131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

ATATÜRK, ALİAĞA’YA GELİŞİNİN 85. YILINDA ANILDI

15 Nisan 2019, Pazartesi 06:53

     


Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü yurt seyahatleri sırasında Aliağa'ya gelişinin 85. yılında andı. ADD Aliağa Şubesi’nin organize ettiği törenin, Aliağa’da kurumlar tarafından sahiplenilmesi ve resmi bir tören olarak kutlanılması gerektiği vurgusu yapıldı.

Atatürk İlkokulu önünde gerçekleştirilen 13 Nisan Atatürk'ün Aliağa'ya Gelişinin 85. yıldönümü etkinliğine, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aliağa Şubesi Başkanı Erol Ertürk ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra, CHP Aliağa İlçe yöneticileri, meclis üyeleri ve partililer, Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü, Yazar Cevat Yıldırım ve Aliağalı vatandaşlar katıldı. Etkinlikte, 1920 ve 30'lu yıllara ait Atatürk'ün yer aldığı fotoğraflar sergilendi.

ADD Başkanı Erol Ertürk, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, anma töreninin yapıldığı yerde bir anı taşı konması dileklerini ve resmi tören yapılması isteklerini belirterek, o güne kadar Atatürk'ün Aliağa'ya geliş tarihi olan her 13 Nisan'da toplanıp anmaya ve hatırlamaya devam edeceklerini belirtti.

Selim Erkmen araştırmalarını paylaştı

Erol Ertük’ün konuşmasının ardından Mali Müşavir Selim Erkmen konuşmasına başladı. Mustafa Kemal'in 13 Nisan 1934 sabahında, İzmir'den hareketle Bergama, Dikili, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit'i ziyaret ettiğini belirten Selim Erkmen de, yapığı araştırmalardan, eski bir fotoğrafta yer alan Atatürk heykelinin üzerindeki yazıya atıfta bulunarak, soyadı kanunundan önce Türk halkının Mustafa Kemal'e Atatürk soyadını verdiğini anlattı. Mustafa Kemal'i Aliağa girişinde, bugün Eski Garaj diye bilinen yerde Aliağa halkının büyük bir coşku ile karşıladığını ifade eden Erkmen o güne ilişkin tarihi bilgileri paylaşırken, "Burada Aliağalılarla sohbet eden Atatürk, daha sonra Atatürk İlkokulu'nun Fevzi Paşa Caddesi yönündeki kapıda öğrenciler ve öğretmenler tarafından karşılanmıştır. Mustafa Kemal, Menemen ve Bergama'da olduğu kadar, güzergâhtaki köylü halkı tarafından sevinç ve coşkuyla karşılanmıştır.” dedi. Erkmen ayrıca o yıl Atatürk İlkokulu'nda öğrenim gören öğrencilerin bazılarının isimlerini ve okul numaralarını da sıraladı.

“Bu töreni resmi olarak, daha kalabalık yapalım istiyorum”

Selim Erkmen’in ardından konuşmasına başlayan Yazar Cevat Yıldırım ise Atatürk'ün Aliağa'ya gelişi ve o gün yaşananlar dışında, Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da başladığı yolculuğun aşamalarına ve kararlılığına dikkat çekti. Yıldırım, "10 yılı aşkın zamandır burada tören düzenliyoruz. Geçtiğimiz yıl Foça'da da benzer bir tören düzenlemiştik. Ama bu sene beni konuşturmadılar. Çok sevindim. Çünkü resmi bir tören düzenlendi ve kaymakam ile belediye başkanı konuşma yaptılar. Ben Aliağa'da da artık beni konuşturmasınlar istiyorum. Bu töreni resmi olarak, daha kalabalık yapalım istiyorum.” şeklinde konuştu.

(ESİN ÇETİN) 







 
Son Eklenen Haberler