131019098
19 Mart 2024, Salı

TÜPRAŞ’TA KARA GÜN

12 Ekim 2017, Perşembe 06:59

     


Tüpraş Aliağa Rafinerisi’nde dün sabah saatlerinde meydana gelen patlamada 4 işçi hayatını kaybetti, 2 işçi yaralandı. Patlamanın ilk belirlemelere göre bakımdaki bir tankta meydana gelen gaz sıkışmasından kaynaklandığı belirtildi.

Tüpraş İzmir Rafinerisi'nde dün sabah meydana gelen patlamada 4 işçi hayatını kaybetti, 2 kişi de yaralandı. Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve AFAD ekibi sevk edildi. Ekipler, güvenli bölgede hazır bekletildi. Tüpraş’a gelerek yetkililerle görüşen Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, uzun süredir kullanılmayan bir nafta tankının son kontrolleri yapılırken patlamanın meydana geldiğini söyledi. Kaymakam Yılmaz, “Bakımdaki kazanda gaz sıkışmasından kaynaklı bir patlama. Olayda 4 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı. İş kazası, dışarıdan bir müdahale ve saldırı yok." dedi.

KAYMAKAM YILMAZ, ‘PATLAMA NAFTA TANKINDA ÇALIŞMA YAPILDIĞI SIRADA OLDU’

İlçenin çok sayıda sanayi kuruluşunu bünyesinde barındırdığını ve 55 bin işçinin çalıştığını söyleyen Kaymakam Yılmaz, “Aliağa'da talihsiz bir olay yaşadık. Bu tür kazalar zaman zaman meydana gelebiliyor. Depolama alanında uzun süredir bakımda bulunan ve işletmeye alınmak üzere hazırlanan bir nafta tankının içinde çalışma yapıldığı sırada gaz sıkışması sonucu patlama olduğunu öğrendik. Anlık bir patlama. Herhangi bir yangın, başka bir sızıntı veya TÜPRAŞ'ın genel faaliyetini etkileyecek bir durum yok. Patlama sonucunda 4 işçimiz vefat etti. Olaydan dolayı etkilenen 2 işçi vardı. Birini yaralı kabul ediyoruz ve durumu hafif. Hepimizin başı sağ olsun." diye konuştu.

‘AYRINTILAR TEKNİK İNCELEMENİN ARDINDAN ORTAYA ÇIKACAK’

Tüpraş'ın kendi operasyonel faaliyeti ve üretiminin devam ettiğini ifade eden Kaymakam Bayram Yılmaz, tesise araç girişinin yapılmadığını, sağlık, itfaiye ve AFAD ekiplerinin bölgede olduğunu dile getirdi. Yılmaz, "Bu adli bir vakadır. Başsavcı olay mahallinde. Polis, tahkikatını yapmak üzere burada. Ayrıntılar teknik incelemenin ardından ortaya çıkacak." dedi.

TÜPRAŞ'TAN AÇIKLAMA

Tüpraş'tan yapılan açıklamada da saat 09.25'te İzmir Rafinerisi ürün tankında bakım çalışmaları sırasında patlama meydana geldiği belirtilerek, rafineri teknik ekiplerinin olaya müdahale ettiği, gelişmelere ilişkin kamuoyunun bilgilendirileceği ifade edildi. Açıklamada, "Yapılan tüm müdahalelere rağmen yüklenici firma çalışanlarımız Kemal Şaşmazer, Yusuf Kepenek, Mehmet Karademir ve Mehmet Dere hayatını kaybetmiş, yaralı Halil İbrahim Kavlak'ın ise tedavisine devam edilmektedir.” denildi.

CENAZELER MORGA KALDIRILDI

Patlamanın ardından Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan inceleme sona erdi. İncelemenin ardından, ölen 4 işçinin cenazeleri Aliağa Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ölen işçilerin Aliağa Devlet Hastanesi’ne gelen yakınları gözyaşı döktü. Baygınlık geçiren bazı işçi yakınlarına sağlık ekipleri müdahale etti.

‘EKİP MÜDAHALE ETTİ AMA ARKADAŞLARIMIZI KURTARAMADIK’

Kazada hayatını kaybeden işçilerle aynı taşeron firmada çalışan ve olayın görgü tanıklarından C.K. yaptığı açıklamada, TÜPRAŞ'ta çalıştığını, şirket yetkililerinin 5 ve 6'şarlı gruplara ayırdığı işçilerin sabah saatlerinde bakım için tanklara gittiğini söyledi. Kendilerinin de başka bir tankta çalıştığı sırada patlama sesi duyduklarını söyleyen Kuzucu, "3032 nolu tankta çalışıyordu arkadaşlarımız. Ben de yakınındaki bir tankta çalışıyordum. Sızıntı ihtimali olduğunu zannetmiyorum. Bir yılı aşkındır o tank bakım alanında. Patlama sesini duyunca biz de hemen olay yerine doğru gittik. Geldiğimizde şirketin acil müdahale ekibi oradaydı. Ekip anında müdahale etti ama arkadaşlarımızı kurtaramadık. Yüzer tankın tepesinde yer alan arkadaşımız Mehmet Karademir basınç nedeniyle yüksekten düşerek hayatını kaybetti. Diğer 3 arkadaşımız ise yüzer tavanın içerisinde hayatlarını kaybettiler. Dumandan mı boğuldular, yoksa basınç nedeniyle mi bilemiyoruz? " diye konuştu.

ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Patlamada yaralanan Halil İbrahim Kavlak'ın tedavisi ise Menemen Devlet Hastanesinde gerçekleştirildi. Yaralı işçinin yakını İlyas Kavlak, kuzeninin patlama sonrası olay yerine gittiğini ve burada gazdan etkilendiğini söyledi. İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada da kazayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtildi.

HAMZA DAĞ, ‘HER ŞEY KAZA KIRIM RAPORUYLA NETLEŞECEK’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, 4 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın yaşandığı TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'ne gelerek incelemede bulundu. Dağ, incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, çok üzücü bir hadise yaşandığını, bakımdan çalışma alanına dönüştürülmek üzere olan bir tankta patlama olduğunu söyledi. Olayda 4 kişinin hayatını kaybettiğini, tank dışında bulunan 2 kişinin yaralandığını belirten Dağ, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Yaralı işçilerden birisinin Menemen Devlet Hastanesi'nde tedavi altında olduğunu, diğerinin ise taburcu edildiğini bildiren Dağ, ilk incelemelerde olayın gaz sıkışmasından kaynaklandığına dair hususların öne çıktığını ancak her şeyin kaza kırım raporuyla netleşeceğini ifade etti.

İŞÇİLERİN YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI

Hamza Dağ, adli soruşturmanın sürdüğünü, Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin rafineride gerekli incelemeleri yaptığını belirterek, “Başsavcılığımız gerekli işlemleri başlattı. Bir bilirkişi heyeti görevlendirdi ve çalışmalar başladı. Tesiste görev yapan en alt birimden en üst birimine kadar olayda varsa bir ihmal bunun üzerinde çalışmalar devam ediyor. Burada hayat normale dönmüş görünüyor. İşletme çalışmaya devam ediyor, içerde bir sıkıntı olmadığı gözüküyor ancak hadiseden dolayı herkes çok üzgün. İnşallah Rabbim bir daha böyle bir hadiseyi yaşatmaz." dedi. Dağ, daha sonra Aliağa Devlet Hastanesi'ne geçerek hayatını kaybedenlerin buradaki yakınlarına başsağlığı diledi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler