131019098
6 Mayıs 2024, Pazartesi

ATATÜRK, ALİAĞA'YA GELİŞİNİN 84. YILINDA ANILDI

14 Nisan 2018, Cumartesi 07:16

     


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi, yurt seyahatleri sırasında Aliağa’ya gelişinin 84. yılında Atatürk’ü andı.

Atatürk İlkokulu önünde gerçekleştirilen 13 Nisan Atatürk’ün Aliağa’ya Gelişinin 84. yıldönümü etkinliğine, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi Başkanı Erol Ertürk ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz, Aliağa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Serdar Berk, CHP’li Aliağa Belediye Meclis Üyeleri, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe, Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, Yazar Cevat Yıldırım ve Aliağalı vatandaşlar katıldı. Etkinlikte, 1920 ve 30’lu yıllara ait Atatürk’ün yer aldığı fotoğraflar sergilendi.

“Bu anma bir gün resmi olarak yapılacak”

ADD Başkanı Erol Ertürk, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, bu anma töreninin bir gün resmi bir şekilde gerçekleştirileceğini belirterek o güne kadar Atatürk’ün Aliağa'ya geliş tarihi olan her 13 Nisan'da toplanıp anmaya ve hatırlamaya devam edeceklerini belirtti. Yazar Cevat Yıldırım ise kendi yazdığı kitaptan alıntılar yaparak Atatürk'ün Aliağa'ya gelişi ve o gün yaşananlar hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.

“Aliağa halkı Atatürk’ü büyük bir coşku ile karşıladı”

Mustafa Kemal’in 13 Nisan 1934 sabahında, İzmir’den hareketle Bergama, Dikili, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit’i ziyaret ettiğini belirten ADD Aliağa Şube Saymanı Selim Erkmen de, Mustafa Kemal’i Aliağa girişinde, bugün Eski Garaj diye bilinen yerde Aliağa halkının büyük bir coşku ile karşıladığını ifade etti. Erkmen o güne ilişkin tarihi bilgileri paylaşırken, “Burada Aliağalılarla sohbet eden Atatürk, daha sonra Atatürk İlkokulu’nun Fevzi Paşa Caddesi yönündeki kapıda öğrenciler ve öğretmenler tarafından karşılanmıştır. Mustafa Kemal, Menemen ve Bergama’da olduğu kadar, güzergâhtaki köylü halkı tarafından sevinç ve coşkuyla karşılanmıştır. Aliağa o yıllarda, 1935 yılı nüfus kayıtlarına göre, bin 435 nüfuslu Aliağa Çiftliği adında bir köydür.” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler