131019098
19 Mart 2024, Salı

ŞİDDETE KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

16 Temmuz 2018, Pazartesi 06:12

     


Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Aliağa Temsilciliği ile Aliağa Şiddetle Mücadele Ortak Platformu yaptıkları ortak basın açıklamasıyla çocuk istismarı ile kadınlara ve hayvanlara yönelik şiddeti kınadılar.

Son zamanlarda önce Sakarya’da bir köpeğin ayakları kesilmesinin ardından Ankara’da Eylül, Ağrı’da ise Leyla’nın canilerce katledilmesinden sonra Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Aliağa Temsilciliği'nin duyurusu ile bir araya gelen sivil toplum kuruluşları, dernek temsilcileri ve sendikalar Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasında kadına, hayvanlara, doğaya ve çocuklara yönelik artan şiddetin önlenmesi için ortak mücadele çağrısında bulundu.

Meydanda toplanan kalabalık yaptıkları basın açıklaması ve ellerinden dövizler ile şiddete “dur” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Aliağa Şube Temsilcisi Meral Ülker yaptığı basın açıklamasında Doğaya, hayvana, çocuğa ve kadına uygulanan şiddetin artarak akıl almaz boyut ve tahammül sınırlarını aşmasıyla birlikte toplumca psikolojisinin çökmesine ve değerlerimizin çürümesine sebep olduğunu belirten Ülker” Biz insanlar canlılar arasında en akıllı, vicdan ve irade sahibi tek varlıklar olarak canımıza tak eden bu yaşananlara ve bunları yaşatanlara dur demek zorundayız. Devekuşu gibi tehlikeyi hissedince kafamızı kuma gömersek, yaşanan acılara sesimizi çıkarmazsak, yarınlarımız daha karanlık olacak çünkü Ülkemizde çocuk istismarı vakaları % 700 artarken biz ‘kaderi böyleymiş’ diyebiliyoruz. Son yıllarda çocuklarımıza yönelik istismar, kaçırılma, taciz, tecavüz, ensest, şiddet ve ihmal gibi adi suç vakalarındaki artış ve Türk milletinin hafızasından kolay kolay silinmeyecekler listesine eklenen iki dünya güzeli kızımız 8 yaşındaki Eylül ve 4 yaşındaki Leyla. Sadece onlar mı? Hayır. İstismara uğramış çocuklarımızın sayısı 300 bini geçti. Onlar masum suçlu bizleriz. Onları koruyamadığımız için, onların yaşadıklarından utanıp sustuğumuz ve onları da susturduğumuz için suçlu bizleriz. Yüreğimizi dağlayan bu olayların tekrar yaşanmaması için çocuklara ve gençlere yönelik suçlar işlenmeden önce gerekli önlemlerin alınması ve suçluların en ağır hukuki yaptırımlarla cezalandırılması zorunludur” diyen Ülker, Ülkede bireysel silahlanmanın hızla arttığını, silah taşıma ruhsatlarının önüne geçmek için çeşitli kısıtlamalar getirerek sivil silahlanmayı durdurmasını istedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Aliağa Temsilcisi Meral Ülker adından Eğitim-Sen Aliağa Temsilciliği adına söz alan Deniz Gültekin, şiddet ve istismara karşı ortak bir ses verebilmek için toplandıklarını söyleyen Gültekin” burada söylenenlere ek olarak şiddet ve istismar sorununun münferit, kişileri bağlayan olaylar dizisi olmaktan çok adeta bir toplum mühendisliği uygulanarak halka pompalandığını dile getirmek isteriz. Bu anlamda Eylülümüz Leylamız ve bu şekilde kaybettiğimiz çocuklarımız için sadece suçluların cezalandırılması üzerinden yol izlemek kendi vicdanlarımızı rahatlatma girişimi olmaktan öteye geçemeyecektir. Bu suçlar şiddet eylemleridir. Hükümet yetkililerinin idam ve hadım cezalarını dillendirmelerindeki amaçları ise görev ve sorumluluklarından kaçmak anlamına gelmektedir. Çözüm çocuk merkezli politikalar, koruma, eğitim, caydırıcı hukuki cezalardır. Asıl olan bizleri bu şiddet sarmalında boğan gerçekleri görmek ve bunun üzerine yürüyebilmektir. Şiddet ve istismara sıfır tolerans ile yola çıkmak esastır.” dedi.

Gültekin'in ardından mikrofona gelen İzmir Valiliği Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Kübra Kütükoğlu, sosyal medya ve basında, şiddet, işkence, kötü muamele ve tecavüze uğrayan hayvanlara yönelik haberlerin okunup izlendiğini vurgulayan Kütükoğlu, hayvanların şiddet sarmalanın en zayıf halkaları olduğunu, onları koruyamadığımız için hayvanlara işkence eden istismarda bulunan canilerin bir sonraki yönelimlerinin çocuklar olduğunu hayvanlara yönelik şiddetin önlenmesi için öncelikle yetkili yasal düzenlemeler yapılmasını Hayvanları Koruma Kanunu'nun kapsamı kabahat değil suç olmalı ifadelerinde bulundu.

Açıklamanın son konuşmasını yapan ilkokul öğrencisi Gülten Gültekin isimli bir kız çocuğu yaptı.

Aliağalı İlkokul öğrencisi Gülten Gültekin ise, çocuklarında hakları olduğunu, büyükler olarak onlara sahip çıkılmasını istediklerini dile getirdi. Grup basın açıklamasından sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Basın bildirisine CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi Başkanı Celal Süslü ile Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler