131019098
27 Nisan 2024, Cumartesi

ZİRAAT ODASI ÇİFTÇİLER GÜNÜNÜ KUTLADI

16 Mayıs 2016, Pazartesi 06:45

     


Aliağa İlçesinde Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde bir etkinlik düzenlendi. Aliağa Ziraat Odası tarafından düzenlenen etkinlik kapsamından Helvacı Mahallesi'nde öğle vakti lokma hayrı yapıldı.

Ziraat Odası Başkanı Feridun Durmaz 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı konuşmada yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette çiftçinin hakkı ve alın teri olduğunu söyleyerek, "insanın gıda ihtiyacını bütün zorluklara rağmen karşılayan, toprağını işleyen, hayvanına bakan, besleyen insanların günü. Bugün ülkemizde olduğu gibi küresel anlamda da kutlanmaktadır. Nüfusun hızla arttığı, kuraklık, doğal afetler ve açlık manzaralarının gözler önüne serildiği, buna paralel olarak doğal kaynakların azaldığı günümüzde temel gereksinimlerimizi karşılayan tarımsal üretim; gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm ülkeler için hayati önem taşımaktadır. Yediğimiz her ekmekte, içtiğimiz her çorbada, giydiğimiz her kıyafette çiftçimizin hakkı ve alın teri vardır. Geçimini topraktan sağlayan, topraktan aldığı ürüne değer katarak onu bizlere ulaştıran çiftçilerimizin emeği kutsaldır. Bu özel günlerini yürekten kutlayarak çiftçilerimize bereketli bir hasat dönemi diliyorum “dedi.

Bakırçay Ovası'nın bereketli toprakları üzerinde kurulu bulunan Aliağa İlçesi'nin isminin sanayi ile anılmasının yanı sıra tarımla da ön plana çıkmasını istediğini belirten Durmaz “Köyden kente göçü önlemek, köylüye köyde refahı sağlamak amacıyla bölgemizde tarımla ilgili projeler yapılmaktadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı tarafından Tarım Daire Başkanlığı kuruldu .Aliağa’ya Bakırçay bölgesinin kırsal kalkınma ve tarım müdürü olarak bir kişi atadılar. Tarımla ilgili bütün sıkıntıları gelip yerinde tespit ediyorlar. Yapmış olduğumuz projeye destek veriyorlar veya çözüm üretiyorlar. Aliağa ilçesinin yararına yapılacak her projeye destek vereceklerini söylüyorlar.” şeklinde konuştu.

2.5 MİLYON FİDAN DAĞITIMI YAPILDI

İzmir’de ziraat odaları olarak en büyük desteği Büyükşehir Belediyesi'nden gördüklerini söyleyen Başkan Durmaz, "Geçen sene İzmir ili genelinde bir milyon fidan dağıtımı yapılmıştı. Bu yıl da 2.5 milyon fidan dağıtımı yapıldı. Aliağa İlçesi genelinde 2.500 tane zeytin kasası dağıtımı yapıldı. Bunun haricinde İzmir’de 18 tane ziraat odasına tarımsal ekipman tahsisi yapılacak. Bunların protokolü imzalandı. 15 gün içerisinde Büyükşehir Belediyesi bize teslim edecek. 1 tane Traktör,1 tane bir tonluk ilaçlama tankı, 10 tane zeytin çırpma makinesi verilecek. Önümüzdeki yıl için ise 1 traktör, 1 ilaçlama tankı, ot biçme ve balyalama makinesi verilecek. Verilecek ekipmanlar, vatandaşlara cüzi bir ücretle kiralanacak. Traktörün kullanımını kendi şoförümüz yapacak. Bizim amacımız, bütün çitçilerimizin bu ekipmanlardan yaralanması" dedi.

KALABAK MAHALLESİNE ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİ

Aliağa Ziraat Odası başkanlığınca hazırlanmış ve Türkiye’de ilk defa bu konuda üretilmiş bir projelerinin olduğunu belirten Başkan Feridun Durmaz “Aliağa Ziraat odası olarak bir proje hazırladık. Bu projenin ismi Organize Hayvancılık projesidir. 150 dönümlük arazi içerisinde hayvan sayısı kadar yer tahsis edilecek. Sundurması, sağımhanesi, suyu vs. her şey içinde bir yer olacak. Çiftçiler orada üretim yapacaklar, haftada iki gün veteriner kontrolü olacak, en önemlisi orada 24 saat güvenlik kontrolü olacak, yani her şeyin kontrol altında olacağı bir projemiz var. İlk başta Kalabak Bölgesi için uygulanacak projemiz. Aliağa Belediye Başkanlığı'na verdik. Belediye, yapılması için bize taahhüt verdi. Daha sonra Uzunhasanlar, Karakuzu, Çıtak bölgelerine aynı şekilde bu proje uygulanacak" şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Seyfettin Akdoğan, Rıfat Aydınlı, Fehmi Fidan, Ali Rıza Bağcı isimli çiftçileri Türk tarımına vermiş oldukları katkılardan, Baise Şen'e ise tarımsal organik ürünlerin tanıtımına vermiş olduğu katkıdan dolayı plaket verildi.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler