131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

FETÖ DURUŞMALARI DEVAM EDİYOR

1 Haziran 2017, Perşembe 06:43

     


İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturmanın ardından 270 sanık hakkında açılan davada, bazı tanıklar dinlenildi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davanın görülmesine Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda devam edildi. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmanın öğleden önceki oturumunda, Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Başkanlığı'nda eğitim plan subayı olarak görev yapan Yarbay F.E. tanık olarak verdiği ifadede, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün nöbetçi olduğu karargahta saat 22.00'ye kadar herhangi bir olayla karşılaşmadığını anlattı. F.E, saat 22.15'te Kara Kuvvetleri Komutanlığından "Harekat Yıldırım" mesajının gelmesinin ardından tutuklu sanık eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser'i arayarak bilgilendirdiğini beyan etti. "Harekat Yıldırım" mesajının Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanlığı ile özel harekat personelinin Ankara'ya intikaliyle ilgili olduğunu söyleyen F.E, daha sonra gelen mesajları da alarak karargaha gelen tutuklu sanık Eser'e verdiğini kaydetti.

F. E, mesajları vermesinin ardından ordu harekat merkezine gittiğinde kapatılan Maltepe Askeri Lisesinde görevli personel ile tutuklu sanıklar Mustafa Toklu, Eser Bingül ve Recep Kılıç'ı gördüğünü anlattı. "Niye geldiniz?" diye sorduğu Toklu'nun "Önemli değil" tarzında bir cümle kurduğunu, Toklu'nun tutuklu sanık Yücel Atıgan'a santrali kapatma emrini verdiğini söyleyen F.E, sözkonusu emrin Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in bilgisi dahilinde olduğunu düşünerek önemsemediğini ifade etti. Ordu harekat merkezinde, Ankara ve İstanbul'daki askeri hareketliliğe ilişkin televizyondan gelişmeleri takip ettikleri sırada karargaha giren Orgeneral Recep'in kapalı olan santralin açılması emri vermesi üzerine muhabere merkezine giderek santrali açtırdığını, gelişmelerle ilgili de bilgi verdiği bazı komutanların karargaha geldiğini kaydeden F.E., darbe girişiminin bastırılmasının ardından bildikleri ve gördüklerini anlatmak için savcılığa ifade verdiğini beyan etti.

İddia makamı uyardı sanık özür diledi

Tutuklu sanık Bingül'ün tanık F.E'ye soru yönelttiği esnada "Bunları duyun Savcı Bey" diye hitap etmesi üzerine iddia makamı araya girerek, Bingül'e "Beni muhatap alarak konuşma. 'Savcı Bey beni dinle, iyi bak' tarzında konuşamazsın." diye uyardı. Sanık Bingül iddia makamından özür diledi. Tanık Uzman Çavuş O.S, Ege Ordusu Komutanlığında Personel Başkanlığında sistem üzerinden kaydettiği evrakı nöbetçi amirlere teslim etme görevini yaptığını, darbe teşebbüsünün yaşandığı gece nöbetçi olduğunu anlatarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan saat 22.30 sıralarında evrak yönetim sistemi üzerinden üç mesajın geldiğini, anlam vermekte zorlandığı bu mesajları ordu harekat merkezine gönderdiğini ifade etti. Muhabere merkezinde de saat 23.00'te gelen "sözde sıkıyönetim direktif emrini" nöbetçi subaya teslim ettiğini beyan eden O.S, sabaha kadar nöbetini icra ettiğini bunun dışında herhangi bir bilgisinin olmadığını ileri sürdü.

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler