131019098
26 Nisan 2024, Cuma

Mantar tedavisi

25 Eylül 2018, Salı 18:41

     


Bir deri hastalığı olarak mantar genelde kendine havasız, sıcak ve nemli ortamları zemin olarak seçen yapıda bir hastalıktır. Öyle ki; İngilizcede ve dolayısıyla dünyada mantar hastalığı „Atlet ayağı” gibi bir tabirle ifade edilir. Zira genel olarak herkesin ayağı (özellikle efor sarf edildiğinde) vücuttaki ısınan ve terleyen bölgelerin başında gelir, uzun süreler de havasız kalması gereken bir vücut parçası olduğundan özellikle ayak mantarı çok yaygın bir türdür. Bir cildiye doktorunun en yoğun şekilde uyguladığı tedavilerin başında mantar, kurdeşen ve egzama tedavisi gelir. Tahmin edebileceğiniz üzere bu hastalıkların ortak noktalarından birisi de yol açtıkları kaşıntılar ve bu kaşımaların sonucunda neden oldukları yaralardır.  

Dilerseniz öncelikle mantar nasıl oluşur buna bakalım; 

 Vücudunuzda mantar olduğunu anlamak için öncelikle kaşıntı hissiyle birlikte gelen, çatlaklar, soyulmalar ve yüzülmelerin olup olmadığına bakabilirsiniz.  Yine kızarıklıklar ve su toplamalar da mantar tedavisine başlamanız gerektiğini gösteren sebepler olabilir. Bu bahsedilenlere dayanılmaz kaşıntı hissi eşlik ediyorsa bir cildiye doktoruna görünmenizin vakti geldi demektir. Mantar tedavisi için ise verilebilecek ilk ve en önemli tavsiye mantar oluşan bölgeleri temiz, mümkün olduğunca serin ve kuru tutmak olacaktır. 

Egzama tedavisi 

Not: Cildiye doktorunun kapısını çalmanızı gerektirecek bir diğer hastalık olan egzama bulaşıcı ve alerjik değildir.  

Bu nedenle egzama tedavisi için alerji ilaçları veya iğneleri kullanmaya da gerek yoktur. Egzama tedavisinin en doğru şekilde uygulanması için cildiye doktorunuzun, size özel bir tedavi geliştirmesi gerekir. Zira en iyi egzama tedavisini bulmak için kişinin sağlık geçmişi, yaşı, cinsiyeti, deri tipi, yaşadığı yer ve beslenme alışkanlıkları gibi birçok faktörü bir arada hesaplamak gerekir.  

Egzama tedavisi için cildiye doktorundan yardım alacağınız süre gelene kadar kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı yöntemler sayesinde en azından kaşıntıları azaltmanız mümkün olabilir. Tahmin edebileceğiniz gibi sigara, burada da durumun daha kötüye gitmesine yol açacağından, bir önce bırakmak (bir daha hiç başlamamanız umuduyla) gerekir. Çevrenizde kaşıntınızı tetikleyebileceğini düşündüğünüz faktörleri ortadan kaldırmak veya daha ihtiyatlı olmak gerekir. Kum ve tozlu ortamlardan mümkün oldukça uzak durulmalıdır. Ayrıca, parfüm ve sabun gibi maddeleri de bir süreliğine kullanmamak kaşıntı hissini hafifletmeye yardımcı olacaktır.  

Son olarak, bir cildiye doktorunun size özel hazırladığı egzama ve mantar tedavisi dışına çıkmamaya da gayret edin. Zira buradan alacağınız tavsiyelerin hepsi sizin durumunuzda geçerli olmayabilir ve bunu en iyi bilecek kişi cildiye doktorunuzdur.    

 

 







 
Son Eklenen Haberler