131019098
26 Nisan 2024, Cuma

“SAKATTIR İŞE YARAMAZ BAKIŞ AÇISI ESKİDE KALDI”

3 Aralık 2016, Cumartesi 06:36

     


Engel tanımayanlar onlar... Görme, işitme, zihinsel ve bedensel engellerini aşanlar. Israrla 'biz bu toplumun' öznesiyiz diyorlar. Öteki değiliz. İlk önce insanların kafasındaki engelli putunu kırıyorlar. Her darbe bir ön yargıya... Ön yargıları yıkmak atomu parçalamaktan daha zor. Kolay değil elbet. Yaşamın her yerinde onlar... Onlarca, yüzlerce, binlerce... Bir direnişin öyküsü bu... Bu öykünün kutladığı bir gün 3 Aralık... Dünya Engelliler Günü...

***

Engel tanımayanların yeni öyküler yazmaya devam ettiği yerlerden biri de Aliağa... Engelliler gününde Aliağa Engelliler Rehabilitasyon Derneği Başkanı İbrahim Erdemir'le ilçede yaşayan engellilerin sorunlarını ve verdiği yaşam mücadelelerini konuştuk. Sadece sorunlar değil elbet... Dernek çalışmalarını ve kısa zaman sonra sonuçlanacak projeleri de... Güzel projeler yolda. Erdemir anlattı. Biz de aktarıyoruz.

-Engellilerin sorunları nelerdir?

Ulaşımda yaşadığımız sorunlardan dolayı hayata adapte olmakta güçlük çekiyoruz. Bir engelli hastaneye gitmek istese binebileceği bir engelli aracı yok. Kendi arabası yok ise ticari araçları kullanmak zorunda kalıyor. Ama engellilerin kullandığı akülü araçların ağır olmasını ya da bagajlarının müsait olmadığını bahane eden şoförler engellileri ticari araçlara almak istemiyorlar.

Mesela Yalı Mahallesi'nden Aliağa'ya gelebilmemiz için arka caddeden Karayollarının olduğu yere kadar gelirsiniz. Karayollarının olduğu yerden Hükümet Konağının oraya gelmek için İzmir-Çanakkale anayoluna çıkmak suretiyle trafiği ters yönden ilerleyerek ulaşabiliyoruz. Başka alternatif bir güzergah yok. Bu durum hayati açıdan birçok tehlikeyi barındırıyor. Yalı Mahallesi'yle buranın arası yaklaşık 4 km., kullandığımız araçlar en fazla 12 km yol alabiliyor. 4 km geldim, 4 km de gittim, aküde biraz eskiyse iş yapmadan hemen dönmesi gerekiyor. Acilen Aliağa'da engelli arkadaşlar için ulaşım hizmetlerinin sağlanması lazım. Ki hayata hemen adapte olabilsinler.

ENGELLİLER İÇİN İKİ OTOBÜS ALINIYOR

-Bu sorunları çözmek için ne gibi girişimlerde bulundunuz?

Kaldırımların tekrar tanzim edilmesi, engelli araç park yerlerinin tekrar düzenlenmesi, engelliler için otobüs tahsis edilmesi Büyük Şehir Belediyesi’nden taleplerimiz oldu. CHP'li yerel yöneticiler bunları Büyükşehir Belediyesi’ne ileteceklerini söylediler. Bu konuda henüz sonuç almış değiliz.

Bu konuyu İlçe Belediye Başkanı Serkan Acar'la da görüştük. Engellilerin ulaşım sorunlarını çözmek için şu an bir çalışma yürütüyor. Engelliler için iki tane araç aldıklarını ama mevzuatlara takıldığı için şu an kendilerine teslim edilmediğini ama önümüzdeki süreçte bu araçların Aliağa'ya kazandırılacağını söyledi. Birisi rehabilitasyon merkezinin hizmetine verilecek, diğeri de ihtiyacı olan ağır engelli arkadaşların hastaneye, metroya gidebilmesi için ring usulü çalışacak. Bu proje hayata geçince ulaşımımız rahatlamış olacak.

-Ulaşım dışında ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

Aliağa'da yaşadığımız sorunların başında mimari engeller geliyor. Resmi dairelere ulaşımda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Kamu binalarına girmede zorlanıyoruz. İlçe Kaymakamı Bayram Yılmaz bey bu konuda oldukça ilgili. Göreve geldikten sonra Hükümet Konağı'nın önüne düzenlemeler yaptırdı. Engelliler için ayrı bir giriş yaptırdı. Hükümet Konağına tekerlekli sandalyeyle girmemiz daha da kolaylaştı. Kaymakamımız gibi duyarlı idareciler olduktan sonra engelleri aşmamız daha kolay.

Mimari sorunlarımızın yanı sıra rehabilitasyon merkezlerinden hizmet almakta eksiklikler yaşıyoruz. Aliağa'da tam teşekküllü fizik tedavi merkezi yok. Şu an Devlet Hastanesi bünyesinde bir yer var ama yetersiz. Aliağa'nın tam teşekküllü fizik tedavi rehabilitasyon merkezine ihtiyacı var. Sadece engelliler için değil tüm Aliağalılar için gerekli.

ALİAĞA'YA SERA KURACAĞIZ

-Biraz dernek olarak yürüttüğünüz faaliyetlerden bahsedebilir misiniz?

İhtiyaç sahibi engelli arkadaşlarımızı akülü sandalye ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Akülü sandalyelerin arıza, onarım ve bakım ihtiyaçlarına yardımcı oluyoruz. Ortopedik ve işitme cihazlarıyla ilgili gelen talepleri karşılıyoruz. Bez ve gıda yardımı yapıyoruz. Bu ihtiyaçları karşılarken Belediye ve Kaymakamlıkla beraber koordineli olarak çalışıyoruz.

İşkur'la beraber bir proje hazırlığı içindeyiz. Alternatif tıp bitkisi yetiştiriciliği üzerine bir çalışmamamız olacak. O projeyi hayata geçirebilirsek alternatif tıp bitkisi yetiştirmek için Aliağa'da bir sera kuracağız. Bu projeyle engelli arkadaşların çalışmasını sağlamak istiyoruz. Bu ay içinde proje tamamlanacak. Ocak ayıyla Mart ayı arasında İşkur bunu değerlendirmeye alacak. Onaylarsa bu işin giderlerini karşılayacaklar. Bu konuda İşkur Bölge Müdürü’yle bir görüşme yaptık. Bu konuda gerekli desteği sunacaklarını söylediler.

-Sosyal faaliyetleriniz var mı?

Engelli hizmet binamız şu an belediyemiz tarafından yapılıyor. Engelsiz Kafe'nin yan tarafına. Orada değişik faaliyetlerimiz olacak. Görme engelli, ortopedik engelli ve engelli ailelerine bilgisayar kurslar vereceğiz. El beceri kurslarımız olacak. Butik pastacılık, el yapımı nikah şekeri, mum ve çanta kurslarımız olacak. Bu kurslarla engelli arkadaşlarımızın sosyalleşmesini sağlayacağız. Hem de orada üretilen malzemelerin satımıyla elde edilen gelirleri engelli arkadaşlar arasında paylaştıracağız.

-Vatandaşların engellilere bakışı nasıl?

Eskisi gibi değil. Bu konuda vatandaşlar daha duyarlı hale geldi. Engellilere yaklaşımları gayet iyi. Artık engellilere acıyarak bakılmıyor. Çünkü engelliler üretken hale geldi. Engellilerin bir ihtiyacı olduğu zaman vatandaşlar da yardım ediyor. Sakattır işe yaramaz bakış açısı eskide kaldı. Bunlar da 'bir şeyler yapabiliyor' diyorlar.

(İSMAİL AFACAN) 







 
Son Eklenen Haberler