131019098
26 Nisan 2024, Cuma

HEYDAR ALİYEV’İN DOĞUM GÜNÜ ALİAĞA’DA KUTLANDI

18 Mayıs 2017, Perşembe 06:48

     


Aliağa Heydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde ‘Heydar Aliyev’in 94. Ad Günü ve Gül Bayramı’ etkinliği gerçekleştirildi. Programa, Azerbaycan Eğitim Ateşesi Prof. Dr. Necibe Nesibova’nın yanı sıra Azerbaycanlı işadamları ve ilçe protokolü katıldı.

Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Heydar Aliyev’in 94. Ad Günü ve Gül Bayramı, Aliağa Heydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğe Azerbaycan Eğitim Ateşesi Prof. Dr. Necibe Nesibova ve Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov’un yanı sıra İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, Belediye Başkanı Serkan Acar, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, Ak Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, Petkim ve Azerbaycan Petrol Şirketi SOCAR’ın yetkilileri, çok sayıda davetli ile öğrenciler katıldı.

ARI, “BİR MİLLET, İKİ DEVLETİN DÜNYADAKİ TEK ÖRNEĞİ”

Etkinlikte, Ulu Önder Atatürk ve şehitlerimiz adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşı okundu. Programın açılış konuşmasını yapan Heydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Mehmet Sıtkı Arı, “Bir millet, iki devletin, dünyadaki belki de tek örneğidir Türkiye ve Azerbaycan’ın dostluğu, kardeşliği. Biz burada güçlü, onlar orada güçlü olduğu müddetçe, sırt sırta, el ele verdiğimiz müddetçe, hem Türkiye’nin sorunlarını, hem Azerbaycan’ın sorunlarını çok daha kolaylıkla çözebiliriz. Bunun yüzlerce örneği mevcuttur.” dedi.

PROF. DR. NESİBOVA, ‘BU OKULDAN HEYDAR ALİYEV GİBİ LİDERLERİN YETİŞMESİNİ ARZU EDİYORUM’

Okul Müdürü Arı’nın ardından kürsüye gelen Azerbaycan Eğitim Ateşesi Prof. Dr. Necibe Nesibova, Azerbaycan halkının milli lideri merhum Heydar Aliyev’in doğumunun 94. yılı anısına düzenlenen etkinlikte emeği geçen herkese tek tek teşekkürlerini iletti. Nesibova, “Ben Heydar Aliyev’in adını taşıyan bu okuldan da Heydar Aliyev gibi liderlerin yetişmesini arzu ediyorum. Tüm öğrencilerimize bu yolda başarılar diliyorum. Hepinizin bildiği gibi her milletin tarihinde milletinin kaderine yön vermiş, nesiller boyunca unutulmayacak büyük liderler vardır. Böyle insanların büyüklüğü yıllar geçtikçe daha da açık bir şekilde görülmektedir. Bu liderlerden biri de Azerbaycan halkının lideri Heydar Aliyev’dir. Azerbaycan’ın ekonomik ve siyasi gelişimi Heydar Aliyev ile başlamış, bu gün de onun izinde gidilmektedir. Bu gün hızlı şekilde gelişen Azerbaycan onun eseridir. Azerbaycan’ı parçalanmaktan, kaostan, yok olmaktan kurtararak gelişme yoluna koyan oydu. Heydar Aliyev yönetimde bulunduğu süre boyunca ülkemizin kalkınması için hep çalıştı. Ülkesinin tarihi geçmişi ile her zaman gurur duydu.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’NİN AZERBAYCAN DIŞ POLİTİKASINDA YERİ AYRICALIKLIDIR’

Konuşmasında Heydar Aliyev’in Türkiye ile olan ilişkilerine ve Türkiye sevgisine değinen Prof. Dr. Nesibova, “Heydar Aliyev’den bahsederken, onun Türkiye ile olan ilişkilerine değinmeden geçemeyiz. Türkiye’nin Azerbaycan dış politikasında yeri ayrıcalıklıdır. Heydar Aliyev cumhurbaşkanı olmadan önce Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’nin meclis başkanıyken Türkiye ile kurduğu sıcak diyalog ve Türkiye’ye karşı hissettiği derin sevgiyi o zamanki icraatlarında bariz şekilde görmekteyiz. Heydar Aliyev için Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkiler herhangi iki devlet arasında olan ilişkilerden çok daha farklıydı. Dünyada benzeri olmayan ilişkilerdi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Heydar Aliyev hakkında, ‘Heydar Aliyev Azerbaycan’ın mutluluğu ve güvencidir. Bölgede ve dünyada barışın sağlanması için yaptığı hizmetlerle Türk ve dünya tarihinde şerefli bir yer edinmiştir. Değerli katkılarıyla iki ülke arasında başlatılan ortak satırlar dost ve kardeş Türkiye ile Azerbaycan’ı birbirine daha da yakınlaştırmış, ülkelerimiz arasındaki ilişkileri sarsılmaz temeller üzerinde kurulduğunu bir kez daha kanıtlamıştır’ ifadelerini kullanmıştır.” dedi.

‘ALİYEV BİR TÜRKİYE SEVDALISIYDI’

Heydar Aliyev’in, iki kardeş ülkenin ilişkilerinin duygusal tarafına paralel olarak ekonomik ilişkilerinin de gelişmesi için önemli politikalar üretilmesini sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Nesibova, “Aliyev, Azerbaycan’ın doğal kaynaklarının dünya piyasalarına sunulması için kardeş Türkiye’yi her zaman kilit öneme sahip bir ülke addederek politikalarını bu doğrultuda geliştirdi. Aliyev bir Türkiye sevdalısıydı. O her zaman, her yerde Türkiye sevgisini dile getirmiştir. Türkiye’de de Heydar Aliyev sevgisi ileri boyuttadır. Bu nedenle Ankara, İzmir, İstanbul, Gaziantep gibi birçok şehirde okul, cadde, park ve benzer tesislere Heydar Aliyev’in adı verilmiştir. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı iken Heydar Aliyev’e 1997 yılında Türkiye Devlet Nişanı, 1999 yılında Atatürk Uluslararası Barış Ödülü verilmesi, Türkiye’nin farklı basın kuruluşlarınca defalarca kez yılın adamı olarak seçilmesi, bu ülkenin birçok üniversitesinden fahri doktora unvanı alması, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesine yönelik onun hizmetlerinin göstergesidir. Temeli Heydar Aliyev tarafından atılan bu politikalar Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev tarafından da sürdürülmektedir. İlham Aliyev, Türkiye ile ilişkilerin gelişmesine büyük önem vermektedir.” diye konuştu.

‘TÜRKİYE VE AZERBAYCAN İLİŞKİLERİNE TÜM DÜNYA GIPTA İLE BAKIYOR’

Prof. Dr. Nesibova, iki ülke arasındaki ilişkilerin niteliğinden bahsederek katılımcıların bir konuya daha dikkatinizi çekti. Nesibova, “Türkiye’de devlet ve hükümet yetkililerinin ilk yurt dışı gezilerini Azerbaycan’a, Azerbaycan’ın da devlet ve hükümet yetkililerinin ilk yurt dışı gezilerini Türkiye’ye yapmaları güzel bir gelenek haline geldi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler köklerini, tarihi ve kültürel bağlardan olan kardeşlik temeli üzerinde her alanda gelişmektedir. Bugün sevinçte ve kederde bir olan Türkiye ve Azerbaycan’a tüm dünya gıpta ile bakmaktadır’ demiştir. Ben, bu anlamlı törenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” İfadelerine kullandı.

GÜLLERDEN ‘HEYDAR ALİYEV’ PORTRESİ

Azerbaycan Eğitim Ateşesi Prof. Dr. Necibe Nesibova’nın konuşmasının ardından ‘Heydar Aliyev’in 94. Ad Günü ve Gül Bayramı’ etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Şiir dalında dereceye giren öğrencilerin ödüllerini Azerbaycan Eğitim Ateşesi Prof. Dr. Necibe Nesibova, kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilerin ödüllerini Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerin ödüllerini ise İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi verdi. Öğrencilere ödüllerinin verilmesinin akabinde Heydar Aliyev’i anlatan sinevizyon gösterisi izlendi. Sinevizyon gösterisi sonrasında da Kafkas yöresine ait halk oyunları gösterisi sunuldu. Azerbaycan Eğitim Ateşesi Prof. Dr. Necibe Nesibova, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi’ye çeşitli hediyeler takdim etti. Programda okul öğrencileri tarafından Heydar Aliyev’i anlatan şiirler okundu. Öğrencilerin gül tomurcuklarını kullanarak yaptığı Heydar Aliyev portresi salondakilerden büyük alkış topladı. Öğrenciler, protokol mensuplarına ve salondakilere Heydar Aliyev’in doğum günü anısına gül dağıttı. Programın sonunda, etkinliğin hazırlanmasında emeği geçen protokol mensupları ve işadamlarına okul yönetimi tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler