131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

KÖRFEZE 'CHECK-UP'

20 Nisan 2017, Perşembe 06:24

     


“Yüzülebilir Körfez” için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Koca Piri Reis gemisi ile yılda 4 kez denize açılan DEÜ’nden 21 kişilik ekibin elde ettiği verileri yakından izliyor. Arıtma yatırımlarıyla hız kazanan çarpıcı iyileşme, sualtı fotoğraflarında da net bir şekilde görülüyor.

2000’li yıllara kadar her türlü atığın boşaltıldığı bir yer olarak kullanılan İzmir Körfezi’nde, Büyükşehir Belediyesi’nin çevre yatırımlarıyla hız kazanan temizlenme süreci devam ediyor. Körfez’deki olumlu değişim bilimsel yöntemlerle tespit edilirken, deniz altındaki canlı yaşamını izlemek amacıyla çekilen su altı fotoğrafları da Körfez’deki çarpıcı iyileşmeyi gözler önüne seriyor. İZSU Genel Müdürlüğü’nün Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Teknolojisi Enstitüsü ile yürüttüğü “İzmir Körfezi Oşinografik İzleme Projesi”nde 9 öğretim üyesi görev alıyor. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış olmak üzere yılda 4 kez Koca Piri Reis Gemisi ile iç, orta ve dış Körfez’den 30’a yakın istasyondan numene alan öğretim üyelerine 12 gemi personeli eşlik ediyor.

İnciraltı’ndan denize açılan proje ekibi, 3 gün boyunca 300 mil yol katediyor. Gece geç saatlere kadar süren çalışmalar kapsamında Körfez’in tuzluluğu ve sıcaklığı ölçülüyor; alınan numunelerin geminin laboratuvarında kimyasal ve mikrobiyolojik analizi yapılıyor. Çamur ve balık numuneleri alınıp besin değerleri inceleniyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü laboratuvarlarında yapılan incelemelerin ardından hazırlanan raporlar, İZSU Genel Müdürlüğü’ne teslim ediliyor. İzmir için hayati önem taşıyan bu önemli projede Prof. Dr. Filiz Küçüksezgin (Koordinatör), Prof. Dr. Bülent Cihangir, Prof. Dr. Şengül Beşiktepe, Prof. Dr. Erdem Sayın, Doç. Dr. İdil Pazı, Doç. Dr. Tolga Gönül, Doç. Dr. Aslı Kaçar, Dr. Canan Eronat ve asistan biyolog Remzi Kavcıoğlu yer alıyor.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler