131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

SOĞUK HAVA EN ÇOK ONLARI VURUYOR

7 Kasım 2016, Pazartesi 06:02

     


Osmanlı İmparatorluğu’nda karlı ve soğuk havalarda kuşları beslemek için vakıflar kurulduğunu biliyor muydunuz? O minik canların yaşaması için sizin de yapacağınız bir şeyler olduğunu unutmayın…

Aliağa’da sokak hayvanları için yardım gönüllülerinin kurduğu ASKOD ve belediyeye ait bir barınak olsa da, bu can dostlarımızın, sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli gelmiyor. Kapasitesinin çok üstünde hayvan barındıran ve bu nedenle mama, ilaç gibi konularda sıkıntı yaşayan Aliağa Belediyesi Sokak Hayvanları RM zaman zaman hayırsever ve hayvansever vatandaşların yardımıyla bu ihtiyaçları giderse de özellikle soğuk kış aylarında bu yardımlar yeterli gelmiyor. Barınağın kapasitesi yeterli gelmediği için, sokak hayvanlarının büyük bölümü sadece kısırlaştırılarak tekrar sokağa salınıyor. Soğuk hava ve açlıkla mücadele eden bu dört ayaklı dostlarımızın pek çoğu ne yazık ki olumsuz hava koşullarına dayanamıyor ve kışı çıkartamıyor.

Olumsuz hava koşulları altında yemek ve su ihtiyaçlarını karşılayamayan hayvanlar için sizler de yardımcı olabilirsiniz. Bunun için sadece yemek artıklarını çöpe atmak yerine plastik yoğurt kapları vb. içinde çöp kutularının yanına, hayvanların yiyecek aradıkları yerlere koymanız bile yeterli olacaktır. Kuşlar için evinizin balkonunda bir köşeye bayat ekmekleri ıslatıp koyabilirsiniz. Ekmek kırıntılarını, misafirlikten artan kurabiye parçalarını ufalayarak pencerenizin pervazına bırakmanız da yeterli olacaktır.

NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Dört ayaklı dostlarımız için yapabileceğiniz küçük şeylerden bazıları şöyle:

* Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte yada motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

* İçine girebilecekleri minik bir baraka ya da soğuktan koruyacak karton sığınaklar yapın.

* Sokak hayvanları için dışarıya koyulan suların içine 1 damla zeytinyağı damlatmak soğukta donmasını önler.

* Mahallenizde öncü olun, herkesin evinde pişen yemeklerinden artıklarını toplayarak birkaç kaba ayırarak parklara, kuytu köşelere koyun veya en azından kendi evinizdeki artıkları sokak hayvanları için ayırın.

* Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz, belediye yetkililerine haber verin.

* Sokak hayvanları için koyduğunuz su donduysa değiştirmelisiniz. Metal ya da çelik su kapları suyu çabuk dondurur, kış aylarında kullanmamaya dikkat etmek gerekir.

* Kuşlar için camınızın önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçlara ekmekler asabilirsiniz.

* Düşük bir ücret karşılığında kasabınızdan 3-4 kg sakatat alıp yardıma muhtaç hayvanlar için yol kenarlarına koyabilirsiniz. Bunları ücretsiz sağlayan kasaplarımızda var.

* Apartmanınızın kazan dairesine, apartmanın sakinlerinin de onayını alarak soğuktan ve yağıştan ıslanmış kedileri alıp bakabilirsiniz.

* Aşırı olarak titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak yavaş bir şekilde ısıtmalısınız.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler