131019098
8 Mayıs 2024, Çarşamba

TÜPRAŞ’TA İŞTEN ÇIKARMA İDDİALARINA KARŞI EYLEMLER BAŞLADI

30 Mayıs 2022, Pazartesi 06:59

     


Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan ve yönetimi, TÜPRAŞ’ta, aralarında engelli ve kadın işçilerin de bulunduğu 27 kişinin işten çıkarılması iddiası ilgili olarak açıklamada bulunup işyerinde eylemlilik sürecini başlattıklarını belirtti.

Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan ve yönetimi, TÜPRAŞ’ta işten çıkarılacakları iddiasıyla ilgili sendikada örgütlü bulunan 27 kişi için harekete geçti. İşten çıkarılmaları planlanan işçilerin arasında engelli ve kadın çalışanların da bulunduğu vurgulandı. İşten çıkarılması planlanan işçilere tebligatların henüz ulaşmadığı fakat ay sonunda ulaştırılmasının beklenildiği edinilen bilgiler arasında.

“İşçinin her daim yanındayız”

Buna göre Tüpraş’ta eylemlilik süreci başlattıklarını açıklayan Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Hasan Toptan, işveren ile görüşmelerin sürdüğünü, fakat hiçbir işçi için işverenle pazarlık yapmayacaklarını söyledi. Toptan, “Sürecimiz 10-15 gündür devam ediyor. Biz yönetime geldikten sonra TÜPRAŞ işyerinde bir liste hikayesi vardı. Fakat bundan 10 gün önce bir liste gönderildi. Bu listede iş barışını bozan, işverenin kendi söylemleriyle, bazı belgeler var elimizde. Bunun üzerine biz genel merkez yöneticilerimiz ve dört şubemizle bir karar aldık. Bu karar işverenle görüşmek oldu. Ama ben kesinlikle hiçbir işçinin pazarlığını yapmak için masaya oturmayacağım. Bu yetki bana verildiyse o kişi mi, bu kişi mi pazarlığını hiçbir şekilde yapmayacağım. Bizim buraya gelme sebebimiz belli, işçiye hizmet etmek. İşçinin her daim yanındayız.” Dedi.

“İş yerine kapanma eylemimiz başlamıştır”

Genel merkezin üst düzey işveren yetkilileriyle görüştüğünü, bu görüşme sonucunda sürecin belli bir yerde tıkandığını, Aliağa’nın özellikle belli noktalarda bazı şeylerden vazgeçmesi gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Toptan, “Biz müzakereye hala açığız. Ama bu müzakere insanları seçerek olmaz. Listedeki arkadaşlarımızın yüz kızartıcı suçu yok. İşverenle görüşüp bu arkadaşları Ocak ayına kadar takip edelim dedik. Bu arkadaşlarımız hala işverenin dediği şekilde davranıyorsa o zaman oturup tekrar konuşalım dedik. Zaten belirli suçların örgütlü mücadelelerde, disiplin kurullarında maddeleri vardır. Bu listeler hangi suça dayanak gösterilerek oluşturuluyor. Bir insan, bir cinayet bile işlese kanıtı yoksa serbesttir. Kanıtları buyurun sunun dedik. Şu anda geldiğimiz noktada biz Aliağa Havzası’nın işçileri olarak ne yapmamız gerekiyorsa onu yaptık. Genel merkezimizle olan görüşmelerimiz devam ediyor. Biz hiçbir işçimiz için orada seçim yapmayacağız. Biz işçimizden eminiz. Tüm organlarımızla ile aldığımız kararla birlikte iş yerlerinde açıklamamızı yaptık. Gece vardiyasından çıkan arkadaşlarımızı ihtiyaçlarını görmek için evlerine gönderdik. Bu saatten sonra iş yerine kapanma eylemimiz başlamıştır. İşveren yetkililerine sesleniyoruz, bizim müzakere kapımız herkese açık. Fakat bu müzakere şartlarının eşit olması lazım.” İfadelerini kullandı.

“Kimsenin engelli işçileri işten çıkarma hakkı yok”

Açıklamasına Aliağa halkına seslenerek devam eden Başkan Toptan, “Aliağa halkına, bütün STK ve siyasi partilere sesleniyoruz. Türkiye’de bazı şeylerin önü açılmak isteniyor. Biz de diyoruz ki bu şeylerin önünün açılmasına izin vermeyelim. İnsanlar bir şekilde kurumsal, büyük şirketlere girdikleri zaman, doğru yaşadığı zaman bu yerlerden emekli olmalılar. Kimsenin engelli işçileri işten çıkarma hakkı yoktur. Bizler örgütlü mücadelemizi sürdürerek bu arkadaşlarımızın yanında olacağız. Engelli işçilerin hayata tutunması gerekirken onların bu şekilde işten çıkarılmalarına göz yummayacağız. 20 yaşındaki bir işçi engelli durumunu bildirip işe girmiş, yaşı 45 olmuş, işveren ‘Ben senden verim alamıyorum’ diyerek işten çıkartıyor. İşten çıkarılması planlanan kadın çalışanlarımız da var ve bu kadın çalışanlardan ikisi de engelli.” Şeklinde konuştu. Ayrıca, Pet. Koop. Aliağa Yöneticileri Taner Arslan ve Ali Rıza Araç da açıklamaya katılarak işçilerin ve sendikanın yanında olduklarını belirtti.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler