131019098
19 Mart 2024, Salı

“İZBAN’DA ARTI PARA SİSTEMİ VE ZAMLAR KALDIRILSIN”

17 Şubat 2018, Cumartesi 06:29

     


İZBAN’da 15 Şubat’tan bu yana uygulanmaya başlayan ‘Artı Para’ sistemine tepkiler sürüyor. Konuyla ilgili bir açıklama da EMEP ile Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi’nden geldi.

İZBAN’da, 15 Şubat Perşembe gününden itibaren 'Artı Para' adı verilen yeni sistem uygulamaya konuldu. ‘Artı Para’ sistemi uygulanmaya başladığı günden bu yana vatandaşlardan büyük tepki topladı. EMEP ile Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi de yeni sistemle ilgili tepkisel birer açıklama yayınladı. EMEP İl Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir halkına İZSU ile yaptığınız eziyet ve soygun yetmezmiş gibi, temiz su kaynaklarını maden şirketlerine zehirlettiği, yeraltı sularımızı şirketlere peşkeş çektiği yetmezmiş gibi, İZBAN işçilerine, İzdeniz işçilerine, belediye işçilerine düşük ücret dayatması yetmezmiş gibi şimdi de İZBAN artı para uygulamasını yaşama geçirerek İzmir halkına yönelik düşmanca davranışları sürdürüyor. Artı para sistemi açık ve aleni ulaşım zammıdır. Artı para sistemi ulaşımın ticarileştirilmesidir, halk bütçesine darbedir. Artı para sistemi tüccar lobisinin dayatması, tek adam yönetiminin İzmir'de yaşamı zehir etmesidir. Blokaj sistemi insanları eve hapsetme sistemidir. Yapılacak şey zamları geri almak zaten en pahalı ulaşımı kullanan İzmir halkından özür dilemektir. Ulaşım zammı ve artı para sistemi kaldırılsın.” ifadeleri yer aldı.

Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İZBAN’da başlamış olan, 'Artı Para' sisteminin, yoksul, yaşlı ve öğrenci İzmirlilerin, zaten zorlu olan ulaşım haklarını ve olanaklarını daha da ulaşılamaz ve karmaşık hale getireceğini ifade ederek, “Kamu ve toplum yararını temel alması gereken kent içi ulaşım düzeni, İzmirlilerin uyarılarına rağmen, İzmir halkına dayatılmış, anti demokratik kentsel uygulamaların bir yeni örneğidir. Daha ucuz ve daha güvenli olması ve hatta gelecekte ücretsiz olması gereken kent içi ulaşım uygulamaları, ne uzmanlık çevrelerinin, ne İzmir halkının ne de meslek kuruluşlarının önerileri ve uyarıları dikkate alınmayarak İzmir’imize dayatılmaktadır. Kültürpark ve Eski Garaj Alanı'nda olduğu gibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi günümüz kadrosu, İzmir halkının kamusal ve sosyal haklarının yanında değil, özel çıkar çevrelerinin yanında yer almıştır.” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler