131019098
26 Nisan 2024, Cuma

İSTİKLAL MARŞI ŞAİRİMİZ MEHMET AKİF ERSOY ALİAĞA’DA ANILDI

14 Mart 2017, Salı 06:25

     


12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla her il ve ilçelerde olduğu gibi Aliağa ilçesinde de programlar düzenlendi.

Aliağa Tüpraş Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen programa, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, Garnizon Komutanı Hava Uçak Bakım Yüzbaşı Gökhan Çopur, İlçe Jandarma Komutanı Volkan Gürler, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ogün Derse, siyasi parti temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Aliağa 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Önder Erdurmuş yaptı. Yaptığı konuşmada Mehmet Akif Ersoy’un kişiliğine ve vatan sevgisini belirten Erdurmuş “Her an dudaklarımızdan dökülen İstiklal Marşı esasen Yüce Türk Milleti’nin serencamı, bir ülkenin ortak felsefesidir. Bayrağımızı, bağımsızlığımızı ve kutsal değerlerimizi ebedîleştiren İstiklal Marşımız milletimizin tarihini, ruhunu ve ideallerini aksettiren muhteşem bir şaheserdir. Millî Şairimiz Mehmet Akif, sadece İstiklal Marşımızın veya Çanakkale’nin şairi değildir. Akif, bir şair olmanın çok ötesinde bir mütefekkir yani fikir adamıdır.” dedi.

Okul müdürü Önder Erdurmuş konuşmasının bir bölümünde merhum Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u hakkıyla anmak, ona minnet borcunu ödemeyi gerektirdiğini söyleyerek ”Mehmet Akif’e minnet borcunu ise onu okuyarak, anlayarak, onu hissederek ancak ödeyebiliriz. Onu hakkıyla anmak ve ona layık olmak Akif’i düşünceleriyle ,dünya görüşüyle güç karşısındaki asil duruşuyla tanımaya gerektirir. Onun için düsturumuz Akif’i anlamak, Asım’ı yaşamak olmalıdır. Asım gücün, zulmün, zorbalığın karşısında asla boyun eğmeyendir. O, şartlar ne olursa olsun, hakkı tutup kaldırandır. Kavgadan değil barıştan, çatışmadan değil, kardeşlikten yana olandır. Vatanı ve milleti uğruna şehadet’i ,esarete tercih edendir, istiklalinden asla taviz vermeyendir.” dedi.

Konuşmasının sonunda Türk milletin ve onun kahraman ordusunun yüzyıl önce kendisine biçilen kefeni, tarihinden aldığı kudret ve İstiklal Marşının verdiği ilhamla nasıl yırtıp attıysa bugün de aynı kuşatmayı yırtıp atacak kudrette ve iradeye sahip olduğunu dile getiren Erdurmuş,”Kalplerde istiklalin şavkı, dudaklarda şehit ve gazilerimizin adı emperyalist güçlere ve işbirlikçilerine sonsuza dek haykıracağız; Yaşasın Türk milleti! Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!” diyerek konuşmasını bitirdi.

Büyük şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatını konu alan sunumun barkovizyona yansıtılmasının ardından Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitleri’ adlı şiirini 80. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi öğrencilerinden İlayda Bilgin seslendirdi. Liseler arasında yapılan “İstiklal Marşımızı Güzel Okuma “ yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödülleri verildi. Yarışmada birinci olan Özel Aliağa Final Lisesi Öğrencisi Derya Akpınar ödülünü Garnizon komutanı Yüzbaşı Gökhan Çopur’un elinden, yarışama ikincisi Aliağa Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Sevgi Göçmen ödülünü Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’ın elinden, yarışma üçüncüsü Mustafa Güngör Çolakoğlu Lisesi Öğrencisi İrem Acar ise ödülünü Aliağa Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir’in elinden aldı. Ödül takdimlerinin ardından istiklal marşını büyük bir coşkuyla okuyan yarışma birincisi Derya Akpınar, izleyicilerden büyük alkış aldı.

Program, öğrenciler tarafından sahnelenen İstiklal Marşı Oratoryosu ile son buldu. Aliağa protokolü ve izlemeye gelenlere duygu dolu anlar yaşatan oratoryo, dakikalarca alkışlandı. Programın bitiminde ilçe protokolü programı hazırlayan öğretmen ve öğrencileri tek tek kutladı.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler