131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

“BELKİ DE İZMİR’DE ZİMMET ÇIKMAYAN TEK BELEDİYEYİZ”

13 Haziran 2020, Cumartesi 06:27

     


Aliağa Belediye Meclis Toplantısı’nda, 2019 Yılı Faaliyet Raporu ve 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü. Belediye Başkanı Serkan Acar, toplantıda yaptığı konuşmada, belediyenin geçen yıl Sayıştay incelemesinden geçtiğini, inceleme sonucunda çıkan raporun önümüzdeki aylarda belediye meclisine getirileceğini belirterek, “Allah’a şükür belki de İzmir’de zimmet çıkmayan tek belediyeyiz.” dedi.

Aliağa Belediye Meclisi Haziran ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi gerçekleştirildi. Aliağa Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda Koronavirüs salgınına karşı bütün önlemler alındı. Salona maskesiz kimse alınmazken girişte sağlık personeli tarafından ateş ölçümü yapıldı.

Turan: “Mali tablo meclis üyelerinden gizlenmeye çalışıldı”

İkinci birleşimde ilk olarak 2019 Yılı Faaliyet Raporu okundu. Faaliyet raporunun okunmasının ardından CHP grubu adına söz alan Meclis Üyesi Hakan Turan, “Tarafınızca düzenlenen Faaliyet Raporu, mali yönden mevcut durumu net bir şekilde açıklamamaktadır. 2018 yılına ilişkin düzenlenen faaliyet raporunda tüm müdürlükler yönünden kapsamlı bir açıklama yapılmış, mali tablo yeterli olmasa da açıklanmıştı. Ancak 2019 yılı faaliyet raporunda mali tablo kamuoyundan ve meclis üyelerinden gizlenmeye çalışılmıştır. 2019 yılı gider bütçe tahmini önceki yılda 289.205.196,00 TL olarak belirlenmiş ancak 2019 yılı bütçesi 139.662.411,80 TL olarak gerçekleşmiştir. Aradaki fark yaklaşık 150 Milyon liradır. Bu tablo göstermektedir ki, Aliağa Belediyesi gelirlerin gerçekleşmesi noktasında doğru çalışmalar yapmamıştır. Tahmini bütçe çalışmasının da profesyonellikten uzak olduğunu göstermektedir. Bir önceki yılda gider bütçesi tahmini 296.634.933,88 TL olarak belirlenmiş ancak 2019 yılı gider bütçesi 184.751.588,40 TL olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılı gelir ve gider bütçesi karşılaştırıldığında giderin gelirden yaklaşık 45 milyon lira fazla olduğu görülmektedir” İfadelerini kullandı.

“En büyük sıkıntı doğrudan temin yöntemi”

Aliağa Belediyesi’nin borç stoğundan bahsederek sözlerine devam eden Turan, “2018 yılından gelen ve raporda belirtilmeyen borç stoğu şu şekilde; Aliağa Belediye Başkanlığının borcu 205 Milyon 679 Bin TL, bağlı şirketlerin borcu 30 milyon 657 bin TL, toplam borç 236 milyon 336 bin TL, bu yıl ki gelir gider farkı 45 milyon 89 bin TL. Önceki yıldan gelen borcun ne kadarının ödendiği tarafımızca bilinmemekle birlikte bu mali veriler ışığında Belediyenin toplam borç stoğunun 281 milyon 426 bin TL olduğu görülmektedir. Peki Aliağa Belediyesi neden bu kadar büyük bir borcun içerisinde yüzdürülmeye çalışılıyor. Bunun da tabi çeşitli ve görünen sebepleri bulunmaktadır. Buradaki en büyük sıkıntı Belediyenin alışkanlık haline getirdiği Doğrudan Temin Yöntemi ile mal ve hizmet alımı olduğu gerçeğidir. Yine yapılan harcamaların temel ihtiyaç ve taleplerden uzaklaşmak suretiyle yapıldığı görünmektedir.” dedi.

“Borç yükünün azalmayacağı açıkça görülmekte”

Aliağa Belediyesi’nin yönetimine eleştirilerde bulunarak sözlerine devam eden Hakan Turan, “Aliağa Belediyesi’nin yönetiminde eski kötü alışkanlıkların devam ettiği ve bu şekilde yönetilmeye devam edildiği takdirde de en başta belirttiğimiz borç yükünün azalmayacağı açıkça görülmektedir. Yani kısacası, bu mali tabloyla Aliağa Belediyesi mali yönden yönetilemeyecek hale gelmiştir. Geçen seneki Faaliyet Raporuna ilişkin görüşlerimizde de belirttiğimiz üzere gelir gider dengesine riayet edilerek, Aliağa'nın ihtiyaçları tespit edilerek doğru bir yapılanma yapılması ve bu yapılanma doğrultusunda da kanuna uygun bir şekilde harcamaların yapılması açıkça görülmektedir. Belediyenin; plansızlık, eşik değerlerin altında kalmak ve bazı firmalara menfaat sağlama alışkanlığı gider bütçesine ciddi zararlar vermektedir. İleriki yıllarda denklik bütçesine riayet edilerek kamu kaynaklarının Aliağa halkı yararına kullanılmasını ümit ediyor, Belediyemize ve Aliağa halkına hayırlı uğurlu olmasını Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına temenni ediyoruz.” dedi.

2019 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü

Hakan Turan’ın konuşmasının ardından 2019 Yılı Faaliyet Raporu CHP’li Meclis Üyeleri’nin ret oyuna karşılık oyçokluğu ile kabul edildi. Raporun oylanmasının ardından birleşime on dakika ara verildi. Faaliyet Raporu’nun görüşülmesinden sonra 2019 Mali Yılı Kesin Hesabının görüşülmesi bölümüne geçildi. Kalem kalem okunup oylanan 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı oybirliği ile kabul edildi.

Özşahin: “Savruk ve plansız bir sistem yaşandığı görülüyor”

2019 Mali Yılı Kesin Hesabının okunup oylanmasının ardından bir konuşma yapan Belediye Başkanı Serkan Acar, 2019 Mali Yılı Kesin Hesabının hayırlara vesile olmasını temenni etti. Acar, yaşanan bu sıkıntılı sürece rağmen Aliağa Belediyesi’nin ekonomik anlamda iyi durumda olduğunu ve belediye yönetiminin her koşula kendisini adapte edebildiğini belirtti. Başkan Acar’ın konuşmasının ardından CHP’li Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin söz aldı. Özşahin, “Aliağa Belediyesi’ni güçlü görmek bizi gururlandırır. Ancak yapılan harcamalara baktığımızda mal ve hizmet alımlarında savruk ve plansız bir sistem yaşandığı görülüyor. Genel olarak mal ve hizmet alımlarında ihale yönteminden kaçılıp doğrudan temin yöntemine başvurulmuş olduğu görülüyor. Bu konularla ilgili Aliağa Belediyesi Başkanlığı’nın girişimde bulunması gerektiği kanısı bizde oluşmuştur.” İfadelerini kullandı.

Acar: “Belki de İzmir’de zimmet çıkmayan tek belediyeyiz”

CHP’li Meclis Üyesi Oğuzhan Özşahin’e cevap veren Serkan Acar, belediyenin geçen yıl Sayıştay incelemesinden geçtiğini, bu inceleme sonucunda çıkan raporun önümüzdeki aylarda belediye meclisine getirileceğini belirterek, “Allah’a şükür belki de İzmir’de zimmet çıkmayan tek belediyeyiz. O manada ben tüm personel arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bazı durumlarda şartlar sizi doğrundan alıma zorunlu kılıyor. Ama 2020 yılında bu konuda tedbirleri daha da arttırdık.” şeklinde konuştu.

Özcan, “Tarihi yerlere sahip çıkmalıyız”

Başkan Serkan Acar’ın konuşmasının ardından CHP’li Meclis Üyesi Musa Özcan ilk meclis toplantısında gündeme gelen Nemrut Körfezi’nde yer alan Kyme Antik Kenti’nde yeni imar planlamasına uygunluk verilmesi konusunu dile getirmek için söz aldı. Özcan, “ İmar planlarından ikisine onay verdik birine onay vermedik. Firma ayrımı yapmıyoruz. Kyme 3 bin 500 yıllık tarihi olan bir liman şehri. Bu imar projelerinin bu şehre zarar verdiğini gördük, hissettik. Belediyenin asli görevleri arasında bu tarz antik bölgeleri korumak vardır. Bu yerlere sahip çıkmalı ve gelecek nesillere aktarmalıyız.” İfadelerini kullandı.

“Kyme nerede?”

Başkan Serkan Acar cevap olarak, “Bu zamana kadar Myrina nerede bilmezdiniz. Gryneion diye bir yer var mı bilmezdiniz. Ben 2014 yılında belediye başkanlığına aday olduğumda bu konuda bir kaynak yoktu. Kyme nerede? Demir çelikler bölgesi Kyme’de. Sanayi sitesi Kyme’de. Nemrut Limanı Kyme’de. 17 tane liman Kyme’de. Oradaki bütün demir çelik fabrikaları Kyme’nin üzerinde. Bu kadar demir çelik fabrikaları yapılmış ses çıkmamış. Bu kadar limanlar yapılmış ses çıkmamış. Sağında solunda limanları olan bir bölgeden bahsediyoruz. Kyme’nin korunması noktasında siz temenni ediyorsunuz biz temenninin ötesine gidiyoruz. Üç tane liman projesi Nemrut Körfezi için geliyor. İki tanesi için uygundur diyorsunuz. Bir tanesine uygun değil diyorsunuz. Yani bir yapının sol tarafına uygun sağ tarafına uygun değil diyorsunuz.” Diye konuştu.

Sadıkoğlu: “Şevkle çalışmaya devam edeceğiz”

Konuşmaların ardından MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hilal Sadıkoğlu söz aldı. Sadıkoğlu, “Bir yıldır Aliağa’da yönetimde yer almaya çalışıp Aliağa’yı yönetmeye çalışan insanlardanız. Kendi grubum adına teşekkür etmek istediğim konular var. Özellikle pandemi sürecinde başta siz olmak üzere başkanım çalışan tüm personelimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Siz hiç reklam yapmadınız ama ben rakamlarla teşekkür etmek istiyorum. Bu dönemde çalışan her personelin kendi birimlerini bırakıp gönüllü olarak geldiğini, herkesin gönlüyle birlikte Aliağa’ya, halka ve hakka hizmet etmeye çalıştığını biliyoruz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Her durağa koyduğunuz dezenfektanlar için, dağıttığınız maskeler için teşekkürler. Aliağa Belediyesi bu dönemde 65 yaş üstü vatandaşlarımızdan toplam bin 494 vatandaşımızın ihtiyaçlarını yerine getirmiş. 65 yaş altı vatandaşlarımızın da süt, erzak ve benzeri ihtiyaçları olmak üzere toplamda 4 bin 901 vatandaşımızın ihtiyaçları temin edilmiş. Toplam 225 bin 350 adet maske dağıtılmış. Herkes dağıttığı iki maskeyi, koyduğu bir makineyi boy boy basına verirken yaptığınız hiçbir şeyi reklam etmediğiniz için öncelikle teşekkür ediyorum. Toplam dağıtılan erzak sayısı 7 bin olarak görülüyor. Ayrıca Aliağa Online Semt Pazarı uygulaması için de teşekkür ediyorum. Umarız pandemi sürecinin ardından da devam eden bir uygulama olur. Şevkimizi kırmaya çalışanlara kötü bir haberim var. Şevkle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından toplantı sona erdi. Bir sonraki meclis toplantısı 7 Temmuz Salı günü saat 18.00’de gerçekleştirilecek.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler