131019098
26 Nisan 2024, Cuma

BAL ÜRETİCİLERİNE ETİKET UYARISI

5 Şubat 2016, Cuma 06:05

     


Aliağa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bayram Karcı, üreticileri Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre nasıl bal satışı yapabilecekleri konusunda bilgilendirdi. Açıkta ve etiketsiz biçimde bal satışı yapanlara yönelik uygulanacak para cezası hakkında üreticileri uyaran Karcı, “Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygun olmayan şekilde bal satışı yapanlara uygulanacak olan 7 bin 500 ile 17 bin 500 TL arasında cezai işlemler, hapis cezasına kadar uzanabiliyor” dedi. Taklit ve sahteciliğe sık rastlanan bal üretimine ilişkin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen Tebliğe göre; açıkta ve etiketsiz biçimde bal satışı yaparken yakalanan satıcıya 7 bin 500 TL, ikinci kez yakalanması halinde 17 bin 500 TL, üçüncü kez yakalanması halinde ise hapis cezası uygulanacak.

EMNİYET ŞERİTLİ AMBALAJ VE ETİKET ZORUNLULUĞU

Sahteciliğin ve taklit üretimin önüne geçmek, tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini sağlamak amacıyla yapılan düzenleme kapsamında bal satışı yapmak isteyen üreticileri bilgilendiren Karcı, “Ürünlerini satmak isteyen birliğimize bağlı üreticiler, Tarım Bakanlığı’na bağlı laboratuvarlarda önce ürünün tahlillerini yaptıracaklar. Daha sonra yine Tarım Bakanlığı onaylı işletmelerden ballarının ambalajına dolumunu yaptıracaklar. Emniyet şeridi, üretim ve son kullanma tarihinin yazılı bulunduğu etiketin ambalajın üzerinde bulunması da zorunlu olacak” dedi.

HAPİS CEZASI UYGULANABİLİR

Söz konusu uygulamalarla, malını etiketsiz ve ambalajsız biçimde satmaya çalışan, sağlıksız üretim yaparak sahte balları piyasaya süren üretici ve satıcıların önüne geçilebileceğini ifade eden Karcı, “Etiketsiz ve gereklerine uygun olmayan biçimde satışa sunulan ballar yakalandığı takdirde üreticiye 7 bin 500 lira para cezası uygulanacak. Balın satışa uygun şekliyle etiketli ve ambalajlı olup da içeriğinde bir usulsüzlük veya hileye rastlandığı takdirde yine ceza uygulanacak. Sonraki aşamalarda yakalanma tekrarı söz konusu olduğunda hapis cezalarına varan yaptırımlar uygulanabilecek” şeklinde konuştu.

İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından sıkı denetimler ve ani baskınlarla tebliğe uygun olmayan biçimde etiketsiz ve ambalajsız bal satışı yapanları uygulanacak cezalar konusunda üreticileri uyaran Karcı, “Bal satışı yapmak isteyen üreticilerimiz, ürünlerinin kalitesinden emin olsalar bile mutlak suretle ambalaj yaptırmak zorundalar. Ondan sonra diledikleri her yerde ambalajlı ürünlerinin satışını gerçekleştirebilirler” dedi.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler