131019098
26 Nisan 2024, Cuma

'ÇOCUK İSTİSMARI' KONUŞULDU

10 Aralık 2016, Cumartesi 06:49

     


CHP Aliağa İlçe Başkanlığı'nda, 'Çocuk İstismarına Karşı Farkındalık, İstismarın Duygusal ve Hukuki Boyutu' konulu söyleşi düzenlendi.

CHP Aliağa İlçe Başkanlığı Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen 'Çocuk İstismarına Karşı Farkındalık, İstismarın Duygusal ve Hukuki Boyutu' konulu söyleşiye konuşmacı olarak Prof. Dr Cahide Aydın ve Avukat Bedriye Kurtuluş Türk katıldı. Söyleşi öncesi birer konuşma yapan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve İlçe Kadın Kolları Başkanı Seçil Adalet Işık, ülkemizde çocuk istismarının geldiği noktaya değindi.

Durmaz, "İstismar, toplumsal farkındalıkla ortadan kaldırılmalı"

Türkiye'nin gündeminde, bunca sorunun yanında çocuk istismarı gibi çok önemli bir sorunla karşı karşıya olunmasının üzücü olduğunu ifade eden CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz, "Çocuklarına sahip çıkmayan bir toplum geleceğine sahip çıkamaz. Hepimiz ülkede olanlara çok üzülüyoruz. Çocukların emanet edildiği kişilerin, kurumların çocuklara yönelik istismarının, toplum tarafından ciddi bir farkındalıkla karşılanarak ortadan kaldırılması lazım. Biz bu hale nasıl geldik tartışması ayrı bir tartışma. Çocuklarımızı korumanın kendi başına özel bir mesai, kendi başına özel çaba gerektirdiği bir dönemden geçiyoruz. Toplumda çocuklara yönelik istismar meselesi 'Allah ıslah etsin' konumuna geldi. Kişiler ve kurumlar olarak ne tür tedbirler almalıyız, bunları konuşmalıyız. Bugün burada bunları konuşacağız" dedi.

Durmaz'ın ardından söz alan Avukat Bedriye Kurtuluş Türk, 'Ege Kadın Buluşması' adı altında bir projelerinin olduğunu, 6 ay sürecek olan bu proje kapsamında, özellikle ailelerde çocuk ihmal ve istismarı konusunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını, farklı ilçelerde bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirtti. Türk, çocuk istismarının duygusal ve hukuki boyutu ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Konuşmasında çocuk ihmalinin tanımını yapan Prof. Dr Cahide Aydın ise, çocuğun fiziksel, duygusal, cinsel olarak ve çevre koşulları açısından hak ettiği şeylerin kendisine verilmemesinin, hak ettiği şeyleri yapmasının engellenmesinin ihmal olduğunu vurguladı. Bunların yapılmamasının aynı zamanda istismara da girdiğini kaydeden Aydın, "Hem çocuğun hakkı olan şeyler verilmiyor, hem de çocuğu olumsuz etkileyecek bir takım yaptırımlar çocuğa karşı uygulanıyor. Buna da istismar diyoruz. Çocukların çoğu, evde, okulda ya da toplumda, yetişkinlerden ya da diğer çocuklardan kaynaklanan şiddete maruz kalmaktadır. Günümüzde, özellikle çocukların karşılaştıkları cinsel istismar ve şiddet riski ciddi boyutlardadır. Çocuklara yönelik her tür şiddet toplumun tümü tarafından reddedilmeli. Farkındalık oluşturarak bu tür olayların tespit edilmeli, yetkili kurumlara bildirilmeli ve takip edilmeli. Şikâyet mekanizmaları harekete geçirilmeli ve mağdurlara yönelik hizmetler yaygınlaştırılmalı." diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler