131019098
7 Mayıs 2024, Salı

TİS’DEKİ BAZI MADDELERDE ANLAŞILDI

31 Mayıs 2017, Çarşamba 07:19

     


Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi ile Petkim arasında Toplu İş Sözleşmelerinin (TİS) 8. Oturumu gerçekleştirildi. Yapılan görüşmede bazı maddeler üzerinde anlaşmaya varıldı.

Petrol İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Petkim işyerinde, 2017-2018 dönemini kapsayacak olan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin 8.toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan görüşmede toplu iş sözleşmesinin bazı maddeleri üzerinde karşılıklı anlaşmaya varıldı. Toplu iş sözleşmeleri kapsamında bir sonraki toplantının 9 Haziran 2017 günü gerçekleştireceği ifade edildi. Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, üzerinde karşılıklı anlaşmaya varılan maddeler hakkında bilgiler verdi.

Yapılan açıklamaya göre; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde değişiklik yapıldı. Genel tatil ve bayram günleri: Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim Öğleden Sonra,29 Ekim), Yılbaşı (1 Ocak), Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (23 Nisan), Emek Ve Dayanışma Günü (1 Mayıs), Atatürk’ü Anma Ve Gençlik Spor Bayramı (19 Mayıs), Zafer Bayramı (30 Ağustos), Ramazan Bayramı (3,5 Gün Arefe Günü Saat 13.00’da Başlar), Kurban Bayramı (4,5 Gün, Arife Günü Saat 13.00’da Başlar), Demokrasi ve Milli Birlik Günü (15 Temmuz) olarak belirlendi. Sözleşmedeki, B, C ve D fıkraları ise süresi sona eren sözleşmedeki şekliyle kabul edildi.

Kadın Erkek Eşitliği Maddesinde ise, ‘İşveren kadın erkek eşitliği konusunda çıkartılan yasal mevzuat gereği, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kalınmadıkça cinsiyet nedenli farklı işlem yapmaz ve eş değerde ise eşit ücret prensibine uygun davranır.’ şekliyle anlaşmaya varıldı. İşçinin kişiliğinin korunması (mobbing) maddesinin, ‘İşveren işyerinde kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan ve sayılan davranışların ortaya konulduğuna dair kuvvetli emareleri bulunan psikolojik tacizin önlenmesi adına, konuya ilişkin yayımlanan yasal mevzuat çerçevesinde gerekli çalışmaları yapar. İşçiler de, bu konudaki çalışmalara uygun davranmak ve çalışmaların etkisini azaltacak veya ortadan kaldıracak davranışlarda bulunmaktan kaçınır, bu konuda alınan önlemlere uyar.’ şekliyle sözleşmeye eklenmesi konusunda mutabık kalındı.

Çevre Sorumluluğu Maddesinin de, ‘İşveren, var ise üretim faaliyetinin çevreye olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için, yasal mevzuatın gerektirdiği tüm önlemleri alacaktır. İşçiler de alınan ve alınacak tedbirlere uygun davranacak, bunların etkisini azaltacak veya ortadan kaldıracak davranışlarda bulunmaktan kaçınacak, bu konuda alınan önlemlere bihakkın uyacaktır.’ şekilde sözleşmeye eklenmesi konusunda da anlaşmaya varıldı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler