131019098
26 Nisan 2024, Cuma

22. YILINDA MADIMAK ANILDI

3 Temmuz 2015, Cuma 12:23

     


2 Temmuz 1993'te, Sivas'taki Madımak Oteli'nin yakılması sonucu yaşamını yitirenler, Aliağa Emek ve Demokrasi Bileşenleri ve Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi tarafından düzenlenen programla anıldı. Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 37 kişinin öldüğü katliamın 22'nci yıldönümü nedeni ile yapılan yürüyüşte, hayatını kaybedenler “Sivas’ın ışığı sönmeyecek, Sivas’ı yakanlar AKP’li bakanlar, Sivas’ı unutma unutturma” sloganlarıyla anıldı. Saat 19.00 sıralarında Alevi Kültür Derneği önünde toplanan kalabalık grup, yaşanan acı olayda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve pankartlarla, sloganlar eşliğinde Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında kaybedilenlerin isimleri tek tek seslendirilirken, meydana gelindiğinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları karanfillerle birlikte sahne önündeki alana sıralandı.

“SİVAS’TAKİ ALEVLER HALA VİCDANLARI YAKIYOR”

Basın açıklamasının yapıldığı Demokrasi Meydanı’nda, “22 yıl önceki acı olayda yitirdiğimiz canlarımızı anmak için bir araya geldik” diyen Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü’nün konuşmasının ardından dönemin ve olayın en yakın tanıklarından Aziz Nesin’in ‘Sivas Acısı’ şiiri ve Madımak Oteli’nde yanarak hayatını kaybeden Şair Behçet Aysan’ın ‘Beyaz Bir Gemidir Ölüm’ şiiri okundu. Grup adına basın açıklamasını okuyan Genel İş Sendikası Aliağa İş Yeri Temsilcisi Sinan Doğan, “Yaşanan acı olayın üstünden tam 22 yıl geçti ama Madımak’taki alevler hala vicdanları yakmaya devam ediyor. Çünkü sorumlular yargılanmadı ve maalesef Sivas’ı yakan zihniyet ülkemizde hükmetmeye devam ediyor” dedi. Yargılanan ve ceza alan birkaç kişinin dışındaki asıl sorumlular ve planlayıcıların yargılanmadığını belirten Doğan, davanın 2012 yılında zaman aşımına uğradığını hatırlattı.

“MADIMAK UTANÇ MÜZESİ OLARAK YENİDEN DÜZENLENSİN”

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin ortak imzalı açıklamasının devamında, Suriye ve Ortadoğu’da izlenen mezhepçi ve savaş kışkırtıcısı politikalara son verilmesi, yurttaşların tamamına eşitlik içerisinde din ve ibadet özgürlüğü güvencesinin sağlanması, Madımak’ın utanç müzesi olarak yeniden düzenlenmesi, demokrasiyi ve laikliği temel alan yeni bir anayasanın halkın dikkate alınarak hazırlanması talepleri yer aldı. Polisin güvenlik tedbiri aldığı programda yapılan açıklamanın ardından grup, olaysız bir şekilde dağıldı. (EMEL OTURAK)







 
Son Eklenen Haberler