131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

EMEKÇİNİN VE EMEKLİNİN SORUNLARI KONUŞULDU

2 Şubat 2019, Cumartesi 06:54

     


DİSK Tüm Emekliler Sendikası Aliağa Şubesi ‘Günümüzde Emekçinin ve Emeklinin Sorunu’ konulu söyleşi düzenledi.

DİSK Tüm Emekliler Sendikası Aliağa Şubesi ‘Günümüzde Emekçinin ve Emeklinin Sorunu’ konulu söyleşiyi Petrol İş Aliağa Şubesi Necmettin Giritlioğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Veli Beysülen ve Petrol İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay konuşmacı olarak katıldı. CHP Aliağa İlçe Başkanı Gülsen Cirit ve yönetimi, İYİ Parti Aliağa İlçe Başkanı Yavuz Adar, CHP Aliağa Belediye Başkan Adayı Özcan Durmaz ve Emek ve Demokrasi Platformu’nun Bileşenleri dinleyici olarak katılım gösterdi. Söyleşinin açılışını DİSK Tüm Emekliler Sendikası Aliağa Şube Başkanı Sebahattin Yeşiltepe yaptı.

“Seçimlerde işçi sınıfının kendi çıkarına karar vermesi gerekiyor”

İlk olarak sözlerine başlayan Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesi Başkanı Ahmet Oktay, katılım gösteren herkese teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasında Türkiye’nin son yirmi yılında çalışan ve örgütlü işçi sayısını paylaşarak sözlerine devam etti. 2018 yılında sendikalaşma oranının düşüklüğünden bahseden Oktay, kapitalizmin gelişmesiyle birlikte siyasi iktidarların yandaş sermaye, medya ve sendikaları oluşturduklarını Türkiye’de ki sendikaların %85’nin mevcut iktidara biat eder pozisyona geldiğini vurguladı. Ayrıca kıdem tazminatlarının fona devredilmesinin emekçilerin en önemli problemlerden biri olduğuna değinen Oktay, “31 Mart seçimlerinden sonra mevcut iktidar hedeflediği sonuçlara ulaşırsa kıdem tazminatının fona devredilmesini yeniden önümüze getirecektir. Burada bu seçimlerde işçi sınıfının kendi çıkarına karar vermesi gerekiyor.” diye de ekledi.

“Emekliler çalışmak zorunda kalıyor”

Ahmet Oktay’ın ardından DİSK Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Veli Beysülen konuşmasına başladı. Beysülen, emeklilerin örgütlenmesinin zorluklarına dikkat çekti. Emeklilerin açlık sınırının altında aylık aldığını söyleyen Beysülen, “ Emekliler çalışmak zorunda kalıyor. Bizim ülkemizde emekli gelire ihtiyaç duyduğu için çalışıyor.” Dedi. Beysülen, hükümetin emekliler üzerinde yürüttüğü politikaları eleştirdi. Emeklilerin kayıt dışı çalıştıkları bir kesim haline geldiğini ifade etti. Enflasyonla mücadelenin aslında kamu çalışanları ve emekçilere yapacakları zam oranını düşük belirlemek için yapıldığını vurguladı. Tespitlerini yapıp emeklilerin örgütlenmesi gerektiğine vurgulayan Beysülen, konuşmasını sonlandırdı.

“Türkiye çok ciddi bir krizin içerisinde”

DİSK Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Veli Beysülen’in ardından konuşmasına başlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “ Bugün Türkiye açısından konuşursak Türkiye belki de tarihinin en ciddi ekonomik krizlerinden bir tanesine girdiği ve bu ekonomik krizin yıkıcı sonuçlarının daha uzun yıllar bu ülkede emeğiyle geçinen nüfusun dörtte üçünü ciddi bir biçimde etkileyeceği bir ekonomik kriz içerisinde konuşuyoruz. Bu toprakların Cumhuriyet’ten de önce yüz yılı aşkın bir süredir, varolan demokratik sürecin, eksikli gedikli de olsa güçler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırıldığı baskıcı, otoriter, bir yönetim biçiminin, tek adam rejiminin inşa edilmeye çalışıldığı bir dönemde konuşuyoruz. Bugün Türkiye çok ciddi bir krizin içerisinde. Biz bu krizin sonuçlarını çok açık bir şekilde yaşıyoruz. Yüksek enflasyon, her şeyin pahalılaşmasıyla yaşıyoruz. Her birimizin gelirinin çok ciddi anlamda düşmesiyle yaşıyoruz. Artık her evde bir işsiz var. Üstelik her evde üniversiteli ve kadın işsiz var.” dedi.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler