131019098
6 Mayıs 2024, Pazartesi

‘MARZİNC ÇEVRE ÇALIŞMALARINDA İNANDIRICI DEĞİL’

8 Kasım 2017, Çarşamba 06:47

     


Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, düzenlediği basın toplantısında KARDEMİR AŞ. ve Marzinc’in çevre yatırımları ile ilgili yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Aliağa’da da benzer çevre sorunları yaşanacağına dair uyarılarda bulundu.

Hurda süreci sonucu ortaya çıkan baca tozundaki çinko metalini tekrar kazanmak üzere faaliyet gösteren KARDEMİR ve Marzinc’in çevre yatırımları ile ilgili yaptığı çalışmaları kamuoyuna açıklayan Başkan Vergili, 2018 yılı sonunda Kardemir’in hiçbir ünitesinden çevre ilgili ilgili bir sorunun yaşanmayacağı taahhüdünü aldığını söyledi.

Konuyla ilgili firmaların kendisine ziyarette bulunarak çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini aktaran Vergili, Kardemir’in verdiği sözleri yerine getirmek konusunda detaylı çalışmalar yürüttüğünü, Marzinc adlı firmanın ise güven veren açıklamalarda bulunmadığını ifade etti. Marzinc’in halen aynı şartlarda çalıştığına dikkat çeken Vergili, “Halen TÜBİTAK’tan rapor bekleniyor, 2014 yılında verilen raporda her şey açıkça belirtilmiş ama ona rağmen Marzinc herhangi bir çalışma yapmamış. Bu işleri takip etmek belediyenin işi değil. Marzinc gibi fabrikaların Türkiye ekonomisine faydası var ama bunların belirtilen mevzuat içinde çalışması gerekir.” dedi.

‘Aliağa için de tehlike var!’

Karabük’le birlikte Kayseri, Payas ve Aliağa’da da çalışma gösteren firmanın aynı şekilde sorunlara yol açacağını ifade eden Rafet Vergili, “Bakanlığa ÇED raporu almak için sundukları yazıda atık maddeyi yol malzemesi olarak, çimento olarak değerlendirileceği yazılmış. Buradan çıkan atık zehirli atık madde; bundan ne çimento olur, ne yol malzemesi olur. Bu maddeden yol malzemesi yapıp yola dökerseniz, insanları zehirlersiniz. Bunlar tehlikeli atık sınıfına giriyor. Bunları kamyonlara doldurup bertaraf edemezsiniz. Bertaraf tesislerinde bertaraf edilecek bir atık değil bunlar. Bunların çevreye zarar vermeyecek şekilde depolanması gerekir. Kısacası böyle yumuşak geçişlerle olmaz. Hızlandırılması lazım. Bu fabrika Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hiç konu uzatılmadan, en kısa sürede kapatılmalıdır. Tüm düzenlemelerini yapsın, önlemlerini alsın mevzuata uygun duruma gelsin o zaman çalışmasına izin verin” şeklinde açıklamalarda bulundu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler