131019098
5 Mayıs 2024, Pazar

DOĞALGAZDA KAPASİTE ARTTIRILACAK

17 Kasım 2016, Perşembe 06:20

     


Doğalgazda arz güvenliği açısından Türkiye'de günlük giriş kapasitesinin 200 milyondan en az 350 milyon metreküpe çıkarılmasını hedeflendi. Özel sektöre ait Aliağa LNG Terminali'nden de günlük 25 milyon metreküp doğalgaz girişi gerçekleşiyor.

BOTAŞ verilerinden derlenen bilgiye göre, Türkiye halihazırda günlük yaklaşık 200 milyon metreküpten fazla doğalgaz ithal ediyor. Türkiye mevcut durumda Rusya'dan Türkiye'ye gelen Batı Hattı boru hattından günde 42 milyon metreküp, Mavi Akım Boru Hattı'ndan ise günde 47,3 milyon metreküp doğalgaz sağlıyor. Azerbaycan'dan gelen günlük 19 milyon metreküp gazın yanı sıra Türkiye doğalgaz sistemine, İran'dan da 28,5 milyon metreküp doğalgaz girişi oluyor.

GÜNLÜK GAZ TALEBİ 230 MİLYON METREKÜP

Özel sektöre ait Aliağa LNG Terminali'nden de günlük 25 milyon metreküp doğalgaz girişi gerçekleşiyor. Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nden de günlük 18 milyon metreküp doğalgaz sisteme giriş yapıyor. Bu arada, kritik günlerde hızlı refleks sergilemek adına Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan 1 Eylül 2016'da devralınan Silivri Kuzey Marmara-Değirmenköy doğalgaz depolama tesisleri de sisteme günde 25 milyon metreküp doğalgaz aktarıyor. Türkiye'nin kritik dönemlerde günlük maksimum gaz talebi ise 230 milyon metreküpe ulaşıyor. Silivri Kuzey Marmara-Değirmenköy doğalgaz depolama tesislerinin günlük geri üretim kapasitesi de 2020 itibarıyla mevcut 25 milyon metreküpten 75 milyon metreküpe yükseltilecek.

Bununla birlikte Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nin kapasitesi de günlük yüksek doğalgaz çekişlerinin olduğu dönemde bu talebe cevap verebilmek için 27 milyon metreküpe çıkartılacak. Birinci grup deposunun 2017 Ocak'ta aktif olması planlanan Tuz Gölü doğalgaz yer altı depolama tesisinin de, kapasite artımı ve ilave kuyuların açılması çalışmaları ve yüzey tesislerinde yapılacak revizyonlar ile geri üretim kapasitesinin ilerleyen dönemde günde 80 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyor.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler