131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

“ÖĞRENCİLERİN BAŞARILI OLABİLMESİ İÇİN PROFESYONEL DESTEĞE İHTİYACI VAR!”

11 Ağustos 2017, Cuma 06:10

     


Aliağalı öğrenci koçu ve eğitim danışmanı Hande Çetin ile Aliağa’da verdiği hizmetler üzerine sohbet ettik. Ülkemizde de son yıllarda önce ünlülerin yaşam koçları şeklinde duyduğumuz, ancak gün geçtikçe herkesin faydalandığı ‘Koçluk’ kavramının ne olduğunu, Aliağalı vatandaşların bu hizmetten nasıl faydalanacağını konuştuk.

Aliağalısınız ve kendi doğduğunuz ilçede bulunan öğrencilere ve ailelerine hizmet veriyorsunuz. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

1987 Aliağa doğumluyum. Aliağa’da eğitim danışmalığı ve öğrenci koçluğu yapıyorum. Bu işe kendisi de bir danışman olan ve eğitim merkezi bulunan Metin Utku Erol sayesinde, ondan aldığım eğitimler sonucu başladım.

İlk olarak teorik ve uygulamalı eğitimleri tamamladıktan sonra öğrencisi olduğum merkezden AC onaylı sertifikamı aldım. Çalıştığım alanda daha iyi hizmet vermek adına bu alanda eğitim veren çeşitli dernek ve kuruluşlardan sertifikalarımı da aldım. Özellikle çocuk gelişimi ve psikolojiyle ilgili çok sayıda seminer ve eğitime katıldım. 3 yıldır da Aliağa’da aktif olarak öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı yapıyorum.

Peki, 2000’li yıllardan beri ülkemizde oldukça popüler olan bir kavram olan ‘Koçluk’ nedir?

Koçluk, bireyi olduğu yerden olmak istediği yere götürmek için ona bir şeyler öğretmeden yol arkadaşlığı yapmak anlamına gelir. Bireyin içerisinde bulunan potansiyeli keşfetmesi için ona yardımcı olma girişimidir.

Öğrenci koçluğu çalışması ise uzun bir süreçtir. Kararlılık ve devamlılık gerektiren bir çalışma içerir. Bizler öğrencilerle bu çalışmayı haftada 1 gün 1-2 saat şeklinde gerçekleştiriyoruz.

Bir öğrenciyle koçluk çalışması yapmanızın amacı nedir? Öğrenciyle varılacak hedef noktası nelerdir?

Öğrenci koçluğunun amacı; hedefler belirlemek, öğrenciyi motive etmek, öğrencinin kör ve zayıf noktalarının farkına varmasını sağlamaktır. Kendisini tanımasını sağlayarak, öğrenciyi cesaretlendirip ve kendisini keşfetmesine imkân tanırız.

Hedeflenen ise, engelli düşünce yapısını sağlıklı düşünce yapısına dönüştürerek öğrencinin konsantrasyonunu yukarıya çekmektir. Aynı zamanda aile içi iletişimsizliği de çözmeyi hedeflerken, sınav başarısını da yükseltmek için çeşitli çalışmalar yapıyoruz.

Eğitim danışmanlığı desteğinin öğrencilere faydaları nedir?

Bu desteği alan öğrencilerin kendilerine olan inançları artar. Öğrenciler okula ve öğretmenlerine hatta geleceğe karşı daha pozitif bakarlar. Stres ve kaygı gibi olumsuz düşünceleri yok olurken, verimli ders çalışma, plan yapma, kendilerini yönetme gibi becerileri artar. Ayrıca okuma becerileri gelişirken, öğrenciler hayır demeyi de öğrenirler.

Sizce kimler öğrenci koçluğuna ihtiyaç duyar?

Aslında sınavlara hazırlanan tüm öğrenciler destek almalılar. Bunun dışında test çözme, ders çalışma tekniklerini bilmeyen öğrenciler, hafıza zorluğu yaşayanlar, erteleme alışkanlığı olanlar ve sınav korkusu taşıyan öğrenciler özellikle bizden destek almalılar.

Aliağalı öğrencilere ve velilere bir mesajınız var mı?

Zaman hepimiz için en kıymetli hazinedir. Gençlerin geleceğe doğru attıkları adımlarda başarılı olabilmeleri için birlikte çalışmalı ve onlara gereken desteği sağlamalıyız diye düşünüyorum.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler