131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

ALİAĞALI ANNELERDEN PEMBE PANTER TEPKİSİ!

8 Kasım 2017, Çarşamba 06:52

     


Tiyatro Vodvil’in organizasyonunu yaptığı ‘Pembe Panter Bilgisayar Macerası’ adlı oyun Aliağalı bazı anneler tarafından tepkiyle karşılandı. Hafta sonu TÜPRAŞ Halk Eğitim Merkezi’nde çocuklar için düzenlenen tiyatro oyununa izleyici olarak katılım gösteren velilerden bazıları sosyal medya üzerinden oyuna yönelik bir takım eleştirilerde bulundu. Organizasyon firması ise, oyunun kendilerine ait olmadığını belirtti.

‘Pembe Panter Bilgisayar Macerası’ isimli müzikli maskotlu çocuk oyununu seyreden velilerden bazıları çocuklarıyla gittikleri oyunda, şiddet içeren diyaloglardan rahatsız olduklarını dile getirerek, çeşitli kurumlara şikayette bulunacaklarını söyledi. Bir velinin sosyal medya platformlarından birinde tepkisini ifade ettiği bir paylaşımda bulunması üzerine, aynı gün oyunu seyreden anneler de oyunda Pembe Panter isimli maskotun çocukların korkmasına yol açtığını, ses sistemindeki aksaklıkları söyleyerek, oyunun denetlenmesi gerektiğini vurguladılar.

Oyun sonrası kendi sosyal medya hesabı üzerinden, ‘Aliağalı Anneler’ adlı ortak platformda tepkisini paylaşan bir anne oyun esnasında yaşananlarla ilgili, “Aliağa Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’nde 04.11.2017 tarihinde gösterimi yapılan tiyatro oyununun 18.00 seansına kızım ve yakınlarım ile birlikte girdim. Oyunun yarısını bile izlemedik çünkü içerikte ölüm, öldürmek, canavar, kafa koparmak, yalan söylemek, ana karakterin ‘seni yiyeceğim’, ‘kafanı koparacağım’ diyerek bağırışları ve daha nicelerini içeren diyalogları vardı. Pembe Panter’in şu anda çocuğumda yarattığı izlenim; ‘Pembe Panter korkunç ve çocukları korkutmaktan başka bir şey yapmaz!’ Peki ya kızım Dora ve izleyen onca çocuğun bilinçaltında bıraktıkları ya da bırakacakları? 3-11 yaş arasına hitap etmesi gereken bir tiyatro oyunu...” dedi.

Aynı oyunu izleyen diğer anneler ise, oyunun ses sisteminin kötü olduğunu, oyun esnasında karakterlerin şiddet içeren sözlerinden çocuklarının korktuğunu, bu tarz oyunların pedagojik olarak incelenmeden sahneye konmasını eleştirdiler. Paylaşımlarında anneler; “Kızıma, sürekli bunlar gerçek değil, biliyorsun değil mi? diye telkinde bulunmak zorunda kaldım.”, “5 yaşında kızımla gittik çok mutsuz çıktı. Neden hep bize susun diye bağırdılar anne diye yorumladı. Belki bir daha tiyatroya gitmek istemeyecek.” şeklinde tepkilerini dile getirerek konuyla ilgili BİMER ve ilgili kurumlara şikayette bulunacaklarını söylediler.

‘Oyunun yalnızca organizasyonunu yaptık’

Kendisine konuyla ilgili görüşlerini almak için ulaştığımız Tiyatro Vodvil yetkilisi Emrah Akpınar ise; gazetemize yazılı olarak sunduğu açıklamasında “Pembe Panter adlı çocuk oyunu hakkında bazı şikâyetler olması üzerine konuyla ilgili açıklama yapma ihtiyacı duydum. O gün gösteri alanında aşırı bir yoğunluk vardı. Bir kaç velimiz şikayetçi oldu. Tabii ki herkes her oyunu beğenecek diye bir şey söyleyemeyiz. Ancak belirtmek isterim ki olumsuz yorumların yerine olumlu tepkilerle, gülerek ayrılan çocuk sayımız daha fazladır.” dedi.

Oyunda kafa kesmek, öldürmek gibi tabirlerin geçmesine ilişkin ise Akpınar, konuyla ilgili oyunu sergileyen Tiyatro Arkadaş ekibine danıştığını ancak oyuncuların böyle tabirleri kullanmadıklarını ilettiklerini ifade etti. Akpınar, “Bu oyun Tiyatro Vodvil ekibine ait bir oyun değildir. Tiyatro ARKADAŞ adlı firmaya ait bir oyundur. Biz sadece organizasyon anlamında destek olduk. Yine de bizim bir hatamız varsa özür dileriz. Aliağa’daki çoğu veli bizleri yıllardır tanır, biz kimseye kötü hizmet vermek istemeyiz. Amacımız bu zamana kadar çocukları güldürüp, eğlendirerek onların kişisel gelişimlerinde yardımcı olacak konular üzerinde durarak gösteri yapmak olmuştur. Bundan sonrada bu amaç doğrultusunda hizmet vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler