131019098
9 Mayıs 2024, Perşembe

‘BELEDİYENİN KURUMSAL KİMLİĞİNE YAKIŞMADI’

2 Aralık 2017, Cumartesi 07:15

     


Aliağa Belediyesi’nin, belediyeye ait akaryakıt istasyonunun 5 yıl süre ile başka bir firmaya kiraya verilmesi için çıktığı ihalenin iptal edilmesinin yankıları sürüyor. Aliağa Belediyesi Ak Parti Meclis Grup Başkanı Kazım Ulaş ile CHP Meclis Grup Başkanı Erol Güngör yaptıkları açıklamalarda bu durumun Belediye’ye yakışmadığını ifade etti.

Aliağa Belediyesi’nin, belediyeye ait akaryakıt istasyonunun 5 yıl süre ile başka bir firmaya verilmesi için çıktığı ihale önceki gün son anda iptal edilmişti. İstasyon için, önceki gün saat 14.10’da Aliağa Belediyesi Hizmet Binası’nda bulunan Encümen Toplantı Salonu’nda firmalar ihaleye katılmak üzere toplanmış, ihaleye katılmak üzere gelen 30 kadar firma temsilcisi evrak kontrolü yapılmak üzere salona alınmış, yaklaşık on dakika sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000’lik imar planında söz konusu yer benzinlik olarak görünmediği için GSM (Gayri Sıhhi Müessese) ruhsatı değişikliğinde sıkıntı doğacağı gerekçesi ile ihaleye çıkarılan istasyonun belediye hizmet alanı olarak kullanılacağı bildirilerek ihale iptal edilmişti. İhaleye katılmak üzere salonda bulunan firmalar ise duruma tepki göstermişti. Aliağa Belediyesi Ak Parti Meclis Grup Başkanı Kazım Ulaş ile CHP Meclis Grup Başkanı Erol Güngör yaptıkları açıklamalarda bu durumun Belediyeye yakışmadığını ifade etti.

‘BİZZAT BELEDİYE BAŞKANININ TEKLİFİ İLE OLDU’

Konuyla ilgili Aliağa Ekspres’e değerlendirmede bulunan Ak Parti Meclis Grup Başkanı Kazım Ulaş, “Bu işin bu şekilde olacağını, Aliağa Belediye şirketinin devreden çıkartılıp Aliağa Belediyesi adına kiraya verilmesini Kasım ayının meclis toplantısında konuştuk. Bu teklif başkandan geldi. Biz ilk teklifin ardından ‘Birden çok firmaya teklif götürelim’ deyince sonradan Aliağa Belediyesi’nin burayı kiraya vermesi noktasında bir durum gelişti. ‘Şirketi devreden çıkartalım, burayı kamu ihale kanununa göre kiraya verelim’ dediler. Biz de buna olumlu baktık ve hatta güzel de olur dedik. Bununla ilgili komisyonlar kuruldu, arkadaşlar görüşmeler yaptılar. Bu da bizzat Belediye Başkanının teklifi ile oldu. Bütün bunlar yapıldıktan sonra Aliağa gibi kurumsallığı gelişmiş bir belediye, buranın imar planlarına uygun olmadığını söyledi. Belediye bürokratlarının açıklamalarına göre, burası bir firmaya kiraya verilirse eski ruhsat iptal olacağından dolayı firma burası için yeni GSM ruhsatı alamaz. Burası imar planlarında belediye hizmet alanı olarak görünüyor.” dedi.

‘ALİAĞA BELEDİYESİ’Nİ KÜÇÜK DÜŞÜRDÜLER’

Bu istasyonun 1994 yılında Aliağa Belediye Meclisi kararıyla akaryakıt istasyonu olarak hizmete açıldığını söyleyen Ulaş, “Şimdi burası kiraya verilirse, istasyonun bulunduğu alan imar planlarında belediye hizmet alanı olarak görüldüğü için yeni kiracı buraya GSM ruhsatı alamaz. Aliağa Belediyesi’nin bu durumu gerekçe göstererek ihaleyi son anda iptal etmesi Belediyenin kurumsal kimliğine yakışmamıştır. Bunun önceden araştırılması lazımdı. Gerekli düzenlemeler yapılıp ona göre ihaleye çıkılması lazımdı. İhaleye katılan 30 kişiden 17 kişi para yatırmış aldığım bilgiye göre. Bu insanlara ‘Burası planlara uygun değil, biz burayı ihaleye çıkaramıyoruz’ denilmesi bana göre Aliağa Belediyesi’ni küçük düşürmüştür. Mevcut firmanın süresinin dolacağı tarihe kadar Aliağa Belediyesi plan değişikliği yapmak ister mi, yetişir mi yetişmez mi bilmiyorum. Eğer böyle bir şey düşünüyorlarsa, bunu yapmak istiyorlarsa biz bu konuda sonuna kadar açığız. AK Parti Grubu olarak Aliağa Belediyesi’nin akaryakıt istasyonunun iyi bir fiyata bir kiracıya verilmesinden yanayız. Bundan sonraki süreci hep birlikte takip edeceğiz. Muhalefetteki meclis üyeleri olarak Aliağa halkının hakkını koruma adına elimizden ne geliyorsa yapacağız.” şeklinde konuştu.

‘İYİ HAZIRLANILMAMIŞ VE İYİ PLANLANMAMIŞ BİR İHALE’

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Meclis Grup Başkanı Erol Güngör ise, “Burası belediye hizmet alanı olarak planlı bir arazi. Fakat eskiden akaryakıt istasyonu olarak hizmet verdiği için müktesebat devam ediyor. Bir başkasına kiraya verildiğinde GSM ruhsatının değişmesi gerektiği için de bu defa istasyon devre dışı kalıyor, başkası burayı hizmete açamıyor. Hizmete açamadığından dolayı iş belediyenin dışına çıkamıyor. Belediyenin kendisi işletmek zorunda. Kendisi işletirse eğer istasyonun akaryakıt alım işini dağıtım şirketlerinden yapabilir. Dağıtım şirketleri ile bu konuda anlaşma yapmasında sıkıntı yok. Burayı başka bir firmanın işletmesinde sıkıntı var. Belediye yönetiminin ihaleye çıkmadan önce bu durumu bilmesi ve ona göre hareket etmesi lazımdı. Bunu bilmiyor olmaları acayip bir durum. Belediyedeki birim yetkilileri bunu atlamışlar ve burayla ilgili kiralama ihalesi olabileceğini söylemişler. İyi hazırlanılmamış ve iyi planlanmamış bir ihale.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler