131019098
4 Mayıs 2024, Cumartesi

EGEÇEP; “HEKİMİME DOKUNMA!”

18 Mayıs 2016, Çarşamba 06:00

     


Ege Çevre Ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Aliağa'da yapılacak fosil yakıt ve termik santral karşıtı eyleme çağrı broşürleri dağıtan doktor hakkında soruşturma açılmasına tepki gösterdi.

Ege Çevre Ve Kültür Platformu Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, hastalarına fosil yakıtların sağlığa zararlarını anlatan ve 15 Mayıs günü Aliağa’da yapılan fosil yakıt ve termik santral karşıtı eyleme çağrı broşürlerini dağıtan Foça Devlet Hastanesinden Doktor Hüseyin Güven’e açılan soruşturma eleştirildi.

“SORUŞTURMA DERHAL DURDURULMALI”

EGEÇEP tarafından yapılan açıklamada, insan sağlığını tehdit eden termik santrallere karşı acilen önlem alınması gerekirken görevini yapan hekimler hakkında disiplin soruşturması başlatılmasının kabul edilemez olduğu kaydedilerek, Sağlık Bakanlığı tarafından açılan Dr. Hüseyin Güven hakkındaki soruşturmanın derhal sonlandırılması istendi.

Aliağa ve çevresinde yaşanan hava kirliliğinin canlı yaşamı ve ekolojik denge üzerindeki etkilerine vurgu yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi; “Hekimlik meslek etiği kuralları hekimlik görevini tanımlamaktadır. Buna göre “Hekimin öncelikli görevi, hastalıkları önlemeye ve bilimsel gerekleri yerine getirerek hastaları iyileştirmeye çalışarak insanın yaşamını ve sağlığını korumaktır.” Bunun yanı sıra Anayasa’nın 56. maddesi gereğince çevre sağlığını korunması öncelikle devletin sonra hekim olsun olmasın bu ülkede yaşayan her vatandaşın görevidir. Tüm dünyayı tehdit eden ve uluslararası toplantıların öncelik konusu olan sera gazı salınımları, bunun en önemli nedenlerinden termik santrallere karşı acilen önlem alınması gerekirken görevini yapan hekimler hakkında disiplin soruşturması başlatılması kabul edilemez. Dr. Hüseyin Güven hakkındaki soruşturmanın derhal sonlandırılmasını bunun yanı sıra Aliağa’da kirletici faaliyetlere ilişkin hukuki, cezai ve idari işlemleri ile birlikte bölgede halk sağlığı çalışmalarının acilen başlatmasını istiyor, herkesi Dr. Hüseyin Güven gibi çevre sağlığının korunmasına yönelik anayasal görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz.”

NE OLMUŞTU?

Foça Devlet Hastanesinde görev yapan Dr. Hüseyin Güven, hizmet verdiği 65 yaşındaki hastasına termik santraller ile ilgili bilgilendirme yapmış, bu bilgilendirme sırasında 15 Mayıs tarihinde termik santrallere karşı Aliağa’da bölgesinde gerçekleştirilen, Türk Tabipler Birliği tarafından da çağrısı yapılan, etkinliğin tanıtım broşürünü vermesi nedeniyle hasta yakını tarafından şikâyet edilmiş ve hakkında disiplin soruşturması başlatılmıştı.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler