131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

CANLAR AŞURE ETKİNLİKLERİNDE BULUŞTU

10 Ekim 2017, Salı 07:08

     


Muharrem ayında gerçekleşen Yas-ı Matem orucunun sona ermesi nedeniyle, Aliağa’da hafta sonu üç ayrı yerde geleneksel hale gelen aşure etkinlikleri düzenlendi.

Alevilerin muharrem ayında tutukları oruç sonrası hafta sonu ilçedeki üç ayrı noktada aşure etkinliği düzenlendi. Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi’nin aşure etkinliği Pazar günü saat 13.00’da Aliağa Cemevi’nde gerçekleştirildi.

ALİAĞA’DA AŞURE HAYRINA YOĞUN KATILIM

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi’nin geleneksel aşure hayrına Alevilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Pişirilen 3 kazan aşure konuklara ikram edildi. Derneğin etkinliğinde Aliağa Kaymakamı Dr. Bayram Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Belediye Meclis Üyeleri Erol Güngör ve Ulviye Öztürk, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren, Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının hazır bulundu. Alevi Kültür Derneği yemekhanesinde düzenlenen aşure etkinliğinde Derneğin Dedesi Gökmen Savak Kerbela'da şehit edilen Hz. Hüseyin ve 12 imamların ruhuna dua yaptırdı.

BEŞ KARDEŞ KÖYLÜLERİ’NDEN AŞURE HAYRI

Beş Kardeş Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği de 12.00-13.00 saatleri arasında Cici Sokak’ta bulunan dernek binasında aşure etkinliği düzenledi. Dernek Başkanı Haşim Atmaca ve dernek yönetiminin yanı sıra çok sayıda vatandaşın katıldığı etniklikte pişirilen aşure konuklara ikram edildi.

HELVACI’DA DA HAYIR YAPILDI

Aliağa’nın Helvacı Mahallesi’nde de aynı gün aşure etkinliği yapıldı. Helvacı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından 12.00-14.00 saatleri arasında gerçekleştirilen etkinlik, Helvacı Cemevi’nde düzenlendi. Aşure hayrına, Helvacı ve Aliağalıların yoğun katılımının yanı sıra, CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, CHP İlçe Yönetimi, Belediye Meclis Üyeleri Erol Güngör ve Ulviye Öztürk, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk ve CHP Aliağa Belediye Eski Başkan adaylarından Barış Eroğlu da katıldı. Aliağa Alevi Kültür Dernekleri Dedesi Gökmen Savak’ın yaptırdığı duanın ardından pişirilen aşure konuklara ikram edildi.

‘HERKES İNANCINI ÖZGÜRCE YAŞAMALI’

Helvacı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Alca, gerçekleştirilen etniklik hakkında yaptığı açıklamada, “21 Eylül’de ilk matem orucumuza başladık. 12 gün boyunca derneğimizde oruç açma yemeği verdik. 12 günlük orucun ardından bugün de aşuremizi pişirip konuklarımıza ikram ettik. Biliyorsunuz devlet henüz Alevileri resmen tanımadı. Cem evleri ibadethane olarak sayılmıyor. Ama her şeye rağmen biz Aleviler varız. Kimse bunu inkar edemez, bizi yok sayamaz. Bu ülkede herkes kendi inancını, kültürünü, siyasi düşüncesini özgürce yaşamalıdır. Yaşayamazsa orada demokrasiden bahsedilemez. Biz eşit yurttaşlık istiyoruz. İnancıyla, düşüncesiyle herkes eşit muamele görsün. Ayrımcılık olmasın. Biz istiyoruz ki artık anneler ağlamasın, savaşlar olmasın. Türkiye’deki bütün haklar kardeşçe bir arada yaşasın.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler