına geliyor” dedi.

“TECAVÜZCÜYE AF YOK”

Oğuzhan’ın yanı sıra birçok vatandaş ta Koçoğlu’nun bu paylaşımının altına tepki içeren yorumlar yazdı. Koçoğlu, gelen eleştiriler üzerine önergenin yanlış yorumlandığı yönündeki tavrını sürdürerek, verilen tepkileri “Tecavüzcüye af yok. Bu bir seferliğine mahsus yapılan bir düzenleme. Amaç Medeni Kanunumuza göre resmi olarak evlenememiş ancak yuva kurmuş, çocuk sahibi olmuş ancak daha sonra cezası kesinleşerek cezaevine girmiş kişileri daha çok kapsayan bir düzenleme. Tecavüz de rıza olur mu ki arayalım? Mevcut yasalarımızda zaten 15 yaşın üstünde cinsel ilişkiye girmenin suç olacağı şikayet şartına tabi” şeklinde yanıtladı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler