131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

15-16 HAZİRAN DİRENİŞİNİN YILDÖNÜMÜNDE DİSK’TEN EYLEM

17 Haziran 2017, Cumartesi 06:55

     


15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 47. yılında "15-16 Haziran'ın Işığında Kıdem Tazminatımıza Sahip Çıkıyoruz” sloganıyla DİSK’e bağlı sendikalar yarım gün iş bıraktı. DİSK Genel-İş’te örgütlü Aliağa Belediyesi çalışanları da okudukları basın açıklamasının ardından, sabah vardiyasına bir saat geç iş başı yaptılar.

İş yerlerinin önünde toplanarak vardiyalarını geç başlatan işçiler adına basın açıklamasını DİSK Genel-İş Aliağa Belediyesi İşyeri Temsilcisi Sinan Uğur gerçekleştirdi. Açıklamada işçi konfederasyonlarına ulaştırılan hiçbir taslak olmamasına rağmen, kıdem tazminatlarının kaldırılarak fon sistemi kurulmak istenmesini eleştiren Uğur “Bu fonların ne işe yaradığını en iyi biz işçiler biliriz. Tasarruf teşvik fonu, konut fonu, deprem fonu ve en sonu işsizlik fonu… Hepsi amacı dışında kullanılarak çar çur edildi. Ancak deniliyor ki; “Kıdem tazminatının güvencesi yok. Binlerce işçi kıdem tazminatını hak ettiği halde alamıyor. Kıdem tazminatını fona devrederek güvence getiriyoruz diyorlar” dedi.

‘İşçilerin tüm alacakları güvencesizleşiyor!’

Sadece kıdem tazminatının değil tüm işçilik alacaklarının yeterli güvencesi olmadığını, hükümet güvence getirmek istiyorsa bunun yolu kıdem tazminatı hak ediş koşullarını sadece emeklilik veya ölüm koşuluna bağlamak olamamalıdır diyen Sinan Uğur, “Kıdem tazminatı dâhil tüm işçi alacakları istenilirse sınırlandırılmadan da güvence altına alınabilir. En kestirme güvence yolu, ödenmeyen işçi alacaklarının devletçe ödenip, devletin işverenden tahsil etmesidir. Güvenceyi dilinden düşürmeyenler güvence getirmeyi bırakın, işçi alacaklarının devlet alacakları dâhil tüm alacakların önünde olmasına rıza göstermemektedir. Kıdem tazminatı fonu ile kıdem tazminatı alma koşulları ağırlaştırılmakta, her yıla düşen miktar ise bir aylık ücretin yarısına çekilmektedir.” açıklamalarında bulundu.

Sinan Uğur’un “15-16 Haziran 1970 tarihinde yaşanan büyük işçi direnişinin yıldönümünde, Türkiye işçi sınıfının bizlere miras bıraktığı hakların belki de en önemlisi olan kıdem tazminatımızı onların mücadelesinin yol göstericiliğinde sonuna kadar savunacağız.” sözlerinin ardından ‘YAŞASIN İŞÇİLERİN BİRLİĞİ!’, ‘KIDEMİ DEĞİL TAŞERONU KALDIRIN!’ sloganları atan işçiler alkışlarla eylemlerini sürdürdü.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler