131019098
26 Nisan 2024, Cuma

İZMİR METROSU’NDA GURUR GÜNÜ

11 Şubat 2017, Cumartesi 06:28

     


Tramvay, banliyö ve metro yatırımlarıyla raylı sistemde “3 koldan” atağa kalkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 95 yeni metro vagonuyla filosunu güçlendiriyor. Yaklaşık 320 milyon liraya mal olan modern metro araçlarının 55 adedi, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun da katılacağı törenle bugün teslim alınıyor.

Raylı sistemler alanında kent tarihinin en büyük yatırım atağını başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, mevcut sistemleri de yeni araçlarla güçlendiriyor. İzmir Metrosu'nun araç filosunu geliştirmek amacıyla 95 yeni metro aracı için ihaleye çıkan Büyükşehir Belediyesi; yaklaşık 320 milyon TL'ye (79 milyon 800 bin Euro) mal olan bir alım gerçekleştirdi. Çin’in CRRC Tanghsan firmasında üretilen 15 vagonlu 3 tren seti, 2016 içinde İzmir'e getirilerek sefere konuldu. Yeni trenler, şık tasarımı, konforlu iç yapısı ile kısa sürede İzmirlilerin beğenisi kazandı. Yapımı devam eden vagonlardan son olarak 40 tanesi daha İzmir’e ulaştı ve Halkapınar’daki tren hatlarına inmeye başladı. Sayısı 55'e ulaşan yeni metro araçlarının teslim alınması nedeniyle bugün İzmir Metrosu'nun Halkapınar'daki merkezinde Başkan Aziz Kocaoğlu'nun da katılacağı bir tören düzenlenecek.

Metro filosu 4 kat büyüyor

Teslim alınacak yeni araçlarla birlikte, İzmir Metrosu’ndaki vagon sayısı 142'ye ulaşacak. Önümüzdeki aylarda yapımı tamamlanacak 40 aracın daha gelmesiyle toplam vagon sayısı 182, her biri 5 vagondan oluşan tren seti sayısı ise 36’ya ulaşmış olacak. 2000 yılında 45 araçla hizmete başlayan İzmir Metro A.Ş filosu, böylece 17 yıl içinde 4 kat büyümüş olacak.

Modern teknoloji, yüksek konfor

Yeni metro trenleri, ülkemizde ilk kez uygulanan özellikleriyle de dikkat çekiyor. Yolcu giriş sayısını hesaplayan özel sistemler sayesinde, Trafik Kontrol Merkezi vagonların doluluk oranlarını görebiliyor ve yolculara gerekli yönlendirmeleri yapabiliyor. Kapılardaki ışık perdeleri, kapanmadan hemen önce devreye girip arada kalan bir cisim olup olmadığını görüyor ve gelen verilere göre kapıyı komuta ediyor. Kapı ve pencere camları içinde yer alan ışık şeritleri, yolcular tarafından içeriden veya dışarıdan kolaylıkla görülebiliyor ve yolcuyu, kapının kullanım dışı olup olmadığı konusunda uyarıyor. Böylece kapılardaki zaman kayıpları önleniyor.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler