1 TEMMUZ PLATFORMU: “YASA NEDEN ERTELENİYOR?”
22 Haziran 2020, Pazartesi 06:07Tweet |
Aralarında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Araştırma Derneği’nin de (İSGARD) bulunduğu 1 Temmuz Platformu üyelerinden oluşan bir heyet İş Salığı ve Güvenliği yasasının bir kez daha ertelenmemesini sağlamak amacıyla Ankara’ya gidip bir dizi ziyaretlerde bulundu. Platform üyeleri ziyaretlerinde “Yasa neden erteleniyor?” sorusunu sordu.
Aralarında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Araştırma Derneği’nin de (İSGARD) bulunduğu 34 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu 1 Temmuz Platformu üyelerinden oluşan bir heyet AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’i, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel’i ve Engin Özkoç’u, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ı, İYİ Parti Grup Başkanvekili Orhan Çakırlar’ı, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’ı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya’yı makamında ziyaret etti. Aynı zamanda bu taleplerini Cumhurbaşkanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TOBB ve diğer sivil toplum kuruluşlarına da yazılı olarak iletti. Ziyaret sonrasında basın açıklamasında bulunan 1 Temmuz Platformu Üyeleri, “ Biz Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği alanında faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşlarının nitelikli çoğunluğunun oluşturduğu 1 Temmuz Platformuyuz. Amacımız; yürürlüğe girdiği 2012 yılından bu yana geçen 8 yılda 2 defa ertelenen 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının bir kez daha ötelenmemesini sağlamaktır. Bu amaçla; platformumuzu temsilen oluşturduğumuz heyet Ankara’da 15-19 Haziran 2020 tarihleri arasında bir dizi temaslarda bulunmuştur. Bu kapsamda aile, çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı, iş sağlığı ve güvenliği genel müdürlüğü, TBMM, tüm siyasi partilerimizle görüşmeler yapılmıştır.” İfadelerine yer verdi.
“İş kazalarının sorumlusu iş sağlığı ve güvenliği çalışanları değildir”
Ziyaret esnasında konuşulan konuları ve taleplerini dile getirerek sözlerine devam eden platform üyeleri, “Ülkemizde her yıl yüzlerce insanımız iş kazalarından hayatını kaybediyor, binlerce insan sakat kalıyor ve yüzlerce çalışanımız çoğu tedavi edilemeyen meslek hastalığına yakalanıyor. İş kazalarının sorumlusu iş sağlığı ve güvenliği çalışanları değildir. Tıpkı hastalıkların sebebinin doktorlar olmadığı gibi. Ancak, ülkemizde iş kazaları azalsın isteniyorsa bu alanda tahsil görmüş, nitelikli, çok sayıdaki iş sağlığı ve güvenliği çalışanlarının huzurlu ve mutlu olarak çalışması sağlanmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği çalışanları; işsizlik, düşük ücret, itibarsızlık, baskı, engellemeler gibi bir sürü sorunla boğuşurken iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azalmasının mümkün olmadığını herkesin bilmesini ve duymasını istiyoruz. İş kazaları ve meslek hastalıklarından sorumlu olmamamıza rağmen yine de bu durumu azaltacak yegâne personel bizleriz. Çalışanlarımız zarar görmesin diye uğraşıyor, yazın sıcakta, kışın kar altında görevimizi yapıyoruz. Bizlerde çalışanız ve iş kazalarından dolayı bizlerde ölüyoruz.” Diye ekledi
“İnsan hayatının pazarlığı olur mu?”
2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu o günden bu yana yapılan ertelemeler ve ötelemelerle hala tam manası ile yürürlüğe girememiş bir kanun olduğunu belirterek sözlerine devam eden platform üyeleri, “Gelinen noktada az tehlikeli sınıf işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri hala tam manası sağlanamamaktadır. Aladağ yurt yangınında kaybettiğimiz 11 kız öğrencinin acısı hala taze iken “az tehlikeli” diyerek kategorize edilen yurt, pansiyon, otel, okul, misafirhane, büro-ofis v.b. gibi işyerlerinde her gün kazalar yaşanmakta ve insanlarımız buralarda büyük zararlar görmektedir. Hepinizin malumu, Kamuya ait çalışma alanlarının iş sağlığı ve güvenliği hizmet alımı 1 Temmuz 2020 tarihine ötelendi. Şimdi tekrar ertelemenin olacağı söyleniyor. Özel sektördeki tehlike ve riskler aynı işlerin yapıldığı kamu da neden ve niçin göz ardı ediliyor? Neden yasa erteleniyor? Sayıları yüzbinleri aşan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, işyeri sağlık personeli ve İSG teknikeri meslektaşlarımızın şuan için hizmet verebileceği işyerleri daralmıştır. Meslektaşlarımız neredeyse işsiz bırakılmıştır. İnsan hayatının pazarlığı olur mu? Birilerimizin babası, evladı, kardeşi olabilecek çalışanlarımızın hayatını herkesten fazla düşünen bu meslek grubuna gereken önem artık verilmelidir. Bırakın meslektaşlarımız işini yapsın. Bunun için de acilen önlemler alınsın.” İfadelerini kullandılar.
“İş sağlığı ve güvenliği kanununun ötelenmesi şuan gündemlerinde değil”
Taleplerini sıralamaya devem eden platform üyeleri, “Tüm Dünya’da ve Mart ayından bu yana ülkemizde görülen Covid-19 pandemisi döneminde işyerlerinde daha da önem kazanan güvenli ve sağlık yaşamın koruyucusu olan iş sağlığı ve güvenliği çalışanlarının faaliyetleri asla göz ardı edilemez. Sağlık çalışanlarımızın fedakârca ve özverili gayretleri hepimizin malumudur. Bilinmelidir ki aynı özveri ile sokağa çıkma yasaklarında bile meslektaşlarımızın işyerlerinde insanlarımızın salgına yakalanmasın diyerek aynı çaba içinde olduklarını herkesin bilmesini istiyoruz. Tüm görüşmelerimizden edindiğimiz intiba iş sağlığı ve güvenliği kanununun ötelenmesinin şuan gündemlerinde olmadığı yönündedir. 1 Temmuz platformu olarak Umudumuz ve beklentimiz yasanın artık tüm hükümleri ile ve tüm işyerlerinde yürürlüğe girmesidir.” dedi.
(ESİN ÇETİN)

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2019'da cirosu 3 milyon liranın altında

Aliağa Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Aliağalı üretici kadınlara tahsis edilen

Çaltılıdere Mahallesi’nde bataklığa saplanan koyun, Aliağa Belediyesi

İzmir'de FETÖ'nün hücre evlerine yönelik operasyonda gözaltına

Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, Bakırçay Üniversitesi Kınık Sağlık

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, salgın döneminde

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 30 Ekim'de yaşanan depremde hasar görmesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzelman Anaokulları Aliağa ve Beydağ şubeleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekonomik kalkınma ve demokratik yönetim

ING Basketbol Süper Lig ekibi Aliağa Petkimspor'un başantrenörü

İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, daha önce de defalarca gündeme

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi’ni,

Ankara'daki evinin önünde 28 yıl önce gerçekleştirilen bombalı

2020 yılını etkisi altına alan pandemi sürecinde, yerli üreticilerin hammadde

Ege Üniversitesi'nde (EÜ) Aşı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi

Başta Uzunhasanlar olmak üzere Karakuzu, Güzelhisar ve Karaköy mahallelerinin

ING Basketbol Süper Ligi'nin 18. haftasındaki iki İzmir ekibinin mücadelesinde

İphone 5 Ekran Hem ekonomik hem de kaliteli ekran modelleri ile sektörün

CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan, Gazeteci Uğur Mumcu’nun

Ülke genelinde eş zamanlı yapılan Türkiye Güven Huzur Uygulaması kapsamında

İlçenin kültür mirasını gelecek kuşaklara taşımak isteyen Aliağa

Siteler Mahallesi’nde Aliağa Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Barış Manço

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yaşam Kampüsü Huzurevi’nde

Aliağa Belediyesi, ilçedeki parklarda bakım ve onarım çalışması gerçekleştiriyor. Aliağa

Menemen Belediye Başkan Vekili olduktan sonra tebrikleri ve başarı dileklerini kabul

Aliağa’da, engelli vatandaşların istiridye mantarı yetiştireceği tesis Aliağa

Türk Kızılay İzmir Şubesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk

CHP Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu üyeleri, İzmir'de jeotermal sahalarda

2020 yılını değerlendiren Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Ömer Ertürk,

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve SOCAR Türkiye işbirliğiyle

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, bünyesinde kurulan İESOB Usta Mesleki

İzmir'de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 273 amatör spor kulübüne