131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

AKADEMİSYENLER ALİAĞA’YI KONUŞACAK

8 Eylül 2017, Cuma 06:44

     


Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Turizm ve Kültürüyle Geçmişten Günümüze 1. Aliağa Sempozyumu 14-15 Eylül’de Aliağa’da gerçekleşecek

Geçmişten günümüze Aliağa’nın tüm yönlerinin konuşulacağı sempozyumda 10 ayrı üniversiteden 30 akademisyen, Aliağa’nın farklı yönlerini içeren bildirilerini sunacak. Hampton By Hilton Oteli'nde 14 Eylül Perşembe günü saat 09.00’da açılış konuşmalarıyla başlayarak iki gün boyunca sürecek olan sempozyum Aliağa Belediyesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Adnan Menderes Üniversitesi’nin kurumsal işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

Akademik çevrelerin Aliağa’ya olan ilgisinin arttırılarak, bölgenin bugüne kadar öne çıkmamış tarihi, turistik ve kültürel birikiminin öne çıkarılmasının hedeflendiği sempozyumda akademisyenler, tarihi 8.500 yıl öncesine kadar giden bölgenin geçmişten günümüze çeşitli bilgilerini katılımcılarla paylaşacak.

Türkiye’nin dev sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapan Aliağa’nın kültürel mirasının, geçmiş dinamiklerinin de inceleneceği sempozyum tüm vatandaşların katılımına açık olacak. Ücretsiz olarak oturumları izleyecek Aliağalıların dışında çevre illerden çok sayıda akademisyen, öğrenci ve bölge araştırmacılarının katılımı da bekleniyor.

Sempozyumun birinci günü “Arkeoloji”, “Coğrafya”, “Coğrafya ve Kültür”, “Doğa ve Kültür” oturumları yapılacak. Bu oturumlarda Aliağa’nın tarihi alanları, ekolojik gelişimi, enerji kaynakları, çevre özellikleri ve sanayileşmesi üzerine çok sayıda sunum ve Aliağa ile ilgili belgesel gösterimi gerçekleşecek.

İkinci günü ise “Turizm”, “Arkeoloji ve Jeoloji ”, “Arkeoloji” konu başlıkları altında Aliağa’ya düzenlenen turistik gezi ve turlar, Aliağa’nın jeolojik yapısı hakkında sunumların ardından sempozyumun değerlendirme oturumu gerçekleşecek.

İki gün boyunca sunum yapacak akademisyenlerin Myrina Gryneion Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Çekilmez ve Yrd. Doç. Dr. Serdar Vardar’ın öncülüğünde Myrina Antik Kentini ve Güzelhisar Deltası’nı gezmesinin ardından sempozyum sona erecek.

‘Aliağa tarihi, coğrafi ve ekonomik açıdan İzmir’in en önemli ilçesi’

Sempozyumda bir sunum gerçekleştirecek olan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ünal sempozyumun düzenlenme sürecine ve amacına ilişkin Aliağa Ekspres’e değerlendirmelerde bulundu.

“Aliağa Sanayileşme, Ekonomik Büyüme ve Nüfus İlişkileri” başlıklı sunumuyla sempozyumun ilk gününe katılacak olan Prof. Dr. Ünal, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi olarak misyonlarının İzmir’in ilçelerindeki yerel yönetimlerle ortak çalışmalar düzenlemek olduğunu belirtti. Ünal, “Sempozyumlar, paneller ve çalıştaylar düzenlemek istiyoruz. Bu sebeple bu tarz çalışmalara sıcak bakıyoruz, benzer şekilde gelen talepleri de değerlendiriyoruz. Bölümümüzde çalışma yürüten arkadaşların konuyu iletmesi üzerine hemen harekete geçerek gerekli çalışmaları yaptık.” diyerek sempozyuma dahil olma süreçlerini aktardı.

Sempozyumun bel kemiğini oluşturan sunumların bir çoğunun İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğretim görevlileri tarafından yapılacak olmasının Aliağa’nın özel konumu itibariyle ilgi çekmesinden kaynaklandığını belirten Ünal, “Aliağa sosyo-ekonomik yapı özellikleri ile Türkiye’nin en gelişmiş ilçelerinden birisi. Aynı zamanda Aliağa arkeolojik ve doğal sit alanları bakımından önemli bir potansiyele sahip... İlçe olarak Türkiye’nin çok önemli bir sanayi, ticaret ve enerji merkezidir. Dolayısıyla bizlerin de akademik çalışmalarının Aliağa üzerinde yoğunlaşması bu öneme sahip olmasından kaynaklanıyor.” dedi.

Sempozyum sonrası yapılan sunumların bir sonuç bildirgesinin yayımlanacağını ifade eden Prof. Dr. Çiğdem Ünal, ilki düzenlenen Aliağa Sempozyumu’nun devamının geleceğini, ayrıca ileriki dönem Aliağa’nın merkezinde olacağı farklı çalışmaların da gerçekleştirileceğini söyledi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler