131019098
26 Nisan 2024, Cuma

İZBAN’DA ‘ARTI PARA’ SİSTEMİNE TEPKİ

12 Şubat 2018, Pazartesi 06:49

     


İZBAN’da 15 Şubat tarihinden itibaren hayata geçecek olan ‘Artı Para’ sistemi vatandaşların tepkisine yol açtı.

Aliağa’dan Selçuk’a kadar olan 136 kilometrelik hatta ulaşım hizmeti veren İZBAN, 15 Şubat Perşembe günü “Artı Para” adı verilen yeni sisteme geçiyor. Sistemi göre, yolcunun İZBAN’a biniş yapabilmesi için, biniş yapacağı istasyondan gidebileceği en uzak mesafedeki istasyonun ulaşım ücretinin İzmirim Kart’ında yüklü olması gerekiyor. Yolcunun turnikeden geçişi sırasında gidebileceği en uzak istasyonun ulaşım ücreti kartında bloke edilecek. Yolcu, 25 kilometreye kadar bir seyahat yaptıysa çıkışta “Artı Para Makinesi” yardımıyla kartındaki blokajı kaldırırken sadece gittiği mesafeye ait olan ulaşım ücreti tahsil edilecek. Bu ücret tam 2,86 TL, öğretmen 2.20 TL, öğrenci ve 60 yaş için 1,65 TL olacak. Seyahat 25 kilometreden fazlaysa, tam biletlerden kilometre başına 7 kuruş, öğretmenlerden 5 kuruş, öğrenci ve 60 yaş biletlerinden ise 4 kuruş tahsil edilerek blokaj kaldırılacak.

15 Şubat’tan itibaren İZBAN’da başlayacak olan kademeli ücret sistemi uygulamaya geçmeden vatandaşların tepkisine yol açtı. “Artı Para” adı verilen yeni sistemden vazgeçilmesi için İZBAN istasyonlarında ve sanal ortamda imza kampanyaları başlatıldı. Ulaşımın temel bir hak olduğu vurgulanan imza kampanyalarında, ulaşım kartında en uzak mesafe ücreti yüklü olmayan yolcunun İZBAN’ı kullanamamasının bu hakkın ihlali olduğu belirtilerek uygulamanın derhal geri çekilmesi istendi.

Yeni sistemin nasıl işleyeceğini anlatan haber ve sosyal medya paylaşımlarının altına yorum yapan birçok vatandaş, bu uygulamanın birçok sıkıntıyı da beraberinde getireceğini ifade ederek yetkililere bu yanlıştan dönülmesi yönünde çağrıda bulundu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler