131019098
19 Mart 2024, Salı

Nüfus artışının eğitime etkisi: İKİ FARKLI GÖRÜŞ

8 Aralık 2017, Cuma 06:26

     


Aliağa’nın yıllık nüfus artışını konu alan yazı dizimizde farklı açılardan konuyu tartışmaya devam ediyoruz. Göç nedeniyle kentin nüfusu artarken, aileleri ile Aliağa’ya gelenler çocuklarının iyi bir eğitim alması adına mevcut okullara kayıt yaptırıyorlar. Son şekliyle Aliağa’da eğitimin kalitesi ve kapasitesi tartışma konusu olurken, Aliağa’da artan nüfusun sınıf mevcutlarından, eğitmen kadrosuna kadar eğitim kalitesi üzerindeki etkisi hakkında Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse ve Eğitim-Sen Aliağa Şube Temsilcisi Alp Kuyumcu’dan bilgi aldık

Aliağa’nın artan nüfusu karşısında yıllık eğitim ve öğretim planı hakkında bilgisine başvurduğumuz Aliağa İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, sanayi kenti olan Aliağa’nın artan nüfusunu ön görerek her yıl planlama yaptıklarını, ilçede 3 yeni okul inşaatı ile önlem aldıklarını ifade etti. İlçe Milli Eğitim’in verilerine göre 2017-2018 yılı okul öncesi eğitimde ilkokul bünyesinde 20, Ortaokul bünyesinde 1, bağımsız olarak ise 2 okulda toplam 1521 çocuk eğitim almakta. Ayrıca özel anaokulları ise toplamda 12 iken bu okullarda da 673 çocuk okul öncesi eğitimden faydalanmakta…

‘Geleceğe dönük tedbirler alıyoruz’

Aliağa’da bulunan resmi olarak 21 ilkokulda 4555, 15 ortaokulda 4686 ve 9 lisede 4250 öğrenci eğitim alırken, bu sayıya 2 ilkokulda 174, 2 ortaokulda 141 ve 3 lisede 405 öğrenci ile özel okullar da ekleniyor. Mevcut okulların bugünkü eğitim ihtiyacını karşıladığını aktaran Ogün Derse, “ilk ve orta düzeydeki eğitim kurumlarımızda sınıf mevcudu sayımız 25’in üzerine çıkmamaktadır. Gelecek dönemler içinse 3 okul inşaatımızın tamamlanması ile yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmek için elimizden geleni yapıyoruz. Aliağa’ya gerçekleşen göç daha çok Siteler Mahallesi ve Yeni Mahalle üzerinde yoğunlaştığı için bu mahalleler ön planda olmak suretiyle tüm Aliağa’da müdürlüğümüz, mülki amirlerimiz, kurum ve kuruluşlar ile iş birliği içerisinde arsa tespiti, okul inşaatı ve mevcut okulların iyileştirilmesine yönelik gerekli tedbirleri alıyor.” dedi.

Kimi okullarda ikili eğitim, kimi mahallelerde ise düşen genç nüfus ve kayıtlı öğrenci sayısı nedeniyle taşımalı eğitim gerçekleştirildiğini belirten Derse, ikili eğitimin yapıldığı okulların yeni inşa edilecek okullar ile teke düşürüleceğini, taşımalı eğitimden faydalanan öğrencilerin ise yol parası ve öğle yemeği gibi masraflarının İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce karşılandığını söyledi. Sanayi yatırımlarının arttığı Aliağa’da 3 meslek lisesi ile kalifiye eleman da yetiştirdiklerini, firmalar ile iş birliği içerisinde aynı zamanda meslek edindirme kurslarının da verildiğini, Açık Lise ve Anadolu Lisesi gibi okullarla da lise eğitiminde de İzmir genelinde eğitim seviyesi ölçümlerinde üst sıralarda çıktığımızı vurguladı.

‘Sınıf mevcutları 35’e kadar yükseldi’

Eğitim-Sen Aliağa Şube Temsilcisi Alp Kuyumcu, ise artan nüfusun Aliağa’daki okullar ve eğitim kapasitesi üzerine konuştuğu açıklamasında, “Aliağa yoğun bir göç alacağı belli olduğu halde, okullaşma adına herhangi bir adımın atılmadığı bir yer. 15 Temmuz sonrası FETÖ’yle ilişkisi olduğu düşünülen okullar tasfiye edilip, devlet bünyesine geçirildiği halde başta Atatürk İlkokulu olmak üzere birçok okul ikili öğretim yapıyor. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğrencilerin bir kısmı gün ışımadan okula gelirken diğer bir kısmı ise akşam karanlığında evlerine dönmek zorunda kaldığı için eğitimin kalitesinde de düşüş yaşanıyor. Okullarda sınıf mevcutlarının 35 kişiye yükseldiği kentimizde bir öğretmenin sınıf hakimiyetini sağlaması ve tüm öğrencilerine eşit zaman ayırması da engellenmiş oluyor.” dedi.

Aliağa’da mevcut okulların, gelişen ve artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamayacağının altını çizen Kuyumcu, acilen ileriye dönük planlamaların yapılması gerektiğini vurguladı. Artan sınıf mevcutlarının eğitim kalitesini düşürmesinin yanı sıra Alp Kuyumcu, Aliağa’nın aldığı göç sebebiyle artık kozmopolit bir yapıya eriştiğini bu sebeple İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün dil eğitimine de ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Kuyumcu “Yerel güçler Aliağa’daki eğitimin kalitesinin arttırılması ve okullaşmanın önünü açmak adına acil adımlar atmalı. Kamulaştırılmış ve yapılmakta olan okullar şu anki problemi dahi çözmezken, gün geçtikçe artan nüfus karşısında ne gerekiyorsa bir an evvel yapmalıdır.“ dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler