131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI ALİAĞA’YI UYARDI!

9 Ekim 2017, Pazartesi 06:53

     


Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Türkiye genelindeki izabe tesislerinin bacalarından çıkan tozları hammadde olarak kullanan; Karabük, İskenderun, Aliağa ve Kayseri’de bulunan geri kazanım tesislerine karşı uyarılarda bulundu

Türkiye genelinde izabe tesislerinin bacalarından çıkan tozları geri dönüştüren tesislerin bulunduğu kentler için uyarılarda bulunduğu basın toplantısında Başkan Vergili; “Bu tesislerin kurulu olduğu kentler büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya” dedi.

Vergili “Benim kişisel görüşüm; bu tip tesislerin yapılması ekonomiye çok iyi katkılar sunabilir. Ancak bu tesislerin tüm kriterlere uygun olarak yapılması ve çalıştırılması çok önemli bir olaydır. Bu tesislerin asıl amacı toz tutma filtrelerine biriken tozun içeresindeki çinko ve kurşunu tekrardan ekonomiye kazandırmak. Ancak ekonomiye kazandırılırken de dünya standartlarına uygun işlemlerin yapılması da şart.” açıklamalarında bulundu.

‘Bu tesislerden Aliağa’da da var!’

Toz tutma sistemleri üreten tesislerin bacalardan çıkan tozu bertaraf ederek çinko elde ettiğini ve sürekli olarak bakanlığı yanıltan rapor ve belgelerle bu üretimi yaptıklarını ifade eden Başkan Vergili, bu tüp tesislerin yalnızca Karabük’te değil aynı zamanda Aliağa gibi sanayi kentlerinde de kurulu olduğunu hatırlatarak, “Bunların ÇED raporlarının hepsinde, bakanlığı yanıltacak bilgi, belge ve dokümanlar var. Normal dünya standartlarına göre yapılacak tesislerin kriterlerine kesinlikle uygun değiller.” uyarısında bulundu.

Tesislerde yalnız bacaların ölçülmesi yeterli olmadığını, tesisin içerisine çinko ve kurşun buharlaşma ölçüm cihazlarının kurulması gerektiğini söyleyen Rafet Vergili, ayrıca açık depolama yönteminin yeniden belirlenmesi ve bu tip tesislere zehirli atık yönetmeliğinin uygulanması gerektiğini tesislerin kendi su arıtma tesisini kurma ve şehir şebekesine bağlanma yasağının getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Vergili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da seslenerek, “Sayın Bakanın seçim bölgesi de büyük bir felaketle karşı karşıya, buradaki en büyük sıkıntı şu; bu tesisler Karabük’te, Aliağa’da, İskenderun’da ve Kayseri’de zehir depoları ortaya çıkartmakta.” dedi.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler