131019098
26 Nisan 2024, Cuma

Balıkçı tekneleri demir alınca, balık fiyatları düşüşe geçti

8 Aralık 2016, Perşembe 07:00

     


İZMİR (AA) - Hava şartlarının iyileşmesiyle yeniden "Vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, dolu ağlarla dönünce balığın tezgahtaki fiyatları da düşüşe geçti. 

Türkiye'yi etkisi altına alan olumsuz hava şartları ve şiddetli rüzgar nedeniyle bir süre denize çıkamayan Egeli balıkçılar, hava şartlarının normalleşmesiyle yeniden av için açıldı. 
Bereketli geçen avda ağlara takılan balıklar, İzmir Su Ürünleri Hali'ne getirildi ve kıran kırana geçen geleneksel açık arttırmanın ardından satış için tezgahlardaki yerlerini aldı. Hal çıkışında kilogram fiyatına göre hamsi 10, kolyoz 15, istavrit 15, çipura ise 20 liradan alıcı buldu.
İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av yasağının kalktığı 1 Ekim sonrasında balıkçıların denizden ağları dolu döndüğünü belirtti. 
Son dönemde hava şartlarındaki olumsuzluklar ve şiddetli rüzgar nedeniyle teknelerin denize açılamadığını bunun da balık fiyatlarında artışa yol açtığını aktaran Çakan, hava koşullarındaki normalleşmenin ardından teknelerin tekrar denize açılmasının balık fiyatlarını da aşağıya çektiğini ifade etti.
Çakan, "Balık fiyatları düşüşe geçti ama yine de fiyatlar normalden daha yüksek. Gemilerin bir süre denize çıkamamasından, avcılık yapılamadığından kaynaklı. Talebin fazla olması da fiyatları yükseltti." dedi. 
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı ise denizlerde balığın yoğun olduğunu aktararak "Bizim balık fiyatlarımız et, süt ve yumurta gibi değil, hava muhalefetine bağlı. Belirli bir fiyatımız yok. Denizlerimizde bu sene çinekop, palamut, sardalye bol miktarda var, hamsi pek olmadı. Fiyatlar 10 gün yüksekti, şimdi havanın düzelmesiyle normale dönme aşamasında, yılbaşına doğru inşallah daha da düzelecek." diye konuştu.
İzmir'den İskenderun'a balık satışı
İskenderun'dan İzmir'e balık almak için gelen Birşat Şekerlisoy, İskenderun'da balıkçılık ile uğraştığını aktararak, bölgelerinde hava muhalefeti nedeniyle avcılık yapamadıklarını söyledi. 
İzmir'den alacakları balıkları İskenderun'a satmak için götüreceklerini aktaran Şekerlisoy, denizlerde etkili olan fırtınanın dinmesiyle balık fiyatların da düşüşe geçeceğini aktardı. 

 







 
Son Eklenen Haberler