131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

ZEYTİNİN DE OKULU AÇILDI

11 Mayıs 2017, Perşembe 06:38

     


Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin İzmir Büyükşehir ve Karaburun belediyelerinin desteğiyle hayata geçirdiği “Zeytin Okulu” İnecik Köyü’nde açıldı. Eğitim ve atölye faaliyetlerinin düzenleneceği okul, zeytin ve zeytin ürünleri başta olmak üzere bölgedeki doğal ve kültürel varlığın korunmasına, zenginleşmesine ve tanıtımına katkı koyarak, istihdamı artıracak.

Kentin önemli turizm bölgelerinden Yarımada’nın kalkınması için “İzmir Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi”ni hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karaburun’da Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin “Zeytin Okulu” projesine de destek verdi. İki yıl önce derneğin okul projesini olumlu karşılayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İnecik Köyü’nde metruk haldeki eski ilkokul binasını yenileme ve çevre düzenlemesini yapma sözü verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, bir grup akademisyen tarafından kurulan derneğin hayalleri de gerçeğe dönüştü.

Okulun açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Zeytin Okulu’nun Yarımada’nın kalkınması için hayata geçirdikleri “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma Stratejesi”ne katkı koyacağını belirterek, “2004 yılından bu yana kırsalın kalkınması için çalışıyoruz. Kalkınmada kaldıraç görevi üstlenecek Yarımada bölgesi için önce yarışma daha sonra hazırladığımız stratejik planla yapılacakları belirledik. Aynı uygulamayı Bakırçay-Gediz ve Küçük Menderes havzaları için yapıyoruz. Karşılıklı güven tesis etmeden, sahiplenme duygusunu geliştirmeden yaptığınız projelerin yaşama, gelişme şansı tesadüflere bağlıdır. Biz hep birlikte köylümüz, çiftçimiz bir araya gelerek başarıyı yakaladık” dedi.

Zeytin Okulu’nda neler yapılacak?

Zeytin Okulu, Efes – Mimas Kültür Rotası üzerinde, bu rotanın ziyaretçileri, yürüyüşçüleri ve bisikletçileri için bir uğrak noktası olmanın yanında, zeytin ve zeytin ürünleri başta olmak üzere doğal, kültürel ve endüstriyel varlıkların korunmasını ve bölgede bu varlıklara dayalı istihdam ve gelir yaratılmasını amaçlayan bir eğitim ve dayanışma merkezi olarak faaliyet gösterecek. Okulda, eğitim seminerleri, atölye çalışmaları ve hasat şenliği gibi faaliyetler düzenlenecek. Yöredeki ürünlerle ilgili, üretim, tüketim, pazarlama alanlarında eğitim ve atölye faaliyetleri düzenlenerek özellikle kadın ve gençlere, istihdam ve gelir arttırıcı yeni alanlar yaratılması sağlanacak. Zeytin Okulu’nun Gurme Şehirler ağı Delice ve Slow Food’a dahil olması da planlanıyor.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler