131019098
26 Nisan 2024, Cuma

ALİAĞA’NIN ANTİK KENTLERİNİ PEDALLIYORLAR!

13 Kasım 2017, Pazartesi 06:49

     


Aliağa’da ‘Arabadan İn Bisiklete Bin!’ sloganıyla bir araya gelen Pedalhane Bisiklet Topluluğu ile düzenledikleri ‘Antik Kent Turu’ kapsamında güzergahları üzerinde söyleştik. Aliağa’nın tarihi kentlerini turlamak üzere yola çıkan topluluk üyeleri hem farkındalık yaratmak hem de kenti tanıtmak amacıyla hareket ettiklerini belirtiyor.

Aliağa’da bisiklet kullanımını özendirmek, sosyal sorumluluk projeleri düzenleyerek farkındalık yaratmak, doğa ve tarihle bağları güçlendirmek amacıyla kurulan Pedalhane Topluluğu üyesi bisikletliler, Aliağa’nın antik kentlerini turlamaya başladı. Bisiklet üzerinde belirledikleri rotalarıyla Aliağa’da yer alan, Aigai Antik Kenti’nden tura başlayan topluluk üyeleri ile ikinci durakları olan Kyme Antik Kenti’ni gezmeden önce Çaltılıdere Taş Kahve’de verdikleri molada konuşma fırsatımız oldu.

Topluluk üyeleri adına ‘Antik Kent Turu’ düzenleme amaçlarını anlatan Osman Özcan ve Ali Osman Topal “ İki sene önce kurduğumuz grubumuz sürekli büyüyor. Oldukça büyük turlara katıldık. Soma Turu’na katılarak, 301 maden şehidimiz için pedalladık. Grubumuzun asıl amacı, sosyal sorumluluk projelerine katılmak ve bazı konulara dikkat çekmek. Özellikle köy okullarına destek toplamak için çeşitli turlar düzenlemeye çabalıyoruz. Bir topluluğuz, yola çıktığımız andan itibaren karbon salınımını azaltmak, insanları bisiklet kullanımına teşvik etmek ve sosyal projeler üreterek herkesin belli konularda desteğini toparlamak çabasında olduk.” diyor.

‘Aliağa’nın yalnızca sanayi şehri olarak tanıtılmasını istemiyoruz!’

Geçtiğimiz hafta Aliağa’nın antik kentlerini gezmek için pedal çeviren topluluk, Aliağa’nın sanayisiyle tanınırken aynı zamanda geçmişten günümüze kalan antik kentlerinin ihmal edildiğini ve buraların yeteri kadar tanıtılmadığını düşünerek bu turu organize ettiklerini ifade ediyor. “Yaşadığımız bölgeye saygı duymak ve gökten zembille inmediğini bildiğimiz bu coğrafyanın tarihi değerlerine sahip çıkmak amacıyla bu turu düzenliyoruz. Aliağa’nın tarihini bilmeden bugününü kavrayamayız diye düşünüyoruz. Kurulan limanlar ve sanayi yatırımlar kentin tarihi dokusuna da zarar veriyor. Bizler, geçmişimizin farkına varıp bu konuda duyarlılık göstermeliyiz.” diyen Osman Özcan ve Ali Osman Topal, gezdikleri yerlerde yöre insanı ile de sohbet etme fırsatı yakaladıklarını vurguluyor. Aiga Antik Kenti’nin çok büyük bir şehir yapılanmasına tanık olduklarını söyleyen topluluk üyeleri, “ Bu tarihe bakıp hayran kalmamak elde değil. Bugün ise kar hırsı ile doğal ve tarihi güzelliklerimiz görmezden geliniyor. Biz Aliağa’nın bu özelliklerinin tüm yöre halkı ve dışarıdaki diğer insanlar tarafından da bilinmesini istiyoruz.” dedi.

Aliağa’nın trafiğinin İstanbul’u aratmadığını ifade eden topluluk, vatandaşların mazeretlerinden sıyrılarak bisiklet kullanımına geçmelerinin Aliağa için atılacak önemli bir adım olduğunu hatırlatarak Kyme Antik Kenti’ne doğru pedal çevirmeye devam ettiler.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler