131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

FAİZDEKİ DÜŞÜŞ KONUT SATIŞLARINI ETKİLEMEDİ

3 Kasım 2021, Çarşamba 07:01

     


Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi, Aliağa’daki konut satışı hareketliliğini olumlu ya da olumsuz etkilemedi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Erikçiler Emlak sahibi Abdullah Erikçi “Bu düşüşün emlak sektörüne çok fazla faydası olacağını düşünmüyorum” dedi.

Kamu Bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gidildi. Konut kredileri faiz oranlarında ise 26 Ekim 2021'den itibaren geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlandı. 500 bin liralık bir kredi 120 ay vadeli çekildiğinde eski faiz olan yüzde 1,37 ile aylık ödemesi 8 bin 513 lira, toplam ödemesi de 1 milyon 21 bin 560 lira oluyordu. Yeni düzenlemeyle aynı kredi kullanıldığında aylık ödeme 8 bin 214 liraya düşerken, toplam ödeme 985 bin 680 lira oluyor. Yani 120 aylık kredide aradaki fark, 35 bin 880 lira oluyor.

“Faiz düşüşünden sonra kayda değer bir başvuru olmadı”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Erikçiler Emlak sahibi Abdullah Erikçi, “Faizin düşürülmesi konut satışlarımızı henüz olumlu yönde etkilemedi. Biz zaten satışlarımızı bu düşüşün öncesinde yapmıştık. Faiz düşüşünden sonra henüz kayda değer bir başvuru olmadı. Bu düşüşün emlak sektörüne çok fazla faydası olacağını düşünmüyorum. Biz önceden 0,64 oranında düşüşler gördük. Bu faiz düşüşünün emlak sektörünü olumlu ya da olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Aliağa’da emlak sektörünün canlanabilmesi için konut sayısının biraz daha arttırılması gerekiyor. Bu da daha fazla konut inşa edebilmekle olur. Bunun gibi sorunlar çözülmedikçe Aliağa’da konut sıkıntısı her daim olacaktır. Bu sıkıntı sadece yerel belediye ile değil hem iktidar hem Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle çözülebilir.” Dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler