131019098
26 Nisan 2024, Cuma

PETKİM GERİ ADIM ATTI

15 Ekim 2016, Cumartesi 06:42

     


Petkim'de 15 çalışanın iş akitlerinin feshedilmesi nedeniyle işçiler eylem yaptı. Önceki akşam Petrol-İş Sendikasının çağrısıyla fabrika önünde toplan yaklaşık 800 işçi, yaptıkları eylemi başarıya ulaştırarak arkadaşlarının işten çıkarılmasını engelledi.

İddiaya göre, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü FETÖ/PDY ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle Petkim’e bir liste yollayıp, Petkim’den 13, Star Rafinerisi’nden de 2 kadrolu çalışanın iş akitlerinin feshedilmesini istedi. Petkim yönetimi de kendilerine gönderilen bu listede adı geçen işçilere tebligat göndererek iş akitlerini feshetti. Bunun üzerine harekete geçen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi, üyelerine mesaj göndererek Petkim’in giriş kapısı önünde toplanmalarını istedi. Akşam saat 19.00 sularında Petkim’in giriş kapısı önünde toplanan yaklaşık 800 Petkim işçisi, giriş kapısını kapatıp bir süreliğine satışı durdurdu.

OKTAY, “BÖYLE BİR KARAR VARSA BELGE GÖSTERSİNLER”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan ve Petkim’in giriş kapısında işçilerle birlikte bekleyişini sürdüren Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, yaptığı açıklamada, “İşveren yetkilileri akşam üzeri saat 17.00’a doğru Petkim’den 13, Star Rafinerisi’nden 2 arkadaşımızın Ankara’dan gelen talimat üzerine işten çıkarılacağını söylediler. Biz de kendileri ile görüşüp neye istinaden diye sorduğumuzda ‘Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nden gelen talimat üzerine’ dediler. Belgeyi görmek istedik, ancak belgeyi bize göstermediler. Biz de böyle bir olayı kabul etmemizin mümkün olmadığını, bunun fırsatçılık olduğunu belirterek, ‘Eğer bu arkadaşlarımızın gerçekten FETÖ/PDY ile bir bağı varsa o zaman emniyet birimleri göverini yapsın, emniyet işin içine girmeden siz nasıl böyle bir karar alıyorsunuz, biz bunu kabul etmiyoruz’ dedik. Masadan kalkıp tekrar değerlendireceklerini söylediler. Ama masadan kalktıktan yaklaşık 1 saat sonra tebligatları göndermişler. Biz de bunun doğru olmadığını söyledik. Bütün üyelerimize mesaj çektik. Şuan buradayız. Gerçekten Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nden böyle bir belge geldiyse ya o belgeyi bize gösterecekler, ya da iş akdi fesihlerini durduracaklar. Bizim talebimiz budur. Talebimiz yerine getirilene kadar bu eylemimizi sürdüreceğiz.” diye konuştu.

PETKİM, İŞÇİLERİN GERİ ALINACAĞINI AÇIKLADI

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar Petkim’in giriş kapısında bekleyen ve arkadaşlarının işten çıkarılmaları ile ilgili yetkililerden bir açıklama bekleyen işçiler, yetkililerin yaptıkları açıklama ili eylemi sonlandırdı. İşçilerin giriş kapısı önünde eylem yapmasının ardından aldıkları kararla ilgili geri adım atan Petkim yönetimi iş akdi feshedilen işçilerin tekrar geri alınacağını açıkladı. İşveren yetkilileri, gecenin ilerleyen saatlerinde Petrol-İş Şube yönetimine telefon ederek iş akdi feshedilen işçilerin geri alındığını, 15 işçinin durumlarına ilişkin pazartesi günü sendika yönetimiyle yapılacak görüşmeden sonra karar verileceğini bildirdi. Yapılan bu açıklamanın ardından eylem yapan Petkim işçileri dağıldı. Yaşanan bu gelişme ile ilgili de değerlendirmede bulunan Petrol-İş Şube Başkanı Ahmet Oktay, “Tebligat yapılan 2 arkadaşımız pazartesiye kadar idari izinli. Pazartesi genel Müdür’ ile görüşeceğiz. Diğer 13 arkadaşın ise çıkış işlemleri durduruldu. Bu saldırı da dik duruşumuz sayesinde geri püskürtülmüştür. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler