131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

ALİAĞA’DA BİN İŞÇİ OMUZ OMUZA YÜRÜDÜ

3 Mayıs 2016, Salı 06:56

     


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, emeğin ve işçinin kenti Aliağa’da Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve çok sayıda işçinin katılımıyla kutlandı.

Sabah saatlerinde Petrol-İş sendikası önünde toplanan bine yakın işçi, sendika temsilcisi ve üye davul zurna eşliğinde yürüyüş yaptı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte işçiler, ‘İşte 1 Mayıs, alanlardayız’, ‘Kıdem haktır, susma haykır’, ‘Suskun Türk-İş İstemiyoruz’ sloganları atarak Demokrasi Meydanı’na geldi. Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın ardından meydan’da açılış konuşmasını yapan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, tüm Aliağalı işçi ve emekçilerin 1 Mayıs işçi bayramını kutladı. Bu yıl 1 Mayıs’ı her zamankinden daha fazla önemsediklerini belirten Oktay, “Emeğe ve emekçinin haklarına saldırının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde, Türk-İş’in aldığı karara rağmen hep birlikte, omuz omuza alanlardayız” dedi.

TÜRK-İŞ’İN KARARI ELEŞTİRİLDİ

Konuşmasında Aliağa’nın işçi ve emekçi kenti olduğuna vurgu yapan Oktay, “Emeğe karşı saldırıların had safhaya çıktığını hepimiz görüyoruz. Kıdem tazminatımıza göz dikiyorlar, ulusal istihdam büroları aracılığıyla kiralık işçilik modelini hayata geçirmeye çalışıyorlar. İşçi ve emekçi kenti Aliağa emeğini yıllardır savunmuştur. Aliağa, işçi sınıfının mücadelesini yapmıştır. Ama Aliağa hiçbir zaman siyaset yapmamıştır. Bizim siyasetimiz işimiz, ekmeğimiz ve geleceğimizdir. Mevcut kazanılmış haklarımızı elimizden almaya çalışanlara asla izin vermeyeceğiz. Kiralık işçiliğin hayata geçirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu uğurda davamızı satmayacağız” dedi. Türk-İş’in 1 Mayıs’ı tek bir vilayette kutlama kararına değinen Oktay, konuşmasında konfederasyonun İzmir’de yapılacak olan kutlamaların tertip komitesinden çekilmesini de eleştirdi. Türk-İş’in aldığı kararın doğru olmadığını ifade eden Oktay, “Maalesef ki Emeğe saldırı tek bir yerden değil farklı birçok noktadan gelmeye başladı. Türk-İş’i bugün ülkenin her bölgesinde alanlarda görmek isterdik. Türk-İş’in almış olduğu karara rağmen alanlarda olacağız dedik. Yığınsal bir katılımda 1 Mayıs’ta İzmir’de de alanlarda olacağız. Hiçbir bahaneyle bizi alanlardan çekemezsiniz. Size inat alanlarda olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

İŞÇİ VE EMEKÇİLER TALEPLERİNİ HAYKIRDI

Emek ve Demokrasi Bileşenleri adına basın açıklamasını Genel İş Temsilcisi Doğan Şah Aydın okudu. Kıdem tazminatı ve kiralık işçi yasa tasarılarına karşı tepkilerin yer aldığı açıklamada, “Özel sözleşmeli personel aldatmacasıyla taşeron işçiliği kalıcı hale getirmenize sessiz kalmayacağız. Kıdem tazminatımızı fon aldatmacasıyla elimizden almanıza izin vermeyeceğiz. İşçi ve emekçiler olarak bizler, gündüzlerinde işsiz kalınmayan gecelerinde aç yatılmayan, laik, demokratik barış içinde bir ülke mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz” denildi. Açıklamaların ardından meydanı dolduran işçiler, Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak olan 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere otobüslerle İzmir’e hareket etti.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler