131019098
26 Nisan 2024, Cuma

ATATÜRK’ÜN ALİAĞA’YA GELİŞİNİN 83. YILI

14 Nisan 2017, Cuma 06:34

     


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt gezileri sırasında Aliağa’ya gelişinin 83. Yılını kutladı.

Zeytinli Park’taki ağaçların sökülerek yol yapılmasına tepki göstermek amacıyla ilçeye gelen Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, CHP Foça İlçe Başkanı ve Yönetimi, CHP İl Başkan Yardımcısı Utku Gümrükçü ile Ege Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Gürol Türkmentepe ilk önce CHP Aliağa İlçe Başkanlığı’nı ziyaret ettiler. Heyet, partide buluşarak CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz ve partililer ile birlikte Atatürk Ortaokulu önünde gerçekleştirilen Mustafa Kemal Atatürk’ün yurt gezileri sırasında Aliağa’ya gelişinin 83. Yılını kutlama etkinliğine katıldı.

Atatürk Ortaokulu önünde gerçekleştirilen 13 Nisan Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin 83. yıldönümü etkinliğine, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe ile Aliağalı vatandaşlar da katıldı. Etkinlikte, 1920’li ve 1930’lu yıllara ait Atatürk’ün yer aldığı fotoğraflar da sergilendi.

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan, ADD Aliağa Şube Saymanı Selim Erkmen, Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Nisan 1934 sabahında, İzmir’den hareketle Menemen- Aliağa, Bergama- Dikili, Ayvalık-Burhaniye ve Edremit’i ziyaret ettiğini belirterek, “Aliağa o yıllarda Aliağa Çiftliği adında 1935 yılı nüfus kayıtlarına göre yaklaşık 1435 nüfuslu bir köydür. Mustafa Kemal’i Aliağa girişinde, bugün Eski Garaj diye bilinen yerde Aliağa halkı büyük bir coşku ile karşılanır. Burada Aliağalılarla sohbet eden Atatürk, daha sonra Atatürk İlkokulu’nun Fevzi Paşa Caddesi yönündeki kapıda öğrenciler ve öğretmenler tarafından karşılanır. Burada öğretmen ve öğrenciler ile uzun uzun konuşur. Karşılamada bulunan öğrencilerden bazıları Sami Tunca, Münir Garip, Mehmet Eroğlu, Muzaffer Örnek, Safter Efganlıoğlu, Feride Özsoy (Uçan), Nazmiye Dolbun’dur.” dedi.

Atatürk’ün buradan iskeleye hareket ettiğini hatırlatan Erkmen, “Burada Lazın Gazino (Şimdiki Can Restaurant) ile Kaptan Restoran arasında durur. Mustafa Kemal’in buradaki vatandaşlara yönelik konuşmaları telgraf ile Ankara’ya bildirilir. Mustafa Kemal, burada kendisini dinleyenlere Cumhuriyet devrimlerini ve daha yapılması gerekenleri anlatır. İskele’den hareketle Bergama’ya doğru yola çıkarlar.” diye konuştu.

Selim Erkmen’in konuşmasının ardından topluluğa hitap eden Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk, Aliağa Belediyesi tarafından Zeytinli Park’taki ağaçların sökülüp ortasından yol geçirilmeye çalışıldığını belirterek, vatandaşları duruma tepki göstermeye çağırdı. Ertürk’ün çağrısının ardından etkinliğe katılanlar yürüyerek Zeytinli Park’ta yol çalışmalarının sürdürüldüğü alana geçti.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler