131019098
26 Nisan 2024, Cuma

FOSİL YAKIT MÜCADELESİ KIRMIZI ÇİZGİLERLE BAŞLADI

6 Mayıs 2016, Cuma 06:29

     


Çevre ve iklim sorunlarıyla ilgili geniş çaplı küresel eylemler yapmayı planlayan Fosil Yakıttan Kurtul İnisiyatifi’nin ilk eylemi Britanya‘nın Galler ülkesinde gerçekleştirildi.

Adanın en büyük açık ocak kömür madeni Ffos-y-Fran’da yapılan eyleme İngiltere ve Galler Yeşilleri üyelerinin yanı sıra parlamento üyesi Caroline Lucas da katıldı. Fosil yakıtlara karşı kırmızı çizgilerini simgeleyen kırmızı tulumlar giyen eylemciler, İngilizce ve Galce afişler açarak madendeki çalışmaları sekteye uğrattı. Dünyanın her köşesinde, en tehlikeli fosil yakıt projelerini hedef alacak doğrudan bir eylem dalgası olan Fosil Yakıtlardan Kurtul’un ilk eyleminde çevreciler, bedenlerini iş makinelerine zincirleyerek “buraya tutuklanmaya gelmedik, sadece bu tepelerde bir parti yapacağız“ dedi.

ALİAĞA’DAN DÜNYAYA MESAJ VERİLECEK

Fosil yakıtları geride bırakıp %100 temiz, yenilenebilir enerji kaynaklarına acil ve adil bir geçişin çağrısı yapmak amacıyla 4-15 Mayıs arasında yapılacak eylemler için 13 ülkede fosil yakıt projelerinin en yoğun olduğu yerler seçildi. Bu kapsamda Türkiye’den “sembol” bölge olarak seçilen Aliağa’da da tüm dünyayla eş zamanlı olarak fosil yakıt projelerinden vazgeçilmesi gerektiği mesajı verilecek. Eylem için Aliağa’da buluşacak olan çevreciler Avustralya, Brezilya, Britanya, Kanada, Almanya, Endonezya, Filipinler, Yeni Zelanda, Nijerya, Güney Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki eylemlerde verilen ortak mesajı yıllardır aşırı kirlilikle mücadele eden Aliağa için dile getirecek.

Beş kıtadan 13 ülkede kurulan Fosil Yakıttan Kurtul İnisiyatifi üzerinden örgütlenen eylemciler 15 Mayıs‘ta Aliağa‘da yapılması planlanan dört yeni kömürlü termik santrale karşı barışçıl bir yürüyüş yapılması ve 1990’da burada yapılan Türkiye’nin en büyük çevre eylemine göndermeyle bir insan zinciri oluşturulması planlanıyor.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler