131019098
19 Mart 2024, Salı

SAKA: “MESLEKİ EĞİTİM TOBB’NİN UHDESİNE VERİLMELİ”

9 Aralık 2017, Cumartesi 06:16

     


İzmir’in kuzeyinde ekonomiye yön verenler ‘3.Bakırçay Ekonomi Zirvesi’nde bir araya geldi. Bakırçay bölgesinde yer alan Aliağa, Bergama, Menemen, Dikili ve Kınık ilçelerinin kent ekonomisi masaya yatırıldı.

Ekonomik kalkınma, istihdam iş ve iş dünyasını yakından ilgilendiren sorunların ele alındığı zirveye; Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Bergama Kaymakamı Osman Nuri Canatan, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral ile kanaat önderleri, işadamları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Zirvede gerçekleşen ‘Bakırçay ve İzmir’in Geleceği’ oturumunun moderatörlüğünü yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Bakırçay’ın yatırımlarla her geçen gün büyüyen potansiyeli ile Ege Bölgesi ve Türkiye için önem taşıdığının altını çizerek; Bünyesinde barındırdığı çeşitli sektörlerle birlikte büyük yatırımların gelmeye devam ettiği bölgenin her anlamda bütünüyle geleceğe planlı ve bölge - ülke ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmasının önemine vurgu yaptı.

ALİAĞA EKONOMİSİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Konuşmasında Aliağa’nın Türk milli ekonomisine olan katkısına da dikkat çeken ve Aliağa’nın Petro kimya, demir çelik, gemi söküm, ALOSBİ ve lojistik sektörü gibi dev yatırımlara sahip olduğunu hatırlatan Başkan Saka, “Bölgede yapımı devam 7 milyar dolarlık Star Rafinerisi yatırımı hayata geçmek üzere. Tüpraş’ın 2 milyar dolarlık ilave yatırımı olacak. Bununla birlikte Petkim’in yatırımları devam edecek. Tüm bu yatırımların faaliyete geçmesiyle Aliağa’nın ekonomik potansiyeli ikiye katlanacak” dedi.

‘DAR GELİRLİ ÇALIŞANLARA ALİAĞA’DA YAŞAMA İMKANI SUNMAMIZ GEREKİYOR’

Aliağa’da 3 bin 500 megavat enerji üretildiğini, limanlarında yılda 50 milyon ton elleçleme yapıldığını ve yörede 45 bin kişinin istihdam edildiğine vurgu yapan Başkan Saka, Aliağa’nın Türkiye ekonomisinde ki stratejik önemine rağmen planlama eksikliğinden dolayı yıllardır sorunlarla boğuştuğunu ifade eden Saka, “ Aliağa’da yatırımlara paralel olarak nüfus da kontrolsüz bir şekilde büyüdü. Aliağa’da dar gelirle çalışan işçilerin pek çoğu ilçe dışından geliyor. Çünkü aldığımız göçü, zamanında yapılması gereken bütüncül planlamalarla ilçeye yerleştirememişiz. Dar ve orta gelirli çalışanların yaşamaları için zamanında planlama yapılmamış. Bizim Aliağa’da 1500-2000 lira ile çalışan kişilere yaşama imkanı sunmamız gerekiyor. Bu çalışanlara uygun fiyatlarla ev sahibi olabileceği her türlü sosyal ve fiziki altyapısı planlanmış mahallerin teşvik edilmesi lazım. İşte bu yüzden de alt yapı sorununu hızla çözmeliyiz. Altyapıyı da sadece kanalizasyon ve yollar olarak düşünürseniz bu doğru olmaz. Aliağa’nın gelecek 50 yıllık projeksiyonunun, bölgenin tüm ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde yapılması gerekiyor. Bu planlama da ancak tüm kurumların bir araya gelerek harekete geçmesiyle mümkün olur” diye konuştu.

‘İŞSİZLİKTE KALICI ÇÖZÜMÜN YOLU MESLEKİ EĞİTİMDEN GEÇİYOR’

Konuşmasında işsizlik konusuna da değinen Başkan Saka, Türkiye’de istihdamın üzerindeki en önemli sorunlardan birisinin nitelikli teknik personel olduğunu dile getirdi. Ülkede ve dolayısıyla Aliağa’da çok seviyede nitelikli eleman ihtiyacına rağmen mesleki eğitime gerektiği kadar önem verilmediği için bu ihtiyacın karşılanamadığını sözlerine ekleyen Saka, “Ülkemizde ciddi seviye de eksikliği yaşanan nitelikli ara personel ihtiyacını gidermek adına mesleki eğitimin daha tercih edilir konuma getirilmesi lazım. Mesleki eğitimde OSB’ler ile birlikte başta sanayi veya ticaret odalarının da aktif hale getirilerek mesleki eğitimde etkin görev almalarını sağlayacak yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Bu sebeple işveren ve mesleki eğitim işbirliği neticesinde meslek okullarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) uhdesine verilmesi daha yararlı olacaktır. OSB’lerde üretimin yanı sıra eğitim de yapılarak, sanayicinin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlar OSB içinde açılacak okullarda karşılanabilir. Nitelikli eleman yetiştirmek amacıyla öğrencilerin yarım gün teorik ve yarım gün de uygulamalı eğitimlerini OSB’deki okullarda aldıkları zaman, mezun öğrenciler eğitim aldıkları OSB’lerde zorlanmadan iş bulabilecek ve sanayi kuruluşlarınca da tercih edilecektir” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler