131019098
26 Nisan 2024, Cuma

RUSYA'NIN YAPTIRIMLARINA KARŞI B PLANI HAZIR

2 Aralık 2015, Çarşamba 06:10

     


Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırım kararları üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında bakanlıklar arası koordinasyon komitesi oluşturuldu. Rusların doğalgaz ihracını kesmesi ihtimaline karşı Aliağa'daki LNG depolama hacmi büyütülecek.

Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırım kararları üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında bakanlıklar arası koordinasyon komitesi oluşturuldu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığındaki komite, enerji başta olmak üzere atılacak adımları belirledi, turizm ve ihracat gelirleri açısından yaşanabilecek kayıp, bunların telafisi için izlenecek yöntem masaya yatırıldı. Alınan kararlar, Brüksel dönüşü Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulacak.

AZERBAYCAN VE İRAN’DAN İLAVE GAZ ALIMI

Rusların önemli kozu olarak doğalgaz ihracını kesmeyeceği öngörülüyor. Kesilirse de Azerbaycan ve İran'dan ilave gaz alımı ile Katar, Cezayir ve Nijerya'dan LNG alımı söz konusu. Kuzey Irak gazı da önemli bir seçenek. Ayrıca gaz akışı devam ederken, Tuz Gölü depolama tesislerinin yapımı hızlandıracak. Aliağa'daki LNG depolama hacmi de büyütülecek. İş dünyası her adımda bilgilendirilecek, doğalgaz çevrim santralleriyle sanayi tesislerinde ikinci yakıtla üretim için hazır olmaları istenecek.

BARAJLARIN YEDEK REZERVLERİ ELEKTRİK ÜRETİMİNE KANALİZE EDİLECEK

Akkuyu Nükleer Santrali konusunda hükümetler arası anlaşma hükümleri korunacak. Şu ana kadar 3 milyar dolar kaynak aktaran Rus tarafının kararı beklenecek. Buna göre yeni ülkeler gündeme alınacak. Elektrik konusunda da gerekirse barajların yedek rezervleri elektrik üretimine kanalize edilecek. İhracatta Türk malları için yeni pazar bulmak adına Uzak Doğu ve Afrika'da yeni iş birliklerine gidilecek. Çin, Endonezya, Malezya, Kore gibi ülkelerle ilişkiler geliştirilecek. Gümrüklerde bekleyen malların hızla iadesi sağlanacak. Turizm için de farklı ülkelerde indirimli satış kampanyaları düzenlenecek, zararlar telafi edilecek.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler