131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

ARTIK HERKES EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK

9 Haziran 2018, Cumartesi 06:12

     


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Emekli Tapu Müdürü Gürcan Alkan, yönetmelik kapsamındaki yeni Emlakçılık Kanununu değerlendirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, taşınmazlarla ilgili danışmanlık hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerle esnaf ve sanatkarların mesleki faaliyetleri, yetki belgesi verilmesi ve taşınmaz ticaretiyle uğraşan işletmelerde aranan şartlar belirlendi.

Resmi Gazete'de yayımlanan Emlakçılık Kanunu 2018 ile bu alanda da birçok değişikliğe gidildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik maddeleri arasında, gayrimenkul satışı sırasında emlak komisyonu hizmet bedelinin yüzde 4'ü geçmeyeceği gibi önemli noktalar yer alıyor. Taşınmaz ticaretiyle ilgilenen tacirlerle esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine devam edebilmeleri için yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay içerisinde, düzenlemede belirtilen şartları yerine getirerek yetki belgelerini almaları gerekiyor.

Yönetmelik kapsamındaki yeni Emlakçılık Kanununu değerlendiren Emekli Tapu Müdürü Gürcan Alkan, 5 Haziran 2018 günü yayınlanan yeni yönetmelik ile ticaret müdürlüğünden yetki belgesi almayanların alım satım ve kiralama işlemleri yapamayacağını belirtti. Alınan yetki belgesinin 5 yıl süreli olacağını ve devir edilemeyeceğini söyleyen Alkan, “Emlakçılık hizmeti verebilmek için en az 30 metre kare dükkan olacak. Alım, satım, kiralama ve yer gösterme için taraflarca sözleşme düzenlenecek. 18 ay içinde yetki belgesi almayanlar emlakçılık hizmeti veremeyecek. Tapu memuru gibi emlakçılar da sorumlu olacak. Bu düzenlemenin bir sonraki adımını ise lisanslı emlak bürosu oluşturacak. Artık tapu müdürlüğünün yaptığı işlemlerin çoğunu lisanslı emlak büroları yapacak.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler