131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

EKREN: ‘İŞBİRLİĞİ OLMADAN YAPILAN HİZMETLER OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURUYOR’

14 Haziran 2017, Çarşamba 07:24

     


Ramazan ayı devam ederken esnafın durumunu konuştuğumuz Aliağa Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Ekren Aliağa esnafının sorunlarını Aliağa Ekspres’e değerlendirdi.

Ramazan ayının Aliağa esnafını olumsuz anlamda etkileyen bir ay olmadığını, yalnızca kafeteryalarda gündüz sakinliği görüldüğünü ama gıda sektörü için daha çok işlerin canlandığı bir dönem yaşandığını belirten Hüseyin Ekren “Ancak Türkiye genelinde bakarsak ekonomi açısından bir durağanlık var. Tüm sanayi kuruluşları beklemedeyken biz de esnaf ve zanaatkârlar olarak etkilenmiyoruz diyemeyiz. Çünkü sanayide bir hamle olmazsa, üretime dayalı bir hareket olmazsa küçük esnaf da bundan nasibini alıyor. Bu durağanlığın bir an evvel sona ermesini ve bunun altında hizmet veren esnafımızın da rahata ulaşmasını umut ediyoruz.” dedi.

‘Akmasa da damlıyor!’

Ekren, Aliağa’nın sanayi şehri olması dolayısıyla, ekonomik durgunluktan etkilenmekte İzmir’in diğer ilçelerine göre daha avantajlı olduğunu belirtti. Bunun, çalışan ve şehirde yaşayan insan sayısının, şehrin günlük ekonomisine sağladığı katkıdan kaynaklandığını ifade eden Ekren, Türkiye standartlarına göre daha iyi konumda olmalarına rağmen, Aliağa’nın kendi standartlarının altında kaldığını söyledi.

Geliri yüksek olmasına rağmen giderlerinin de aynı oranda yükseldiğini bildiğimiz Aliağa esnafı için, atlatılan seçim süreçlerinden sonra ‘akmasa da damlıyor’ tabirini kullanabileceğimizi vurgulayan Ekren, bayramdan itibaren piyasanın canlanması yönünde beklentilerinin oluştuğunu belirtti.

Seçim sonrası verilen kredilerin her ne kadar esnafa can suyu olduğu düşünülse de, borcu borçla ödemiş küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomi canlanmazsa önümüzdeki dönem tekrar zorlanacağını hatırlatan Ekren “Herhangi bir erken seçim ve ya dış faktör olmazsa 2018’in 2017’ye oranla daha iyi geçmesini bekliyoruz.” dedi.

Belediye tüm bütçesini buraya yatırmak zorunda kalacak

İlçe yerelindeki gelişmelerin çevre esnafını olumsuz etkileyeceğini, özellikle belediye binasının taşınması konusunda endişelerini ifade eden Aliağa Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Ekren “Aliağa Belediyesi’nin bizim de içerisinde bulunduğumuz binayı yıkacağı yönünde görüşler var. Ancak buranın satın alınması için belediyenin tüm bütçesini bu binaya yatırması gerekir. Bu da çok olanaklı görünmüyor. Belediye binasının buradan taşınmasını ise iki açıdan doğru bulmuyorum. İlk olarak, şu an hizmet verdiği binanın Aliağa’nın tek sosyal tesisinin yerine taşınmasına karşıyım. O tesis yapılırken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden proje karşılığında resmi olarak 1,5 milyon destek istendi. Meclis üyesi olduğum bir dönemde, benim de etkin olmam sonucunda 2,565 milyon destek alındı. Orası Aliağa’nın sanayi şehri olmasından kaynaklanan toplantı salonu ihtiyacını karşılıyordu. Şu an belediyenin taşınması sebebiyle kapalı alanda 1500 kişiye yemekli toplantı yapma olanağımız elimizden alınmış oldu. Ayrıca halkımızın düğün yaptığı bir alan da kayboldu. İkinci olarak da Aliağa Belediyesi’nin merkezinin aşağı doğru taşınması, mevcut alandaki esnafın iş gücünü de azaltmıştır. İlerleyen zamanlarda bunun olumsuz etkileri daha belirgin hale gelecektir.” dedi.

Aliağa’nın kalbine dokunulmasın

Yapılması gerekenin, eski belediye binasının arkasında bulunan alanın zeminden bir yükseltme ve genişletme çalışmasıyla tekrar düzenlenmesi olduğunu belirten Ekren; Aliağa’nın yeteri kadar meydana sahip olduğunu, önceliğin mevcut merkezi başka bir alana kaydırmama gayretinde olmasını arzu ettiklerini ifade etti. Hüseyin Ekren, imar yukarıya doğru genişlese dahi ilçenin atardamarlarına ve kalbine dokunulmaması gerektiğini söyleyerek Hükümet binası ve Belediye’nin merkezden başka bir alana taşınmasına karşı olduklarını belirtti. Başkan Hüseyin Ekren “Aliağa’da mevcut sanayi olduğu sürece şehir iyi bir planlama ile merkezi taşımaya gerek olmadan canlanabilir ve genişler. Demokrasi Meydanı’nın bile henüz tam anlamıyla kullanıldığını görmüyorum, meydan şu an atıl durumdadır.” dedi.

Başkan hiçbir şey paylaşmıyor

Aliağa Belediyesi’nin birlikte çözüm üretmek ve proje takiplerinde dahi ortaklık göstermediğini, ilçeyi geliştirecek projelerde belediyeden destek alamadıklarını belirten Ekren “Başkanın en büyük özelliği hiç kimseyle hiçbir şeyi paylaşmamasıdır. Daha önce de İzmir Caddesi’nin düzenlenmesi projesinde itirazlarımızı sunduk. Bizim projemizin bu olmadığını, oranın bir çarşı olarak yapılması gerektiğini vurgulamıştık. Esnafın ürününü sergilemesine görüntü kirliliği nedeniyle izin verilmeyeceğini bildiğimiz için, cadde yerine Kemeraltı gibi gelenek ve göreneklerimize uygun bir çarşı yapılmasını istemiştik. O zaman da asıl muhatabı olması gereken bizlere danışmadan ve açıklama yapmadan Aliağa’yı tanımayan biri olarak o caddeyi yaptılar. Aliağa’nın esnafının, halkının ihtiyaçlarını göz önüne alarak projeler üretilmesi lazım. Esnafı ilgilendiren konularda Esnaf ve Ticaret odalarıyla işbirliği yapılmazsa, ortaya çıkan tablo bu olur.” açıklamalarında bulundu.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler