131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

SAYMAZ: “SÜRECİN ADI FITRAT...”

14 Mart 2017, Salı 06:30

     


Gazeteci-Yazar İsmail Saymaz, Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi’nce düzenlenen kahvaltılı sohbet etkinliği kapsamında Aliağalılarla buluştu.

Oldukça yoğun katılımın gözlendiği etkinlikte CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, CHP'li Meclis Üyeleri Erol Güngör, Bahar Deniz, Ulviye Öztürk ve İlçe yönetim kurulu üyeleri, kadın ve gençlik kolları, Alevi Kültür Derneği Başkanı Celal Süslü ve dernek yönetim kurulu üyeleri, Emekli-Sen Başkanı Sabahattin Yeşiltepe ve yönetim kurulu üyeleri, Eğitim-İş Aliağa Şube Temsilciliği, Petrol-İş Sendikası ile çeşitli sendika, dernek ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler de hazır bulundu. Söyleşi öncesi ADD Aliağa Şubesi Başkanı Erol Ertürk kısa bir konuşma yaparak davetlilere ve İsmail Saymaz'a katılmaları münasebetiyle teşekkür etti. Kahvaltı sonrası saygı duruşu ve topluca İstiklal Marşı okunmasının ardından başlayan, doderatörlüğünü emekli Deniz Kurmay Albay M.Koray Eryaşa'nın yaptığı söyleşide 12 Eylül darbesinden başlayarak ülkede yaşanan gelişmeleri anlatan Saymaz şunları söyledi,

"12 EYLÜL ASKERİ DARBESİ ESASEN BİR EKONOMİK OPERASYONDUR"

"12 eylül 1980'de yapılan askeri darbe Türkiye'yi Latin Amerikalılaştırma planının bir parçasıydı. Kenan Evren tankıyla, topuyla, tüfeğiyle Turgut Özal'ın 24 Ocak kararlarını uygulamak üzere seferber oldu. Normalde demokratik yollarla uygulanamayacak olan bu kararlar olağanüstü haller, sıkıyönetimle, cezaeviyle uygulandı ve hayata geçirildi. Bu bakımdan 12 eylül esasen bir ekonomik operasyondur. O da bugünleri hazırlamak için yapılmıştır. Türkiye'nin sosyal devletinin parçalanmasının ardında laik ve hukuk devletinin parçalanması için atılan en önemli adımdır.”

"12 EYLÜL DARBESİ İLK İŞ TEKLİFİNİ TURGUT ÖZAL'A YAPMIŞTIR"

"12 Eylül’ü Emin Çölaşan kitabında çok güzel anlatır. Gözaltına alınması beklenen Turgut Özal'a 12 Eylül'ün 5 paşasından biri şunu söyler ‘Bizimle çalışır mısın?’. 12 Eylül yönetiminin iş teklif ettiği ilk kişi Turgut Özal'dır. Özal tereddüt bile etmeden kabul eder. 86'dan bu yana 200 küsür kalem KİT özelleştirilmiştir. Devletin o zamana kadar biriktirdiği her şey özel sektöre satılmıştır. Türkiye'yi bir taşoron işçi cennetine çevirmenin bir gereği olarak yapılmıştır bu.”

"AKP İKTİDARI TOPLUMA CAMİ AVLUSUNA BIRAKILAN ÇOCUK MUAMELESİ YAPTI"

“O tarihlerde sendikalı işçi sayısı bu rakam her ne kadar tartışmalı olsa da 4 milyon civarındadır. 56 milyon nüfus için söylüyoruz bunu. AKP 2002 yılında iktidara geldiğinde Çalışma Bakanlığı’nın rakamlarına göre sendikalı işçi sayısı 2.6 milyondur. Temmuz 2016 verilerine göre sendikalı işçi sayısı 1.1 milyondur. Bu sayı içinde patronu ile masaya oturup sözleşme yapma hakkına sahip olan işçi sayısı ise 350 bin civarındadır. AKP iktidara ilk geldiğinde taşeron işçi sayısı 350 bin civarındaydı. Bugün itibariyle 1.6 milyondur, bunun 800 bini kamuda çalışıyor. Hiçbir sanayimiz kalmadı. Topluma cami avlusuna bırakılan çocuk muamelesi yapıldı. Kalkınma iddiası çöktü. Bu iddianın çökmesiyle Türk insanının emeği ve değeri tarihte hiç olmadığı kadar değersizleştirildi.”

"BU SÜRECİN ADINI FITRAT KOYDULAR"

“Toplum taşerona ve asgari ücretin bile altında çalışmaya mahkum edildi. Göçmen ve Suriyeli işçi arasında rekabet yaratılıp her iki kesiminde daha düşük ücretlerle çalışmasının zemini hazırlandı. Bu yolun sonunda onurunu yitirmiş bir insan tipolojisi yaratıldı. Bunlar ve benzeri olayların yaşandığı bütün bu sürecin adını Fıtrat koyuyorlar, neden? Çünkü bu cinayeti, bu katliamı gizlemenin başka bir yolu yoktur."

Saymaz, iktidar partisinin ekonomik, sosyal ve toplumsal icraatlarını eleştirdiği konuşmasının bitiminde açılan stantda kitaplarını imzaladı. Etkinliğe FETÖ'yü ilk kez yazan kişi olan ve Cemaatin Copları ve Islak İmza adındaki kitapları da yazan Zübeyir Kındıra'da katıldı. Kındıra, yaptığı konuşmada güvenilir bir anket sonucundan bahsederek hayır oylarının 8 puan önde göründüğü anketi kastederek yine de rehavete kapılmayıp sağlam durulması gerektiğini söyledi. Söyleşi sonunda ADD Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk ve yöneticiler tarafından İsmail Saymaz’a günün anısına hediye takdim edildi. (BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler